GuidePedia

0
Mας προβληματίζει και μας ανησυχεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο" ΄δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε σήμερα ο ΑΝΥΠΕΘΑ Πάνος Μπεγλίτης σε ραδιοφωνικό σταθμό. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, ο κ. Πάνος Μπεγλίτης είναι μαζί μας.
Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας. Αυτές οι ιστορίες με το Φαρμακονήσι, πολύ προχωρημένες, έτσι; Δηλαδή ασυνήθιστα προχωρημένες. Πώς τις αξιολογείτε ακριβώς;


Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε μπορούμε να σας κρύψουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας από αυτή την πρακτική και τη συμπεριφορά που επιδεικνύει η Τουρκία στο Αιγαίο την τελευταία περίοδο. Και μας προβληματίζει και μας ανησυχεί, αλλά από την άλλη πλευρά, μας επιβάλλει να είμαστε ψύχραιμοι στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για να μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προκλήσεις και συμπεριφορές που ουσιαστικά δημιουργούν και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ψυχραιμία είναι συνταγή παντός καιρού αλλά..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είναι σημαντικό στις διεθνείς σχέσεις, στην εξωτερική πολιτική και κυρίως στη διαχείριση των θεμάτων της εθνικής άμυνας. Δεν είναι απλά μια ψυχολογική κατάσταση, είναι μια στρατηγική. Εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των προκλήσεων και της συμπεριφοράς της Τουρκίας ή δυνάμεων μέσα στο μπλοκ εξουσίας της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό καλά κάνατε και το διευκρινίσατε για να επανέλθουμε μετά, αλλά να σας ρωτήσω: Αυτές οι εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών, οι δύο τουλάχιστον, θα μπορούσα να οδηγήσουν αμεσότατα, ευκολότατα δηλαδή σε επεισόδιο έως και θανατηφόρο, έτσι δεν είναι;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό που λέτε, είναι πολύ σωστό. Μας κάνει ν’ αναρωτηθούμε, πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλητικές ενέργειες. Μήπως τελικά αυτές οι προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς στόχευσαν στο να δημιουργηθεί ακριβώς αυτό που είπατε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς αυτό..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Γι’ αυτό λοιπόν, σας μίλησα προηγουμένως για την ανάγκη επίδειξης της απόλυτης ψυχραιμίας από την πλευρά μας αλλά συγχρόνως και της απόλυτης αποφασιστικότητας στη υπεράσπιση των θέσεων της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς την αξιολόγηση, μάλλον τη διερεύνηση των αιτίων, τ’ αποδίδετε σ’ αυτό που υπαινιχθήκατε πριν, στον πόλεμο τον εσωτερικό της Τουρκίας που γίνεται ακόμα και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις με τους στρατηγούς κτλ.;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα ήθελα να θυμίσω ότι πολλές φορές και στο παρελθόν είχε αναδειχθεί αυτή η διάσταση της αυτονομίας του τουρκικού στρατού απέναντι στην πολιτική εξουσία και πολλές φορές επέσυρε και κριτική ή απαξίωση από την πλευρά πολλών Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Είναι γεγονός όμως ότι αυτή ή προσπάθεια αυτονόμησης, θεσμικής, πολιτικής και στρατηγικής αυτονόμησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι μια πραγματικότητα. Βρισκόμαστε στο εσωτερικό της Τουρκίας το οποίο πάντα πρέπει ν’ αναλύουμε με προσοχή και με ανοιχτά τα μάτια, σ’ ένα ιδιόμορφο «μπραντεφέρ» σύγκρουσης μεταξύ της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του κ. Ερντογάν και των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή όμως η πλευρά, αυτή η δύναμη αν θέλετε, δε βρίσκεται σε υποχώρηση μετά τα τελευταία, με τη βαριοπούλα κτλ.;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σε σχετική υποχώρηση. Αλλά είναι ένας ιστορικός θεσμικός παράγοντας στο πλαίσιο του τουρκικού πολιτικού συστήματος και της τουρκικής κοινωνίας. Βεβαίως έχει δύναμη και νομιμοποίηση ο κ. Ερντογάν αλλά από την άλλη πλευρά κανείς στο εσωτερικό της Τουρκίας, κυρίως οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν καταθέτουν έτσι απλά τα όπλα. Θέλουν, χρησιμοποιώντας και μια ενδεχόμενη στοχευμένη κρίση με την Ελλάδα, να επαναδιατάξουν τις εσωτερικές πολιτικές και στρατηγικές ισορροπίες στην Τουρκία. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το παρακολουθούμε με πάρα πολλή προσοχή.

Επανέρχομαι σ’ αυτό που είναι αναγκαίο, με πάρα πολλή ψυχραιμία, ν’ αναλύουμε την κατάσταση και κυρίως να αντιδρούμε με τους δικούς μας όρους, με τους δικούς μας στόχους και όχι να χορεύουμε σε ξένα γήπεδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειαστεί πράγματι πολύ μεγάλη ψυχραιμία όπως είπατε στην αρχή.

Διάβαζα χτες σ’ ένα κείμενο που έλεγε ότι εμείς παρ’ όλα αυτά, εννοώ παρά την κρίση την οικονομική, παραμένουμε αμετανόητοι, θα μου επιτρέψετε το χαρακτηρισμό, στις αγορές όπλων. Και βεβαίως ένα δημοσίευμα προ ημερών απεκάλυπτε ότι η Ελλάδα είναι 1η στην εισαγωγή συμβατικών όπλων στην Ευρώπη και 5η παγκοσμίως. Είναι εφιαλτικά νούμερα αυτά, έτσι; Εφιαλτικά ρεκόρ..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εσείς είστε ένας έγκυρος και έγκριτος δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, μου κάνει εντύπωση η έκπληξή σας. Αυτή η έκπληξη δε θα έπρεπε να υπάρχει. Γιατί είναι μια κατάσταση και είναι μια πραγματικότητα που η χώρα την έχει βιώσει εδώ και 35 χρόνια. Μετά τη μεταπολίτευση ήμασταν η χώρα που «πρωτοπορούσε» σε αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ομολογώ λοιπόν ότι έκπληξη δεν υπάρχει καμία, το ήξερα, αλλά εν πάση περιπτώσει πρέπει να σας το θέσω γιατί είναι φοβερό..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Προς τι λοιπόν αυτή η έκπληξη όταν η χώρα ήταν στην πρωτοπορία των αμυντικών δαπανών ή του τεράστιου κόστους στα θέματα της εθνικής άμυνας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά είναι τραγικό να υπάρχει ακόμα στην ίδια έκταση και στα ίδια επίπεδα.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Στην ίδια έκταση δεν υπάρχει, υπάρχει σταδιακά αποκλιμάκωση της συμμετοχής των αμυντικών δαπανών στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Βρισκόμαστε σήμερα στο ποσοστό 2,8% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Θα με ρωτήσετε: Είναι λίγο; Όχι. Είναι ακόμα πάρα πολύ γι’ αυτό λοιπόν από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση μετά τις εκλογές και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βάλαμε ως στόχο, θα τον επιτύχουμε, είμαι βέβαιος, να εξορθολογίσουμε τις αμυντικές δαπάνες στηρίζοντας το όλο θέμα σε μια νέα βάση.

Μέχρι σήμερα η χώρα και με τις διαδοχικές κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα της χώρας, ακολουθούσε μια ιδιόμορφη ποσοτική προσέγγιση στα θέματα των αμυντικών εξοπλισμών. Παίρναμε αμυντικούς εξοπλισμούς, είτε είχαμε επιχειρησιακή ανάγκη είτε όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όντως.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Σήμερα αλλάζει άρδην αυτή η προσέγγιση των τελευταίων 35 χρόνων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θ’ αρχίσουμε να το βλέπουμε αυτό όμως;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θα το δείτε πολύ σύντομα γιατί αξιολογούμε τις επιχειρησιακές ανάγκες, τις ανάγκες εθνικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας σε μια νέα βάση των πραγματικών και όχι των κατασκευασμένων αναγκών της χώρας, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν και κατασκευές μέσα από πλειοδοσία κηφήνων σε σχέση με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη μια μεριά και για την αμυντική διπλωματία απ’ την άλλη.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Και αυτά πρέπει να τα πούμε στον ελληνικό λαό κάποια στιγμή. Και τα λέμε. Από την άλλη πλευρά πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο στρατό σύγχρονο, έξυπνο που θα απαντά στις ανάγκες του 21ου αιώνα και όλα αυτά οδηγούν στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών και στη συνεχή μείωση των αμυντικών δαπανών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μπορούσαμε τη συζήτηση αυτή να την κάνουμε σε οποιονδήποτε χρόνο, με την ίδια λογική, ότι πρέπει να μειώσουμε τις στρατιωτικές δαπάνες. Σήμερα όμως, οπότε βρισκόμαστε σ’ αυτή την τραγική οικονομική κατάσταση, είναι δυνατό να μην έχει επηρεάσει καθόλου αυτή η εξέλιξη το θέμα των εξοπλισμών;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε συμφωνώ με την προσέγγισή σας. Εμείς έπρεπε ως Κυβέρνηση να σεβαστούμε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Δεν είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε, αγνοώντας τη συνέχεια του κράτους. Αυτό είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας. Γιατί υπήρχαν διεθνείς συμβάσεις που έπρεπε να γίνουν σεβαστές από την κυβέρνησή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από κει και πέρα;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Από κει και πέρα μπαίνουν όλα σε μια νέα βάση. Από μηδενική αφετηρία, για πάρα πολλούς και κρίσιμους εξοπλισμούς που έχουν απασχολήσει και απασχολούν τα Μέσα Ενημέρωσης και τον ελληνικό λαό. Μπορεί να μη φαίνεται ευκρινώς αυτή τη στιγμή, αλλά να είστε βέβαιος ότι πολλά εκκινούν πλέον από μηδενική βάση. Και αυτό νομίζω έχει σημασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είπατε πριν αυτό θα φανεί σύντομα και το περιμένουμε. Ας μην πάμε στη συζήτηση για το υποβρύχιο που μπατάρει, αυτό έχει εξαντληθεί.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε μπατάρει. Και πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι απέναντι στο ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχουμε συζητήσει και έχει εξαντληθεί.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία γιατί αυτό το υποβρύχιο είναι δημόσια περιουσία, έχει πληρωθεί από τον ελληνικό λαό. Εάν λοιπόν η προηγούμενη κυβέρνηση με τόσο ελαφρύ και ερασιτεχνικό τρόπο απαξιώνει τη δημόσια περιουσία, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε αν θα βρούμε να το μεταπουλήσουμε που θέλουμε. Τέλος πάντων..

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Αυτό θα επιχειρήσουμε. Πιστεύω ότι μπορούμε να το επιτύχουμε και δε θ’ αφήσουμε τους Γερμανούς ν’ αξιολογούν και ν’ αποτιμούν την εθνική δημόσια περιουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα ένα σχόλιό σας πριν σας ευχαριστήσω, για τα εν γένει οικονομικά και κυρίως για την εκτίμηση η οποία δε σας κρύβω ότι είναι και δική μου εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση από την αρχή που ανέλαβε ως τώρα, έχει κάνει κάποιες γκάφες επικοινωνιακού χειρισμού ας το πούμε… Δηλαδή το ότι είπε τόσο σύντομα ότι είμαστε στην καταστροφή, στο χείλος, το ότι μίλησε για Τιτανικό, το ότι μετά ανέβασε υπερβολικά το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μήπως έφεραν όλα αυτά τ’ αντίθετα αποτελέσματα των αγορών και του διεθνούς κλίματος;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν το πιστεύω αυτό. Βρισκόμαστε μέσα σε μια περιδίνηση δημοσιονομική και οικονομική. Σ’ αυτή τη συγκυρία, δεν είναι ο χρόνος ν’ αξιολογήσουμε στάσεις και δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα είναι σα να μου λέτε «δεν το πιστεύω αυτό αλλά και αν το πίστευα δε θα το έλεγα». Αυτό μου λέτε.

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι. Θα ήταν όλα καλά, εάν η Κυβέρνησή μας έκρυβε το δημοσιονομικό έλλειμμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να μη χρησιμοποιούσε αυτούς τους δραματικούς τόνους. Ο Τιτανικός δεν ήταν πραγματικότητα κ. Μπεγλίτη...

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Εγώ έχω διαφωνήσει με την έκφραση αυτή και το έχω πει και ανοιχτά. Δεν μασάω τα λόγια μου. Το έχω πει και ανοιχτά, ότι θεωρούσα πως αυτή η δήλωσε δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά έλυνε. Από κει και πέρα όμως, ας μείνουμε στα ουσιαστικά. Το ουσιαστικό είναι για την κυβέρνηση, ότι έπρεπε να αναδείξει την πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μέχρι προχθές υπερπροβολή του σεναρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διαπραγματευτικά όπως αφηνόταν να εννοηθεί, μας έκανε καλό ή κακό;

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαστε σε μια εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα ενόψει και της σύγκλησης της Συνόδου Κορυφής. Άρα λοιπόν το πίστευα και το πιστεύω, ότι όσο λιγότερες δηλώσεις κάνουμε όλοι μας, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και για τη θετική εξέλιξη της σκληρής διαπραγμάτευσης που κάνει και που θα κάνει ο Πρωθυπουργός με βάση το σχέδιό μας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top