GuidePedia

0
Η άνοδος του ΑΚΡ στην εξουσία, το 2002, σηματοδοτεί την τρίτη και, κατά τα φαινόμενα, ωριμότερη απόπειρα του πολιτικού Ισλάμ να ηγηθεί μιας απόπειρας χειραφέτησης της Τουρκίας από τον κεμαλικό απολυταρχισμό. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα αλλεπάλληλα, εξοντωτικά «σταθεροποιητικά προγράμματα» που επέβαλε στη χρεοκοπημένη Τουρκία το ΔΝΤ τη δεκαετία του ’90. Ωστόσο, αν και ο χαρισματικός πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξασφάλισε την υποστήριξη των πληβειακών μαζών
στις παραγκουπόλεις των μεγάλων πόλεων, ως πρωθυπουργός της χώρας ακολούθησε μια φιλοεπιχειρηματική γραμμή,
εκπροσωπώντας μια θεοσεβούμενη, ανεξάρτητη από το κεμαλικό βαθύ κράτος αστική τάξη με πολύ μεγαλύτερη βιομηχανική ισχύ και πολιτική αυτοπεποίθηση απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Φετουλάχ Γκιουλέν

Εκφραση αυτής της μεταλλαγής αποτελεί το κοινωνικο- θρησκευτικό κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Με την υποστήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων, ο Γκιουλέν δημιούργησε μια πολυπλόκαμη, μισονόμιμη - μισοσυνωμοτική αυτοκρατορία στο στυλ της καθολικής οργάνωσης Opus Dei, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος των τουρκικών μέσων ενημέρωσης και μετέρχεται μεθόδους «εισοδισμού» στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία. Μπορεί βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι χωρίς τη συνδρομή ανθρώπων αυτού του δικτύου σε νευραλγικά κέντρα των διωκτικών αρχών, δεν θα μπορούσαν να στηθούν οι κατηγορίες σε βάρος στρατιωτικών, οι οποίοι διώκονται για συμμετοχή στο συνωμοτικό δίκτυο «Εργκένεκον» και στην επιχείρηση αποσταθεροποίησης «Βαριοπούλα».

Οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν στηρίξει, μέχρι τώρα, σχεδόν ανεπιφύλακτα τον Ερντογάν, αναγνωρίζοντας το ΑΚΡ ως δύναμη εκδημοκρατισμού της Τουρκίας απέναντι στον αυταρχισμό του κεμαλικού κατεστημένου που στέκεται εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος. Ωστόσο, οι πιο καχύποπτοι, εντός και εκτός Τουρκίας, μιλούν για κρυφή ισλαμική ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζοντας ότι, προτού αναλάβει την εξουσία, είχε πει σε οπαδούς του ότι η δημοκρατία είναι σαν το τραμ: ανεβαίνεις σ’ αυτό για να πας κάπου κι όταν φτάσεις στον προορισμό σου το εγκαταλείπεις!

Η Αριστερά

Είναι ενδιαφέρον ότι ιδιαίτερα επικριτικοί έναντι του Ερντογάν εμφανίζονται, στο εσωτερικό της Τουρκίας, όχι μόνο οι κατεξοχήν εκπρόσωποι του κεμαλικού κατεστημένου, όπως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), αλλά και αριστερές δυνάμεις και προοδευτικοί διανοούμενοι. Αίφνης, το ΚΚ Τουρκίας, που τόσο υπέφερε από το κεμαλικό καθεστώς και τον στρατό, χαρακτήρισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Ερντογάν με αφορμή την υπόθεση «Εργκένεκον» ως «αστυνομικό πραξικόπημα». Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: «Γραφεία εφημερίδων, οργανώσεις και σπίτια λεηλατούνται. Ο ισχυρισμός ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για προστασία της δημοκρατίας και εξάλειψη της απειλής στρατιωτικού πραξικοπήματος, είναι ψέμα. Διαδίδοντας φήμες για στρατιωτικό πραξικόπημα, το ΑΚΡ κάνει το δικό του».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top