GuidePedia

0
Πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε οκτώ νομούς της χώρας επιβάλει από την Τετάρτη η κυβέρνηση, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Λ. Κατσέλη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη.Οι ανώτατες τιμές θα ισχύσουν από τις 24 Μαρτίου μέχρι και τις 11 Απριλίου, για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων στο οποίο περιλαμβάνεται
και η γιορτή του Πάσχα και θα προσαρμόζονται κάθε εβδομάδα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών διυλιστηρίου. Με τα τρέχοντα δεδομένα, αν δηλαδή το πλαφόν ίσχυε σήμερα, η ανώτατη τιμή της αμόλυβδης θα διαμορφωνόταν ανά νομό από 1,477 έως 1,544 ευρώ το λίτρο, οριακά υψηλότερα από τη μέση τιμή της βενζίνης στους συγκεκριμένους νομούς όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών.

Ανώτατες τιμές επιβάλλονται για όλα τα καύσιμα (δηλαδή αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη, σούπερ και πετρέλαιο κίνησης) στους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων. Στη Φωκίδα επιβάλλεται μόνο στην αμόλυβδη, στην Πρέβεζα στην αμόλυβδη και τη σούπερ αμόλυβδη και στη Θεσπρωτία στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης.

Η ανώτατη τιμή θα είναι διαφορετική για κάθε νομό. Βάση υπολογισμού θα είναι ο μέσος όρος των τιμών διυλιστηρίου των τεσσάρων προηγούμενων ημερών στον οποίο θα προστίθεται ένα μέγιστο ποσό που καλύπτει τα περιθώρια κέρδους εταιριών εμπορίας και πρατηριούχων και τα μεταφορικά που διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Κατά της επιβολής πλαφόν μόνο στις λιανικές τιμές των καυσίμων τάσσεται η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι «αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει ανώτατη τιμή στα πρατήρια και αφήσει ανεξέλεγκτες τις τιμές των διυλιστηρίων και των εταιρειών θα πρόκειται για παραλογισμό και μεγάλη επιχείρηση εξαπάτησης των καταναλωτών».

Με αφορμή πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σχετική εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς την κυβέρνηση «λόγω κερδοσκοπίας», η ΟΒΕ αναφέρει ότι από το εβδομαδιαίο Δελτίο Τύπου που εκδίδει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τις τιμές των καυσίμων δεν φαίνεται κάτι τέτοιο.

Τονίζει πάντως ότι η επιβολή πλαφόν μόνο στους πρατηριούχους θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποια πρατήρια να αγοράζουν σε τιμή που θα είναι ίση ή και μεγαλύτερη της ανώτατης λιανικής, με αποτέλεσμα να τίθενται εκτός αγοράς καθώς οι εταιρείες δεν έχουν ενιαία τιμή για τα πρατήρια αλλά τις καθορίζουν κατά βούληση ανά πρατήριο.

Βαθμολογία:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top