GuidePedia

0
Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν Κυβέρνηση και κόμματα μετά το χθεσινό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα και τη νίκη του Ντερβίς Έρογλου. Από τη μία ο Πρόεδρος Χριστόφιας έστειλε επιστολές προς πάσα κατεύθυνση ενώ τα κόμματα χαράσσουν τη στρατηγική τους ενόψει του τριήμερου Εθνικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή η Ηνωμένα Έθνη και οι εμπλεκόμενες στο Κυπριακό χώρες ετοιμάζονται να επανέλθουν με μια διεθνή διάσκεψη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε σήμερα επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κοινοβουλίου, όπως επίσης και στα 26 κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Επίσης, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος, θα συναντηθεί την επόμενη Τετάρτη με τους πρέσβεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε ότι λαμβανομένων υπόψη των διαχρονικών θέσεων του κ. Ερογλου ενάντια στην ομοσπονδία και για ίδρυση δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο, θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις. Όπως επισήμανε, ότι μπροστά στα νέα δεδομένα επιβάλλεται ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να επιδείξει υπομονή, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα ενόψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η αλλαγή στην τ/κ ηγεσία. «Αναμένουμε», συνέχισε, «Από τα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και όλη την διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς την Άγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της ΕΕ για την Κύπρο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Για ανησυχητικά δεδομένα και τις προοπτικές επιτυχούς κατάληξης, κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.
«Πρόκειται», σημείωσε,»για μια εξέλιξη για την οποία κατ’ επανάληψη είχαμε προειδοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη της ορθής εκτίμησης των διαγραφομένων κινδύνων και συνεπώς της αξιοποίησης των σημαντικών χρονικών οροσήμων που είχαμε μπροστά μας». Όπως τονίζει, «Πρέπει συνεπώς να ξεφύγουμε από μονοδιάστατες λογικές και πρακτικές που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και να χαράξουμε μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη στρατηγική η οποία θα αξιοποιεί πολύ πιο αποτελεσματικά την Ευρωπαϊκή μας συμμετοχή και θα συγκεντρώνει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εσωτερικό μέτωπο». Σε αυτά τα πλαίσια ο κ. Αναστασιάδης, έχει στείλει ήδη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία καταγράφει τους προβληματισμούς και εισηγήσεις της παράταξης προκειμένου η επικείμενη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου να ανταποκριθεί στο ρόλο αλλά και στις προσδοκίες του κυπριακού ελληνισμού. Η επιστολή αυτή έχει κοινοποιηθεί και προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Στην επιστολή, ο κ. Αναστασιάδης, εισηγείται μια πλήρη και ενδελεχή ανάλυση της κατάσταση μετά την «εκλογή» Έρογλου, και διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στη βάση των νέων δεδομένων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προτείνει ακόμα διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης, με την πρώτη μέρα να υπάρξει η ευρύτερη εκτίμηση της παρούσας φάσης του κυπριακού αλλά και του συνόλου των παραμέτρων που επηρεάζουν τις προοπτικές του διαλόγου και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Για τις επόμενες δύο ημέρες της συνόδου ή και περισσότερες, αν χρειαστεί, ο κ. Αναστασιάδης προτείνει να αναλωθούν στην προετοιμασία ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων για λύση του κυπριακού.

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι «Η αφελής προσέγγιση, ότι δήθεν ο Ερντογάν θα ασκήσει πίεση στον Έρογλου, για να συνεχίσει τις συνομιλίες, αποτελεί μια επικοινωνιακή παγίδα της Άγκυρας που στοχεύει στην περαιτέρω απενοχοποίηση της Τουρκίας από τις ευθύνες που έχει στο κυπριακό. Είναι τραγικό εδώ που φτάσαμε σήμερα να εναποθέτουν όλοι τις ελπίδες τους για συνέχιση των συνομιλιών στην Τουρκία, δηλαδή τον θύτη».
Ο κ. Συλλούρης τόνισε κατηγορηματικά, ότι «Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ δεν θα δεχτεί να γίνουν και άλλες υποχωρήσεις από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, για να πειστεί δήθεν ο Έρογλου να παραμείνει στις συνομιλίες. Τις θέσεις και τις προτάσεις μας θα τις καταθέσουμε στην επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου».

Για καινούρια δεδομένα κάνει λόγο και η ΕΔΕΚ. «Η επικράτηση Έρογλου στην χθεσινή παράνομη εκλογική διαδικασία και η ανάδειξη του στην ηγεσία της Τ/Κ κοινότητας με την καθοριστική ψήφο των εποίκων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακόμα πιο σκληρές και αδιάλλακτες θέσεις την τουρκική πλευρά», σημειώνει ο πρόεδρος του κινήματος Γιαννάκης Ομήρου. «Οι απροκάλυπτα συνομοσπονδιακές και διχοτομικές απόψεις Έρογλου πρέπει να αναμένεται ότι θα μεταφερθούν και στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι η ανάγκη μιας εκ βάθρων αλλαγής στρατηγικής όπως υποστηρίζει η ΕΔΕΚ καθίσταται τώρα ακόμα πιο αναγκαία.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σχολιάζοντας το χθεσινό αποτέλεσμα, τονίζει ότι «Τώρα που τελείωσε αυτή η τραγελαφική φάρσα πρέπει να εξετασθεί με σοβαρότητα και χωρίς προκαταλήψεις η ζημιά που προκάλεσε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού η αγωνιώδης, αγχωμένη εκστρατεία, ημέτερων και υμετέρων κύκλων να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην μετά τον Ταλάτ εποχή με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα. Η πολιτική «λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους» φαίνεται ότι έχει χρεοκοπήσει. Οι συνέπειες της χρεοκοπίας αυτής ενδεχομένως να είναι πάρα πολύ σοβαρές».

Πάντως τα Ηνωμένα Έθνη και οι εμπλεκόμενες στο Κυπριακό χώρες ετοιμάζονται να επανέλθουν με μια διεθνή διάσκεψη μετά τη χθεσινή νίκη του Έρογλου στα κατεχόμενα. Μάλιστα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναμένεται στις 26 Μαϊου στη Νέα Υόρκη για να διαβουλευθεί με το Γενικό Γραμματέα, αξιωματούχους του οργανισμού, καθώς και μέλη του Σ.Α.
Η διεθνής κοινότητας, επεξεργάζεται τώρα το ενδεχόμενο να διευθετηθεί μια διεθνής διάσκεψη με τη συμμετοχή του κ. Χριστόφια, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και του κ. Έρογλου.
Οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης αναμένεται να διευθετηθούν στη συνεδρία της Γραμματείας του ΟΗΕ στα τέλη Απριλίου. Εκεί θα βρίσκεται και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ο οποίος θα συναντηθεί πρώτα με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, για να καταρτίσουν σχέδιο δράσης με τον Έρογλου επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να πλήττεται η υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
SIGMALIFE

Δημοσίευση σχολίου

 
Top