GuidePedia

0
Του Χρήστου Καπούτση
Η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές περιπέτειες, εκτιμούν οι Κυβερνήσεις Αθηνών και Άγκυρας , γι’ αυτό προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνεννόησης, ώστε να αποφευχθεί, κατά το δυνατόν, η ακραία εκδοχή της στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει σε 29 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στον στρατιωτικό τομέα, δημιουργώντας έτσι και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού, αλλά και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο Λαών.
Το 29 ΜΟΕ είναι (σε παρένθεση ο χρόνος που έγινε η συμφωνία):

1. Στα πλαίσια της Exercise planning Conference NATO, να ανταλλάσσεται το Πρόγραμμα Εθνικών Ασκήσεων Μεγάλου –Μεσαίου μεγέθους.( έτος 2000)
2. Εγκαθίδρυση απευθείας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών.(2001)
3. Εγκαθίδρυση απευθείας διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. (2001)
4. Διασύνδεση δύο στρατιωτικών Νοσοκομείων σε θέματα τηλεϊατρικής. (2001)
5. Συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Σχολών Αμύνης σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως: Νατοϊκά θέματα, Στρατιωτικά Δόγματα ,διατήρηση Ειρήνης, Φυσικές καταστροφές, περιβαντολλογικά θέματα. (2001)
6. Ανταλλαγή προσωπικού για εκπαίδευση στα κέντρα εκπαίδευσης PFP(του ΝΑΤΟ) των δύο χωρών .Έχει προταθεί τρεις έως πέντε Τούρκοι Αξιωματικοί να πηγαίνουν για εκπαίδευση στο κέντρο του ΚΙΛΚΙΣ και, ισοδύναμος αριθμός Ελλήνων στο κέντρο εκπαίδευσης στην Άγκυρα. (2002)
7. Η ανταλλαγή αξιωματικών από τα Γενικά Επιτελεία για την παρακολούθησε μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής άσκηση ετησίως κατά την D-DAY. (2003)
8. Οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στα πλαίσια των συναντήσεων των αρμοδίων οργάνων των Διεθνών Οργανισμών (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.), να συναντώνται για ανταλλαγή απόψεων επί στρατιωτικών θεμάτων. (2003)
9. Συνεργασία για αποφυγή μόλυνσης της περιοχής Έβρου/Μαρίτσας, με την καθιέρωση συστήματος διατηρήσιμης περιβαντολλογικής ανάπτυξης του ποταμού. (2003)
10. Διοργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων μεταξύ των Παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. (2003)
11. Επισκέψεις Αξιωματικών των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, προκειμένου να ανταλλάσσουν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. (2003)
12. Σχεδίαση αμοιβαίας επίσκεψης σε μια μεγάλη διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού, που οργανώνεται είτε στην Ελλάδα, είτε στην Τουρκία. (2005)
13. Διοργάνωση αγώνων ατομικών αθλημάτων (πχ ιστιοπλοΐα, κολύμβηση, τένις) μεταξύ των στρατιωτικών Σχολών(2005)
14. Οργάνωση φιλικών αθλητικών εκδηλώσεων μεταξύ μικτών (combined) ομάδων, του Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, των δύο χωρών (π.χ. μία ομάδα ποδοσφαίρου που θα αποτελείται από 6 τούρκους και 5 έλληνες αθλητές από τις Πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών, εναντίον μίας αντίστοιχης μικτής ομάδας που θα συγκροτείται από αθλητές που θα ανήκουν στα Πολεμικά Ναυτικά αυτών). (2005)
15. Εγκατάσταση απευθείας Τηλεφωνικής γραμμής ( «κόκκινη γραμμή») μεταξύ των αεροπορικών υποστρατηγείων Λάρισας-Εσκί Σεχίρ, για την αποφυγή κλιμάκωσης αεροπορικών επεισοδίων (π.χ. αναχαιτίσεις και υπερπτήσεις) με «ανεπιθύμητες» παρενέργειες. (2005)
16. Μαθήματα ελληνικής και τουρκικής γλώσσας αντίστοιχα, σε στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων, σε ετήσια βάση. (2005)
17. Συνεργασία των στρατιωτικών, σε θέματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών των δύο χωρών και διοργάνωση κοινών ασκήσεων. (2006)
18. Ανταλλαγή επισκέψεων και διεξαγωγή διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Αρχηγών Λιμενικού Σώματος π.χ. για τη λαθρομετανάστευση. (2006)
19. Εγκατάσταση απευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. (2006)
20. Ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο Αρχηγών των τριών Κλάδων των Ε.Δ., αλλά και σε άλλα ιεραρχικά επίπεδα της Στρατιωτικής Διοίκησης. (2007)
21. Η δημιουργία κοινής Διακλαδικής Επιχειρησιακής Μονάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για συμμετοχή σε ειρηνευτικές επιχειρήσεις.(2007)
22. Η ίδρυση κοινής (ελληνοτουρκικής) Χερσαίας Μονάδας στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF). (2007)
23. H σύσταση κοινής Διακλαδικής Ομάδας Δράσης για αντιμετώπιση καταστροφών και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με ευρεία επιχειρησιακή δυνατότητα.(2007)
24. Η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών των Μονάδων της Ελληνο-Τουρκικής μεθορίου της Θράκης.(2007)
25. Κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα (Ελλάδας και Τουρκίας) στο πλαίσιο της σύμπραξης για την ειρήνη ( PfP του ΝΑΤΟ), στα οποία θα συμμετέχουν χώρες – μέλη της Σύμπραξης για την Ειρήνη. (2010)
26. Διαλέξεις σε σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από τους αρχηγούς Επιτελείων, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αμοιβαίων επισκέψεων. (2010)
27. Διασύνδεση, σε επίπεδο επιτελών, μιας Ελληνικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Τουρκικό Στρατηγείο Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (NRDC-TR) και μιας Τουρκικής Μεραρχίας/Ταξιαρχίας στο Ελληνικό Αναπτυσσόμενο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (NDC-GR), για εκπαιδευτικούς λόγους. (2010)
28. Οργάνωση αμοιβαίων εθιμοτυπικών επισκέψεων μεταξύ των Σχολών Πολέμου στο πλαίσιο προγραμματισμένων ταξιδιών στο εξωτερικό. (2010)
29. Διεξαγωγή κοινών επιστημονικών δραστηριοτήτων (ακαδημαϊκές μελέτες, σεμινάρια, συμπόσια και εκδόσεις άρθρων σε στρατιωτικά περιοδικά και επιθεωρήσεις των δύο χωρών) μεταξύ των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ανταλλαγών επισκέψεων μεταξύ των σπουδαστών, καθώς και μεταξύ των Σχολών Επιτελών(2010).
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ (MoU) Παπούλια – Γιλμάζ.
Η βάση πάνω στην οποία «χτίστηκαν» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι δύο θεμελιώδη κείμενα του 1988, που υπέγραψαν στη Βουλιαγμένη οι τότε Υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Μεσούντ Γιλμάζ. Πρόκειται για το μνημόνιο κατανόησης που αποτελεί βασική διμερή συμφωνία, αλλά και τις οδηγίες για την αποφυγή απρόβλεπτων γεγονότων στον ανοικτό θαλάσσιο και στο διεθνή εναέριο χώρο, που επίσης υπεγράφησαν από τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών Παπούλια και Γιλμάζ.
Σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) , οι δυο χώρες έχουν συμφωνήσει, ο σχεδιασμός και η διεξαγωγή εθνικών στρατιωτικών ασκήσεων στο θαλάσσιο ανοικτό και διεθνή εναέριο χώρο που απαιτούν την έκδοση ΝΟΤΑΜ ή οποιασδήποτε άλλης κοινοποίησης ή προειδοποίησης, να πραγματοποιούνται έτσι ώστε να αποφεύγονται τα παρακάτω:
· Η απομόνωση συγκεκριμένων περιοχών στο Αιγαίο.
· Ο αποκλεισμός περιοχών διεξαγωγής ασκήσεων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
· Η διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αιχμής και των κυρίων εθνικών και θρησκευτικών εορτών.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ.
Οι στρατιωτικές και οι άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από πλοία ή αεροσκάφη και των δύο κρατών στο θαλάσσιο ανοικτό και το διεθνή εναέριο χώρο θα διεξάγονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και έθιμο, τους διεθνείς κανόνες και τις διεθνείς πράξεις ρυθμίσεις και διαδικασίες. Οι ναυτικές μονάδες των δύο κρατών θα συμμορφώνονται με τις παρακάτω οδηγίες:
· Θα αποφεύγουν πράξεις παρενοχλήσεως μεταξύ τους καθώς κινούνται στον ανοικτό θαλάσσιο χώρο και θα συμπεριφέρονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά και τα στρατιωτικά έθιμα.
· Κατά τη διάρκεια του πλου πολεμικών Πλοίων ή πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, θα ενεργούν σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, τους διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς ρυθμίσεις και διαδικασίες , καθώς επίσης και με το στρατιωτικό έθιμο και τη στρατιωτική αβροφροσύνη.
· Για να προωθήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης κάθε φορά που υπάρχουν ισχυρισμοί για πράξεις που αντιτίθενται στα παραπάνω, οι στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες των δύο κρατών , πρώτα από όλα, θα αλληλοενημερώνονται, μέσω της διπλωματικής οδού, πριν προχωρήσουν σε επίσημες ανακοινώσεις ή δηλώσεις αξιωματούχων.

Εφημερίδα: ΣΦΗΝΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top