GuidePedia

0
Η Ελλάδα δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία χώρα που δοκιμάζεται οικονομικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στο Ίδρυμα Μπρούκινγκς, όπου σημείωσε ότι η σημερινή κρίση δεν περιορίζεται στην Ευρώπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον κόσμο και για αυτό θα πρέπει οι δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεργαστούν για την από κοινού αντιμετώπισή της.Ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η σημερινή μεγάλη κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μια μεγάλη ευκαιρία, ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την Ελλάδα της δίνεται η ευκαιρία να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η παγκόσμια ισχύς των αγορών, όταν δεν ελέγχεται επαρκώς, αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την αντιμετώπισή της απαιτούνται βαθιές και θαρραλέες αλλαγές.

Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις αυτής της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη ευρω-ατλαντικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι η κρίση θίγει σε σημαντικό βαθμό και τα αμερικανικά συμφέροντα.

Στον πυρήνα της κρίσης αυτής βρίσκεται η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να χειριστεί την πολυπλοκότητα των αλληλοεξαρτώμενων αγορών, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι όταν εξελέγη πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο ευρύτερη διάχυση της κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησε σκέψεις και ιδέες για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.

Με αυτό το σκεπτικό, ανέφερε, θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο Ομπάμα με τον οποίον θα συνομιλήσει όχι μόνο ως Ελληνας πρωθυπουργός αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και θα επισημάνει τον σημαντικό ρόλο που, όπως εκτίμησε, μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ότι προεκλογικά δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Ελληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

Τόνισε δε ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία, ο ίδιος έχει ταυτιστεί με τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είτε ως υπουργός Παιδείας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ως πρωθυπουργός έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση των αναγκαίων αλλά επώδυνων μέτρων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Εγκώμια Τάλμποτ για Παπανδρέου

Τις ηγετικές ικανότητες του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου εξήρε ο Στρόουμπ Τάλμποτ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μπρούκινκς και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον. Αφού τόνισε ότι τον θεωρεί προσωπικο του φίλο, ανέφερε ότι ο κ. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 επέδειξε διορατικοτητα και πολιτικό θάρρος και απέδειξε την ικανότητά του να λύνει προβλήματα.

Τώρα, στη σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καλείται να επιδείξει για άλλη μία φορά την ικανότητά του αυτή, σημείωσε ο πρόεδρος του Μπρούκινκς και τόνισε ότι κατά την αυριανή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες, που όπως σημείωσε κληρονόμησαν αλλά δεν δημιούργησαν τη σημερινή κρίση, θα συζητήσουν για την αντιμετώπισή της. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι κ.κ. Ομπάμα και Παπανδρέου δεν θα ασχοληθούν με το παρελθόν, αλλά θα επικεντρωθούν στο μέλλον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top