GuidePedia

0
Το άμυλο της πατάτας Amflora (προορίζεται μόνο για ζωοτροφή) περιέχει αμυλοπηκτίνη, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του μπετόν... (φωτ. ΑΠΕ)
Θα έπρεπε να την ονομάσουν «πατάτα-Μπαρόζο» τη γενετικά τροποποιημένη πατάτα Amflora της γερμανικής πολυεθνικής Basf, την καλλιέργεια της οποίας στην Ε.Ε. ενέκρινε χθες η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της Κομισιόν επιδίωκε εδώ και καιρό, πιεζόμενος έντονα από τη Γερμανία, την έγκριση του εν λόγω γενετικά τροποποιημένου προϊόντος (ΓΤΠ), αλλά προσέκρουε στις αντιρρήσεις του πρώην επιτρόπου Σταύρου Δήμα (περιβάλλον).
Το άμυλο της πατάτας Amflora (προορίζεται μόνο για ζωοτροφή) περιέχει αμυλοπηκτίνη, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του μπετόν... (φωτ. ΑΠΕ) Με την αποχώρηση όμως του Ελληνα επιτρόπου, ο Ζ. Μπαρόζο βρήκε τον δρόμο ανοικτό για να επιβάλει την έγκριση καλλιέργειας της πατάτας στην άπειρη και άτολμη ολομέλεια των επιτρόπων
. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μέσω της γραπτής διαδικασίας, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις ευρωβουλευτών, ιδίως της ομάδας των Πρασίνων και των οικολογικών οργανώσεων.
Στις 27 Ιουλίου 2007, το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας δεν μπόρεσε να αποφανθεί επί της πρότασης που είχε υποβάλει εδώ και χρόνια η Κομισιόν για την έγκριση της καλλιέργειας της πατάτας Amflora λόγω αδυναμίας λήψης απόφασης με τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας. Και το όλο θέμα επέστρεψε στην επιτροπή. Πρόκειται για το γνωστό «παιχνίδι» μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών και της Κομισιόν, το οποίο καταλήγει στη λήψη απόφασης από την τελευταία βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή ο Σταύρος Δήμας στύλωσε τα πόδια και δεν ήθελε να δώσει το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια του προϊόντος στην Ε.Ε., ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Ζ. Μπαρόζο.
Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας επιτροπής κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες ότι ο Ζ. Μπαρόζο σχεδιάζει να προωθήσει τη λήψη απόφασης για την καλλιέργεια της Amflora, πληροφορία που διαψεύσθηκε αμέσως από την εκπρόσωπό του. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, έφερε το όλο θέμα για έγκριση μέσω του επιτρόπου Τζο Νταλί (υγεία των καταναλωτών). Ο Μαλτέζος επίτροπος τάχθηκε αμέσως υπέρ της έγκρισης της καλλιέργειας του προϊόντος, επικαλούμενος τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας των Τροφίμων (AESA), σύμφωνα με την οποία η πατάτα της Basf δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία. Η πρώην, όμως, διευθύντρια της AESA στο τμήμα των μεταλλαγμένων, Σούζι Ρένκενς, προσλήφθηκε σήμερα από την ελβετική πολυεθνική Syrgenta, η οποία παράγει μεταλλαγμένα προϊόντα... Δικαιολογημένα, λοιπόν, υψώνονται φωνές που αμφισβητούν τη γνωμοδότηση της AESA.
Για ζωοτροφές
Το άμυλο της πατάτας Amflora που προορίζεται για ζωοτροφή, περιέχει την ουσία αμυλοπηκτίνη, η οποία, χρησιμοποιείται για την κατασκευή δομικών υλικών (μπετόν), κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και χάρτου. Οι οικολογικές οργανώσεις επικαλούνται επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η αμυλοπηκτίνη μπορεί να περάσει μέσω ζωοτροφών στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιπλέον, τα γονίδιά της μπορούν να μολύνουν τρόφιμα μέσω επικονίασης.
Για πρώτη φορά από το 1998, όταν αποφασίστηκε η απαγόρευση των ΓΤΠ, επιτρέπεται η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου προϊόντος στην Ε.Ε. Από το 2004 έχει επιτραπεί «μόνον» η κυκλοφορία 15 τέτοιων προϊόντων. Η Ιταλία αντέδρασε στην απόφαση της επιτροπής και κάλεσε τα άλλα κράτη-μέλη να σχηματίσουν «μέτωπο» κατά των ΓΤΠ. Το «παιχίδι» μεταξύ των «27» και της Επιτροπής συνεχίζεται. Η Basf αναμένεται να έχει κέρδη της τάξης των 40 εκατ. ευρώ ετησίως από την έγκριση της καλλιέργειας της πατάτας-Μπαρόζο στα κράτη-μέλη.*

Δημοσίευση σχολίου

 
Top