GuidePedia

0
Στα πρόθυρα της επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων στους Χρήστο Παπουτσή και Κώστα Σκανδαλίδη έφθασε χθες ο Πρωθυπουργός.
Η εξέλιξη αυτή αποτράπηκε στο παρά πέντε καθώς τα δύο στελέχη έπειτα από πιέσεις δέχτηκαν να προβούν σε διευκρινιστικές δηλώσεις για να διορθώσουν την κάκιστη εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ως εκ τούτου αργά το βράδυ ο κ. Παπανδρέου είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στο Παρίσι ότι «υπήρξαν κάποιες κινήσεις που δημιούργησαν παρεξηγήσεις, αλλά λύθηκαν και θα προχωρήσουμε άμεσα και δυναμικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα της κατάστασης καθαιρώντας τον μεν κ. Παπουτσή από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για την επίθεση εις βάρος του υφυπουργού των Οικονομικών στη Βουλή και παράλληλα προχωρώντας στην αποπομπή του Κώστα Σκανδαλίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τις αιχμές που άφησε με συνέντευξή του προς το πρόσωπό του.

«Μιλήστε μεταξύ σας»
Παρ΄ όλα αυτά χθες αργά το μεσημέρι και πριν από τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί τηλεφώνησε στον Χρ. Παπουτσή και του ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική του εκδοχή για την αντίδρασή του στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος φανερά ενοχλημένος του απάντησε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που δίνω αυτήν τη δύσκολη μάχη στο εξωτερικό η κυβέρνηση να παρουσιάζει αυτήν την εικόνα διάλυσης». Ως εκ τούτου ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Παπουτσή να βρει κάποιον τρόπο ώστε να αποκατασταθούν τα πράγματα και να αποσαφηνισθεί τι ακριβώς εννοούσε και παράλληλα τον κάλεσε να θέσει και τα όρια μέσα στα οποία οφείλουν να κινούνται όλα τα στελέχη. Αμέσως μετά ο Χρ. Παπουτσής ήρθε σε συνεννόηση με τον τηλεοπτικό σταθμό Αntenna για να εμφανιστεί στο κεντρικό δελτίο του σταθμού. Στη συνέντευξή του είπε, μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης και ότι δεν έχει κανένα προσωπικό πρόβλημα με τον υφυπουργό των Οικονομικών. «Τον τιμώ, είναι ένας νέος συνάδελφος που δουλεύει σκληρά», είπε ο κ. Παπουτσής για να προσθέσει: «Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι άνθρωπος. Δεν υπάρχουν στιγμές που είσαι απόλυτα ψυχρός και εκείνη ήταν μία στιγμή έντασης με διαδηλωτές να φωνάζουν έξω από τη Βουλή και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ».

Αιχμές για τον Πρωθυπουργό
Εκ παραλλήλου γίνονταν διαβουλεύσεις και με τον Κώστα Σκανδαλίδη, από τον οποίο ζητήθηκε ρητώς να ανασκευάσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Real Νews διότι αιωρούνταν το ερώτημα της διαγραφής. Ο κ. Σκανδαλίδης άφηνε αιχμές για τον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι επειγόντως οφείλει να λειτουργήσει και ως Πρωθυπουργός και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να καλύψει την απόσταση, αλλάζοντας τα κακώς κείμενα ή πραττόμενα. Επίσης, σε άλλο σημείο τόνιζε ότι «όλοι μας αυτές τις ημέρες νιώθουμε μια γροθιά στο στομάχι των ιδεών, των στόχων και των οραμάτων μας. Η εικόνα και το περιεχόμενο της πολιτικής μας δεν έχουν και πολλή σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Θα έλεγα ότι δεν έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ». Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός φανερά ενοχλημένος συζήτησε το θέμα με τους συνεργάτες του κι έπειτα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τον υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρη Παμπούκη που τον συνόδευσε στο Παρίσι αποφασίστηκε να αξιωθεί από τον Κ. Σκανδαλίδη να ανακαλέσει. Αυτό και έγινε με νεώτερες δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους, ο οποίος- υπό την πίεση ενός αρνητικού κλίματος- διευκρίνισε: «Είμαι στρατιώτης του Κινήματος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα και στηρίζω τον Πρωθυπουργό. Θα πάμε συντεταγμένα».

Αμέσως μετά τη μετάδοση των δύο διευκρινιστικών δηλώσεων των κ.κ. Παπουτσή και Σκανδαλίδη ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Νίκος Αθανασάκης ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου στο Παρίσι και σήμανε λήξη συναγερμού.

ΤΑ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ
έπειτα από πιέσεις προέβησαν σε διευκρινιστικές δηλώσεις για να διορθώσουν την κακή εικόνα της κυβέρνησης

Γ. Παπανδρέου: «Την ώρα της μάχης θολώνει η εικόνα της κυβέρνησης»

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ο Πρωθυπουργός με τη στάση που κράτησε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παπουτσής επιτεθείς με σκληρές εκφράσεις κατά του κ. Σαχινίδη. Μεσολάβησε ένα δραματικό Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους συνεργάτες του, στη διάρκεια των οποίων κατέστησε σαφές ότι επρόκειτο να παρέμβει για την αποκατάσταση της εσωκομματικής τάξης διότι δεν ανεχόταν την κατάσταση που επικρατούσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυρίως σ΄ αυτή τη χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα δίνει αγώνες για την έξοδο από την κρίση. «Είμαστε απολύτως εκτεθειμένοι απέναντι στην κοινωνία. Δεν είναι εικόνα αυτή. Την ώρα που δίνουμε τη μάχη και ζητούμε στήριξη για τα νέα μέτρα κι εγώ κάνω επαφές με ηγέτες, να θολώνει η εικόνα της κυβέρνησης» φέρεται να είπε ο Γ. Παπανδρέου σε συνομιλητές του. Συνεργάτες του έλεγαν χθες ότι η φραστική επίθεση του κ. Παπουτσή κατά του κ. Σαχινίδη «ήταν εκτός ορίων» και εκτιμούσαν ότι οι εξελίξεις θα συναρτηθούν με τις απαντήσεις που θα δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος στον Πρωθυπουργό για το συμβάν της Παρασκευής. «Όλα θα εξαρτηθούν από την κουβέντα τους» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρ. Παπουτσήςπριν από το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα- έλεγε στους συνομιλητές του ότι ο υφυπουργός των Οικονομικών προκάλεσε με όσα είπε στη Βουλή και ότι είναι και ο ίδιος δυσαρεστημένος όπως άλλωστε και οι βουλευτές. «Δεν είναι δυνατόν να απαντά ότι όσοι θέτουν το δίλημμα ανάπτυξη ή ύφεση εμφορούνται από μεταφυσικές αντιλήψεις και να λέει ότι θυμίζουν τους ησυχαστές που έλεγαν στους προσκυνητές ότι το φως είναι κτιστό ή άκτιστο» είπε σε πολύ στενούς του συνεργάτες ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για το συμβάν ενώ βρισκόταν στο Βερολίνο λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ καθώς νωρίτερα ταξίδευε με το αεροπλάνο μεταβαίνοντας από το Λουξεμβούργο στη Γερμανία. Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά τις κοινές δηλώσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο τηλεφώνησε στον υφυπουργό των Οικονομικών και του συνέστησε να ηρεμήσει διευκρινίζοντάς του παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής της παραίτησής του, για την οποία μέχρι τότε ο κ. Σαχινίδης επέμενε προφορικά.


Αποστάσεις πήραν οι βουλευτές

ΣΑΦΕΙΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ από τον κ. Παπουτσή πήραν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκαν στην περιφέρεια στο πλαίσιο της πανελλαδικής εξόρμησης του Κινήματος για ενημέρωση σε σχέση με τα νέα μέτρα. «Όλοι δεχόμαστε πίεση, κανείς δεν συμμετέχει ευχάριστα στη λήψη αυτών των σκληρών μέτρων. Πρέπει, όμως, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος από την Καβάλα, ενώ ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας παρατήρησε ότι εκείνο που ενοχλεί δεν είναι το περίσσευμα δυσαρέσκειας αλλά το έλλειμμα πίστης. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου σχολίασε από την πλευρά της πως «ο βουλευτής που ψηφίζει είναι σαφές πως στηρίζει». Υπερβολική και δυσανάλογη χαρακτήρισε την αντίδραση του κ. Παπουτσή και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης, ενώ ο βουλευτής της Β΄ Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από το να προκαλέσει μια συντεταγμένη, ελεγχόμενη ύφεση για να αποφύγει μια μεγάλη χρεοκοπία». Επίσης, ο Νίκος Μπίστης σχολίασε στο Κανάλι 1 ότι «ο Χρήστος Παπουτσής διέπραξε ένα πολύ σοβαρό για την εμπειρία του και τη θέση του λάθος».


Η παραίτηση με SΜS και η παρέμβαση Πετσάλνικου

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ των Οικονομικών έγινε έξαλλος μετά την παρέμβαση Παπουτσή και αρχικώς επέμενε να του απαντήσει από το βήμα της Βουλής. Αμέσως μετά την έκρηξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου παραμένοντας στα υπουργικά έδρανα έστειλε SΜS στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος βρισκόταν στο γραφείο του. «Παραιτούμαι πρόεδρε, δεν αντέχω άλλο» έγραψε στο κινητό του τηλέφωνο. Ο κ. Πετσάλνικος εγκατέλειψε αυτομάτως το γραφείο του και πήγε στην αίθουσα της Ολομέλειας παίρνοντας θέση δίπλα στον Φίλιππο Σαχινίδη. «Δεν χρειάζεται να απαντήσεις. Δείξε ψυχραιμία» φέρεται να του συνέστησε. Στο μεταξύ τα νέα είχαν φθάσει και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έστειλε πυροσβεστικά στη Βουλή τον Νίκο Αθανασάκη. Το απόγευμα της Παρασκευής κι ενώ ο κ. Σαχινίδης δεχόταν καταιγισμό τηλεφωνημάτων από δημοσιογράφους για το εάν είχε υποβάλει παραίτηση, τηλεφώνησε στον κ. Πετσάλνικο και τον ρώτησε: «Αν απαντώ ότι επιθυμούσα να πάρω τον λόγο αλλά έπειτα από παραίνεσή σας δεν το έκανα, πειράζει;». Ο κ. Πετσάλνικος απάντησε θετικά κι έτσι το θέμα «έκλεισε» προσωρινά την Παρασκευή...
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top