GuidePedia

0
Συνολικά 6.000 άνθρωποι αναμένουν στις λίστες της μεθαδόνης, με μέσο όρο αναμονής 6 χρόνια σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα υποκαταστάτων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητας η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά.Η υφυπουργός Υγείας πραγματοποίησε, συνοδευόμενη από τη νέα πρόεδρο του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ) Μένη Μαλλιώρη,
μια πρώτη ενημέρωση στην πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

«Στερούμε το δικαίωμα ζωής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε η κ. Γεννηματά κάνοντας τη γενική εκτίμηση για το ότι παραλήφθηκαν χρέη, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων του Οργανισμού.

«Τα χρέη, κυρίως για τις μισθοδοσίες ανέρχονταν στα 14 εκ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν και καταβλήθηκαν αμέσως, ενώ εξασφαλίσθηκε ειδικός κωδικός για τα Κέντρα Πρόληψης, την ίδια ώρα που ο ΟΚΑΝΑ εξαιρέθηκε από τη μείωση του 10% που επεβλήθη ως περικοπή λόγω της κρίσης», σημείωσε.

Το μεγαλύτερο χρέος που ξεπερνά τα 15 εκ. αφορούν τις φαρμακευτικές δαπάνες, δηλαδή την αγορά υποκαταστάτων, ανέλαβε να το διαπραγματευθεί το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με τα χρέη των νοσοκομείων, ενώ εντοπίσθηκε ότι όλες οι αγορές γίνονταν αποκλειστικά από φαρμακείο δίπλα στο υπουργείο, το οποίο σταμάτησε να πουλά, όταν το χρέος έφθασε σε υπέρογκο ποσό.

Η υφυπουργός μίλησε για σπατάλες που εντοπίσθηκαν, όπως η δαπάνη φύλαξης των χώρων του Οργανισμού αντί 3,3 εκ. ευρώ ετησίως, η σπατάλη καθαριότητας (800.000), η πραγματοποίηση 222 δρομολογίων για 23 μόλις άτομα που λάμβαναν κατ’ οίκον υποκατάστατα μόνον το Φεβρουάριο, υπέρογκες δαπάνες φιλοξενίας (350.000) σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο μόλις για 24 άτομα. Επισήμανε ακόμη ότι με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού, ορίσθηκε αποζημίωση 1500 ευρώ ανά μέλος των επιτροπών επιλογής προσωπικού ή προμηθειών και 800-1000 ευρώ για γραμματειακή υποστήριξη.

Στις άμεσες προτεραιότητες η κ. Γεννηματά έθεσε ως πρώτο το διϋπουργικό συντονισμό, με τον ΟΚΑΝΑ στρατηγείο, ταυτόχρονα με τη θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης 5ετούς διάρκειας.

Ακόμη, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών με μείωση της «λίστας της ντροπής», την ενεργοποίηση της απογευματινής λειτουργίας, τη συνταγογράφηση σταθεροποιημένων χρηστών και τη λειτουργία μονάδων μέσα στα νοσοκομεία. Ακολουθούν μέτρα εναλλακτικά της φυλάκισης, μείωσης της κοινωνικής όχλησης.

Από την πλευρά της, η κ. Μαλλιώρη τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων υπό το συντονιστικό όργανο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης αποκέντρωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top