GuidePedia

0
Σε κοινή δράση κατά της κερδοσκοπίας έχουν καταλήξει οι ηγέτες της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο πρώτων, μετά την 55λεπτη συνάντηση που είχαν απόψε στα Ηλύσια Πεδία. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που θα ανακοινωθεί άμεσα, ενώ θα μεταφερθεί μεθαύριο από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου να την προωθήσει, αλλά και να τη στηρίξει και στους G-20. Στις δηλώσεις του, ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση, αποκαλώντας 'θαρραλέο πρωθυπουργό' τον Γιώργο Παπανδρέου που παίρνει τέτοιες 'δυνατές' αποφάσεις, σημειώνοντας ξεκάθαρα πια ότι "η Ελλάδα μπορεί να στηριχτεί στη Γαλλία", αλλά και θέτοντας προ των ευθυνών τους όλα τα κράτη μέλη της ΟΝΕ, καθώς "η Ελλάδα έκανε αυτό που της είχε ζητήσει η Ευρώπη, τώρα θα πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφασιστικά μέτρα εφόσον αυτό είναι απαραίτητο", όπως είπε. Σημείωσε άλλωστε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, καθώς  έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει με τις δικές της δυνατότητες, πλην όμως αν αυτό κριθεί αναγκαίο, οι χώρες της ΟΝΕ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, καθώς "το ευρώ είναι δικό μας νόμισμα και αυτό σημαίνει αλληλεγγύη". Αναφερόμενος στο κοινό νόμισμα της Ευρώπης, ο κ.Σαρκοζί τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη από όλους, σημειώνοντας με νόημα πως εκτός από την ηθική, 'υπάρχει και η οικονομική πραγματικότητα'...
Αναφερόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στον Γάλλο πρόεδρο, και χρησιμοποιώντας το μικρό του όνομα, ο Γιώργος Παπανδρέου, τον ευχαρίστησε εγκάρδια για την ουσιαστική, προσωπική του στήριξη στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Γαλλίας. Μίλησε μάλιστα για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που τέθηκαν κατά τη συνάντησή τους, καθώς και για ισχυρή βούληση να επιτευχθεί ανάκαμψη, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει θελκτική για επενδύσεις. "Η Γαλλία στηρίζει έμπρακτα το ευρώ με συστηματικό τρόπο", είπε ο κ.Παπανδρέου, σημειώνοντας πως αυτό ακριβώς θέλει και η ελληνική κυβέρνηση, για αυτό και πήρε μέτρα, συμβάλλοντας στην σταθερότητα της ευρωζώνης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οι όποιες επιθέσεις δεχόμαστε από κερδοσκόπους, δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό θέμα που αφορά συνολικά το ευρώ. "Θέλω να ελπίζω ότι η κρίση που πέρασε η χώρα μου, θα γίνει αφορμή για μια πιο δυνατή ευρωζώνη, με ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση", είπε. Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε και στην κοινή πρωτοβουλία Σαρκοζί, Μέρκελ, Παπανδρέου και Γιούνκερ κατά της κερδοσκοπίας, η οποία θα ανακοινωθεί άμεσα, ίσως αύριο ή μεθαύριο, όπως εξηγούσαν αργότερα κυβερνητικές πηγές.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη αλληλεγγύης εντός της ευρωζώνης. "Αναλαμβάνω την ευθύνη μου. Δημιουργήσαμε το ευρώ, ένα σημαντικό βήμα που μας επέτρεψε να περάσουμε από την οικονομική κρίση, χωρίς υποτιμήσεις. Αυτό όμως βασίζεται στην αλληλεγγύη. Μία χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί παρά να βασίζεται στις άλλες, αλλιώς τι νόημα έχει;", είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της ΕΕ, είχε διαπραγματευτεί την παροχή 25 δις ευρώ στην Ουγγαρία που είναι μέλος της ΕΕ, αλλά όχι της ΟΝΕ, για να εξηγήσει πόσο επιτακτικότερη είναι η ανάγκη στήριξης μίας χώρας - μέλους της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. "Είναι θέμα λογικής και συνοχής", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως 'αλληλεγγύη σημαίνει όταν υπάρχει πρόβλημα, να είμαστε εκεί' και αναφέροντας πως όλη του τη ζωή πολεμά για μία 'πολιτική Ευρώπη'... "Η ευρωζώνη πρέπει να στηρίξει ένα θύμα επιθέσεων, που σήμερα είναι η Ελλάδα, αλλά αύριο μπορεί να είναι άλλη", πρόσθεσε.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αποστροφή του λόγου του, όταν σημείωσε πως "υπάρχουν τρόποι με τους οποίους θα δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν στηρίζεται μόνο πολιτικά, αλλά με όλους τους άλλους τρόπους, εξηγώντας μάλιστα πως η υπουργός Οικονομικών της χώρας Κριστίν Λαγκάρντ επεξεργάζεται από κοινού με τους ομολόγους της στην ΕΕ 'συγκεκριμένα μέτρα', προκειμένου να σταθεροποιηθεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. "Είναι απλό", είπε, "η Ελλάδα δανείζεται με 6,5% όταν η Γερμανία δανείζεται με 3%. Πρέπει να επαναφέρουμε την ομαλότητα και όχι να προσθέσουμε μία νομισματική κρίση στην οικονομική", σημειώνοντας με νόημα ότι υπάρχουν τράπεζες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που γνωρίζουν καλά τι γίνεται και παρακολουθούν...
Αρνήθηκε πάντως να μπει σε λεπτομέρειες των μέτρων που υπάρχουν και επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή, 'καθώς είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για αυτά, όπως είπε, σημειώνοντας πως 'όταν υπάρχουν κερδοσκόποι, δεν είναι ώρα για ανακοινώσεις'... Εξήγησε πάντως, πως είναι σε στενή επαφή με την κ.Μέρκελ (με την οποία επικοινώνησε και μετά την συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην οποία αναγνωρίζει τα δικά της νομικά προβλήματα), όσο και με τον κ.Παπανδρέου, και άρα σε θέση να γνωρίζει πως είναι όλοι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην απομονωθεί η Ελλάδα. "Αν υπάρξει ανάγκη, και η κ.Μέρκελ είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι παραπάνω", είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε εξάλλου, πως η Γαλλία θα πάρει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μην επιτρέψει οι θυσίες που ζητά η ΕΕ από τον ελληνικό λαό να έχουν ως αποτέλεσμα την απορρόφησή τους από τους κερδοσκόπους.
Σημείωσε μάλιστα πως ίδια θα ήταν η αντίδρασή της για οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης. "Πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε στο ευρώ;", αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πάντως και τις ιστορικές σχέσεις με την χώρα μας και προτρέποντας τον ελληνικό λαό να αγνοεί προκλητικές δηλώσεις (τύπου πώλησης νησιών) που πάντα υπάρχουν σε περιόδους κρίσης. Ερωτηθείς για το ΔΝΤ, σημείωσε ότι θα μπορούσε να παρέχει τεχνική βοήθεια, επιμένοντας όμως πως η αλληλεγγύη είναι αυτή που δίνει νόημα στο ευρώ, και ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεν 'υποψιάζεται' κάποιον αφού έχει πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ...
Το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ άφησε για άλλη μια φορά ανοιχτό ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας όμως ένα βήμα πίσω, αφού τόνισε ότι αυτό δεν είναι η επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, επιμένοντας πως "εμείς θέλουμε ευρωπαϊκή λύση", η οποία ναι μεν ως τώρα αντιμετωπιζόταν θεωρητικά (ποια θα μπορούσε να είναι), αλλά τώρα, "μετά τις συναντήσεις μου με τους δύο ηγέτες, διαμορφώνονται πιο συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης, εφόσον υπάρξει πρόβλημα δανειοδότησης της χώρας μας". Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν περισσότερα από όσα μας είχαν ζητηθεί από τους ειδικούς σε Ευρώπη και ΔΝΤ και πρώτος στόχος της χώρας είναι να μπορεί να κινηθεί χωρίς προβλήματα, δανειζόμενη με επιτόκια κοντά σε αυτά των άλλων χωρών.
"Η Ελλάδα δεν ζητά χρήματα", επανέλαβε, καθώς αν για κάθε πέντε δις που δανείζεται, καλείται να πληρώσει 750 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τη Γερμανία, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στα πλαίσια μιας ενιαίας νομισματικής ένωσης. "Αν υπάρξει πρόβλημα λόγο κερδοσκοπίας παρά τα μέτρα, τότε θα χρειαστεί να υπάρξει αλληλεγγύη", είπε, διατηρώντας την περίπτωση συμβολής του ΔΝΤ σε περίπτωση δυσκολίας δανεισμού, ίσως και χωρίς να χρειαστεί αυτό να δανείσει χρήματα στην χώρα, αλλά ως 'το πιστόλι στο τραπέζι', όπως είπε χαρακτηριστικά, μια και η ΕΕ δεν είχε δημιουργήσει τέτοιους μηχανισμούς.
Αναφορικά πάντως με το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα ένα 'Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο' στα χνάρια του ΔΝΤ, απάντησε πως είναι κάτι που 'προφανώς πρέπει να το δούμε', σημειώνοντας όμως ότι δεν είναι της ώρας... Όσο για τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι δεν ήταν για κανέναν ευχάριστο να τα λάβει, πλην όμως δείχνουν την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού για το άνοιγμα ενός 'άλλου δρόμου', σημειώνοντας πως θα υπάρξει παράλληλα ανάπτυξη, αλλαγές στη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα και αλλού, ώστε να οδηγηθούμε σε μία κοινωνία συνοχής και δικαίου. "Οι στόχοι παραμένουν. Η επόμενη φάση είναι η υλοποίησή τους", είπε χαρακτηριστικά.

NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top