GuidePedia

0
Η Γερμανία δανείζεται με 3% και θα δανείζει την Ελλάδα με 5%.
Που σημαίνει κέρδος 66%
Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που η Γερμανία δυσκολεύει τη ζωή της Ελλάδας;
Μέχρι σήμερα η Γερμανία έχει δείξει την πιο άκαμπτη στάση αναφορικά με την ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει την μήνιν της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ποικίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα, καθώς ο μέσος Έλληνας ψάχνει να βρει τους λόγους για τους οποίους οι Γερμανία επιτίθεται με δεινότητα εναντίον των…ελληνικών θέσεων.

Οι Γερμανοί όμως έχουν απτούς και πολύ συγκεκριμένους λόγους που βάζουν τόσο εμπόδια και προϋποθέσεις στην Ελληνική βοήθεια. Καταρχήν οι Γερμανοί ξέρουν πολύ καλά ότι όταν το ζεστό χρήμα των Γερμανών φορολογουμένων εισέλθει στον ευρωπαϊκό κορβανά βοήθειας, κανείς δεν μπορεί να διαφυλάξει ότι τα χρήματα αυτά δεν θα κακοδιαχειριστεί ή ότι θα χρησιμοποιηθεί εκεί που πρέπει.
Στην εξίσωση αυτή φυσικά μπαίνει και ο παράγον τοπικές εκλογές, με τους Γερμανούς πολιτικούς να φαίνονται να τιμωρούν τους νότιο-Ευρωπαίους οι οποίοι σκορπούν αλόγιστα τα ευρωπαϊκά χρήματα, για να μη χάσουν το μέσο Γερμανό συντηρητικό ψηφοφόρο και σε αυτή την εξίσωση η καγκελάριος Μέρκελ παίζει το παιχνίδι της. Πέραν όμως από τις προφανές αυτές αιτίες, οι αντιδράσεις των Γερμανών αξιωματούχων δείχνουν πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την οικονομική τους πραγματικότητα.
Και η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία, σε μια εποχή την οποία αντιλαμβάνεται ως εποχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τους ίδιους τους κανόνες που της ευρωζώνης ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ίδιας της γερμανικής οικονομίας: Δηλαδή να αναδιαμορφώσει τους ισχύοντες όρους για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης και τους κανόνες για το έλλειμμα ανάλογα με τις δικές της αντιπληθωριστικές ανάγκες, ενισχύοντας παράλληλα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχει στις εξαγωγές. Αυτή η κίνηση της Γερμανίας δείχνει μια πολύ σημαντική μεταστροφή της πολιτικής της. Από μια χώρα που θεωρείτο ως η πιο υπεύθυνη και συναινετική μέσα στους κόλπους της Ε.Ε., μεταμορφώνεται σε μια χώρα που αναζητά να συνδυάσει ένα νέο επίπεδο οικονομικής κυριαρχίας μέσα στους κόλπους της Ένωσης, με μια αυτόνομη ενεργειακή πολιτική, μια ειδική θέση με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Η ουσία της υπόθεσης είναι όμως οι ιδέες που έχει η Γερμανία για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η Ευρωζώνη- συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου- οι οποίες φαίνεται ότι απειλούν την οικονομική ανάπτυξη άλλων κρατών της Ένωσης, ιδιαίτερα του νότου. Αυτός είναι και ο λόγος της σύγκρουσης Βερολίνου και Παρισιού με αφορμή την Ελλάδα και όχι βέβαια η άμοιρη η Ελλάδα

Δημοσίευση σχολίου

 
Top