GuidePedia

0
Σύσκεψη υπουργών και ηγετών κρατών του Eurogroup «αμέσως πριν» από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ζήτησαν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ισπανός πρωθυπουργός, καλώντας σε ενίσχυση του ρόλου του. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα» είπε ο Θαπατέρο.
«Συμφωνούμε να ζητήσουμε να γίνει μία σύσκεψη των ηγετών των κρατών και των υπουργών του Eurogroup αμέσως πριν από την ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής», όπου θα συζητηθεί η οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, δήλωσε ο Ν.Σαρκοζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Χοσέ Θαπατέρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι Γαλλία και Ισπανία έχουν «τις ίδιες απόψεις όσον αφορά τα οικονομικά», δηλαδή προκρίνουν και οι δύο τη λύση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, αλλά όχι μόνο. Η σύσκεψη πριν την διάσκεψη κορυφής είναι μία καλή ευκαιρία να ενισχύσουμε τον ηγετικό ρόλο του Eurogroup. Πρέπει το Eurogroup να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει» δήλωσε ο Χοσέ Θαπατέρο.

Σε αναζήτηση κοινής θέσης...

Σε επαφές βρίσκονται Γαλλία και Γερμανία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή θέση στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Αμετακίνητη πάντως παραμένει η Γερμανία, η οποία επιθυμεί συνεισφορά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, Παρίσι και Βερολίνο είχαν συνομιλίες, όπου όμως δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος.

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας από τους όρους που θέτει η Γερμανία για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα είναι η αδυναμία της Αθήνας να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ενώ τόνισε ότι απαραίτητη θα ήταν η συνεισφορά του ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Στις γαλλο-γερμανικές επαφές εξετάστηκε και το θέμα της προσφυγής στο ΔΝΤ, ένα θέμα για το οποίο Γαλλία και Γερμανία διαφωνούν: ο Νικολά Σαρκοζί επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενώ η Γερμανία προκρίνει τη λύση της προσφυγής στο ΔΝΤ.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top