GuidePedia

0
Παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο θα γίνει το Σάββατο η κηδεία του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι, η σορός του οποίου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Οι αρχές της Βαρσοβίας κήρυξαν πένθος μίας εβδομάδας για τον χαμό του προέδρου, της συζύγου του και άλλων 94 ανθρώπων στην αεροπορική τραγωδία στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί ο πιλότος επέλεξε να προσγειώσει το αεροσκάφος σε στρατιωτικό αεροδρόμιο μέσα σε πυκνή ομίχλη. Επισήμως, διαψεύδεται ότι ο Πολωνός πρόεδρος πίεσε τον πιλότο να προσγειώσει το αεροπλάνο στη συγκεκριμένη τοποθεσία.


Μεσίστιες οι σημαίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στο Στρασβούργο, περίπου 200 άτομα παρακολούθησαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο της Ευρώπης, μία τελετή στη μνήμη του Πολωνού προέδρου.
Ο αναπληρωτής ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μάουντ ντε Μπόερ-Μπουκίτσιο, κατέθεσε ένα μπουκέτο λουλουδιών στη σημαία της Πολωνίας και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Οι σημαίες των 47 χωρών-μελών κυμάτιζαν μεσίστιες.
Η πολωνική ελίτ επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος, με προορισμό το Κατίν, όπου θα παρίστατο σε τελετή μνήμης για τους 22.000 Πολωνούς αξιωματικούς που εκτελέστηκαν από τους σοβιετικούς, στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αναγνωρίστηκε και η σορός της Μ. Κατσίνσκα

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της πολωνικής προεδρίας, αναγνωρίστηκε η σορός της Πρώτης Κυρίας της χώρας Μαρία Κατσίνσκα και μπορεί να μεταφερθεί στην Πολωνία την Τρίτη.
"Θέλουμε να μεταφερθεί στην Πολωνία η σορός της Πρώτης Κυρίας το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Γιάτσεκ Σάσιν, σημειώνοντας ότι αυτό "δεν είναι δυνατόν να γίνει σήμερα βεβαίως, αλλά μπορεί αύριο το μεσημέρι". Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και η σύζυγός του βρίσκονταν μεταξύ των 96 που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος που συνετρίβη στη δυτική Ρωσία το Σάββατο.
Παράλληλα ο ασκών προσωρινά χρέη προέδρου της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς που ισχύουν για το υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό μετά το θάνατο στρατηγών και αξιωματούχων του στρατού στο ίδιο αεροπορικό δυστύχημα.
Ο επικεφαλής του BBN, που υπόκειται στην προεδρία, βρισκόταν μεταξύ των 96 ανθρώπων που σκοτώθηκαν το Σάββατο στο αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε σήμερα για τη διεξαγωγή μιας "αντικειμενικής και πλήρους έρευνας" για την αεροπορική αυτή τραγωδία. "Είναι προφανές ότι θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε ώστε η έρευνα να είναι αντικειμενική και πλήρης", δήλωσε σε υπουργικό συμβούλιο στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι "θα αποκαλυφθούν όλα τα αίτια της αεροπορικής αυτής καταστροφής". Ο ρώσος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι "συμμερίζεται την οδύνη των Πολωνών".

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε εξάλλου ότι όλα τα στοιχεία σχετικά με τη μοιραία πτήση παρέμειναν ανέπαφα κατά το δυστύχημα και επιβεβαίωσε ότι το πλήρωμα είχε προειδοποιηθεί για τις δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

"Η κατάσταση των συνομιλιών που καταγράφηκαν (ανάμεσα στους πιλότους και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας) και οι παράμετροι της πτήσης είναι σε ικανοποιητική κατάσταση". "Οι προειδοποιήσεις για τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες είχαν γίνει στο πλήρωμα εγκαίρως".
Σεργκέι Ιβανόφ
Παράλληλα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ θα παραστούν στην κηδεία του Πολωνού προέδρου. "Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, αλλά έχει ήδη αποφασιστεί ότι η καγκελάριος και ο πρόεδρος θα παραστούν στην κηδεία", δήλωσε ο Κρίστοφ Στέεγκμανς. Σύμφωνα με τον πολωνικό Τύπο, η κηδεία του Κατσίνσκι θα γίνει το Σάββατο.

Η Ρωσία πενθεί για την αεροπορική τραγωδία του Σαββάτου με τις σημαίες να φέρουν μαύρες κορδέλες και τις εφημερίδες να κυκλοφορούν με μαυρόασπρα πρωτοσέλιδα. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε εθνικό πένθος στη Ρωσία μερικές ώρες μετά το δυστύχημα του Σαββάτου. Δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στην πολωνική πρεσβεία στη Μόσχα και τα πολωνικά προξενεία στην Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πιλότοι του μοιραίου αεροπλάνου που μετέφερε τον πρόεδρο Κατσίνσκι δέχθηκαν πιέσεις για να το προσγειώσουν, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει εικασίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ο Κατσίνσκι ζήτησε από τους κυβερνήτες του αεροσκάφους του να το προσγειώσουν λίγο πριν από τη συντριβή του το Σάββατο στη δυτική Ρωσία. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν ζητήσει από το αεροσκάφος να μην προσγειωθεί.

Στην ερώτηση αν οι πιλότοι δέχθηκαν κάποιου είδους πίεση για να προσγειώσουν το αεροσκάφος, ο Σέρεμετ απάντησε: "Σε αυτό το στάδιο της έρευνας, δεν υπάρχει κάποια τέτοια πληροφορία".

Ο Σέρεμετ προσέθεσε εξάλλου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοροί στα συντρίμμια του αεροσκάφους. "Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια δίοδος για τη μεταφορά βαρέος υλικού, το οποίο θα επιτρέψει τη μετακίνηση σημαντικών στοιχείων του αεροσκάφους και την απομάκρυνση σορών", σημείωσε. "Ογδόντα επτά πτώματα έχουν ήδη ανασυρθεί", διευκρίνισε. Παράλληλα ο πρόεδρος της πολωνικής γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε ότι η Πολωνία θα αποτίσει επισήμως φόρο τιμής στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας το Σάββατο.

"Οι επίσημες τελετές θα γίνουν το Σάββατο στη Βαρσοβία, δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη", προσέθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας θα ενταφιαστούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η κηδεία του προέδρου της χώρας.

Ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία
Μια ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία που θρηνεί τον θάνατο του προέδρου της Λεχ Κατσίνσκι και των υπόλοιπων 95 επιβαινόντων του αεροσκάφους του, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν, αφού υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων της πολωνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Εθνικό πένθος θα κηρυχθεί στην Τουρκία την ημέρα που θα γίνει κηδεία του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας, προσέθεσε ο Μπαμπατσάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top