GuidePedia

0
«Η ΝΔ έφτασε τη χώρα στο σημείο της χρεοκοπίας και μετά την παρέδωσε»
Η ΝΔ έφτασε τη χώρα στο σημείο της χρεοκοπίας και μετά την παρέδωσε
Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε σήμερα Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στην κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς το Σαββατοκύριακο. «Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη του Έλληνα πολίτη.
Στις εκλογές η ΝΔ παρέδωσε στην κυριολεξία τη χώρα, γιατί την έφτασε στο σημείο της χρεοκοπίας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά υπό ποιες συνθήκες απέδρασε η ΝΔ, μέλος της οποίας ήταν και ο κ. Σαμαράς» δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι το πολιτικό κόστος δεν αποτελεί πυξίδα των πράξεών της, υπογραμμίζοντας ότι αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιδείξει ανάλογη αντιμετώπιση, «δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που είμαστε».

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει ακόμη μια θετική και δημιουργική αντιπολίτευση, ειδικά από τη ΝΔ, και μια συμπεριφορά που θα δείχνει ότι στοιχειωδώς κατανόησε γιατί έχασε και μάλιστα όταν θα έπρεπε να ζητάει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την κατάσταση στην οποία μας οδήγησε.

Για τον μηχανισμό στήριξης επανέλαβε ότι «επιθυμούμε να τον έχουμε έτοιμο, ώστε να ζητήσουμε την ενεργοποίησή του, όταν και εφόσον χρειαστεί». Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταφέρει να δανειστούμε με τον καλύτερο τρόπο για τον ελληνικό λαό και πως αυτό θα το κάνουμε μέσα από τον μηχανισμό ή εκτός μηχανισμού.

Ερωτηθείς γιατί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αισθάνεται την ανάγκη να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, ο κ. Πεταλωτής απάντησε πως «είναι μια πραγματικότητα ότι η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει, μια πραγματικότητα η οποία, μέσα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πολλές φορές αμφισβητείται και μάλιστα με συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Επισήμανε στη συνέχεια ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το αίτημα προς ενεργοποίηση, όταν και εάν γίνει, δεν σημαίνει ότι θα έχει χρεοκοπήσει η χώρα. Σημείωσε ότι αυτό θα σημαίνει πως προσπαθήσαμε και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό στήριξης που θα αποτρέπει τις χειρότερες συνθήκες δανεισμού.

«Χρεοκοπία θα είχαμε εάν δεν καταφέρναμε να δημιουργήσει η ΕΕ έναν τέτοιο μηχανισμό στήριξης» συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και επιστροφής στη δραχμή.

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είχε μιλήσει για ομολογιακό δολαριακό δάνειο» και πως «όταν κρίνουμε ότι είναι σκόπιμο να γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει».

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να προχωρήσουμε σήμερα στις διαρθρωτικές αλλαγές σε κράτος και οικονομία και στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του ΠΣΑ.

ΝΔ: «Μπορούμε να αποφύγουμε το ΔΝΤ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί και σήμερα τις εξελίξεις στο θέμα του δανεισμού της χώρας.

«Επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε το Σαββατοκύριακο από τον Αντώνη Σαμαρά, πως η χώρα μας με το σωστό μείγμα πολιτικής μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση δανεισμού, ώστε να αποφύγουμε το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ που περιλαμβάνει και το ΔΝΤ» δήλωσε ο κ Παναγιωτόπουλος.

Επανέλαβε επίσης ότι «όπως είπε και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου μας οδηγεί στο ΔΝΤ» και έκανε λόγο για προσφυγή που θα έχει συνέπειες. «Η αποφυγή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη εθνική μας στάση» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης, ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, δήλωσε αντίθετος τονίζοντας: «Το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές. Είναι απλά ο πιο σύντομος δρόμος, γεμάτος όμως λακούβες και γκρεμούς. Μπορούσαμε να τον είχαμε αποφύγει ή τουλάχιστον να τον επιλέξουμε εμείς. Στην περίπτωσή μας, μας το επέβαλαν οι εταίροι βγάζοντας στην ουσία την ουρά τους απέξω».
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top