GuidePedia

0
Αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλληλοκοιτάχτηκαν με νόημα χθες το πρωί όταν άκουσαν τον Αντώνη Σαμαρά να δηλώνει από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ πως «όσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα»!Ο πρόεδρος του κόμματος φρόντισε να στείλει, μάλιστα, πολλές φορές ακόμη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μηνύματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για αυτοκάθαρση.
«Η κόκκινη γραμμή που θέτω εγώ είναι η γραμμή της ενότητας. Δεν θα ανεχτώ την εσωστρέφεια» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι «δίνουμε μια δύσκολη μάχη, ανεβαίνουμε έναν ανηφορικό δρόμο για να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος και να ξαναμπούμε σε τροχιά νίκης. Οχι για να πάρουμε την εξουσία, όχι για να διαχειριστούμε ένα σύστημα που κατέρρευσε, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα».

Χωρίς να παραλείψει να κάνει και αυτοκριτική, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «μέχρι τώρα, πολλές φορές σαν κόμμα πέσαμε στο λάθος να μη λέμε τη γνώμη μας από φόβο μη μας κακοχαρακτηρίσουν. Εκπροσωπούμε τα βαθύτατα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες του λαού μας. Και φοβόμασταν να τις εκφράσουμε. Αυτό σταματάει. Ποτέ ξανά». Σε αυτό το σημείο εισέπραξε έντονο χειροκρότημα από το ακροατήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά καταλόγισε δημοσίως στη διακυβέρνηση Καραμανλή, ως μεγάλο λάθος, το ότι «δεν καθάρισε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ». «Ισως το σημαντικότερο λάθος μας είναι ότι ως κυβέρνηση δεν αλλάξαμε το καθεστώς ΠΑΣΟΚ, που σήμερα και πάλι προσπαθεί να διασώσει το σύστημά του. Ενα σύστημα το οποίο άφησε την οικονομία να πέσει σε βαθιά ύφεση. Και όσο αργεί να πάρει τονωτικά μέτρα τόσο πιο βαθιά θα γίνεται η ύφεση» τόνισε, ενώ στους ίδιους αντιπολιτευτικούς τόνους συνέχισε και λίγο αργότερα κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες των δικών του λαθών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εχουμε κι εμείς ευθύνες. Αλλά το σύστημα που διένειμε δανεικά δεν το φτιάξαμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ το δημιούργησε. Την υπερχρέωση της Ελλάδας δεν την προκαλέσαμε εμείς. Το ΠΑΣΟΚ την προκάλεσε» ήταν τα λόγια του.

Τέλος, κατά πολλούς ήταν έμμεση βολή προς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη η φράση ότι «εμείς δεν μισούμε τους άλλους λαούς. Τους τιμάμε και τους εκτιμάμε. Ο πατριωτισμός μάς ενώνει. Εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας. Δεν πουλάμε πατριωτισμό». Εκλεισε δε με τη φράση-κάλεσμα στην ΟΝΝΕΔ: «“Τα προδομένα όνειρα της δικής μου γενιάς θα πάρουν εκδίκηση”, όπως λέει και ο ποιητής».

Την ίδια ώρα, σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα δύο μεγάλα κόμματα βάσει νέων σφυγμομετρήσεων. Η Marc δίνει στον δικομματισμό 57,7% (ΠΑΣΟΚ 34,5% και Ν.Δ. 23,2%), ενώ στη δημοσκόπηση της Public Issue το κυβερνών κόμμα προηγείται 17 μονάδες έναντι της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ 47,5% και Ν.Δ. 30,5%).

Πολιτική ρήξη
Την πολιτική ρήξη με τον Κ. Καραμανλή προαναγγέλλει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, κάνοντας ένα βήμα παραπάνω σε κάθε δημόσια ομιλία του το τελευταίο διάστημα. Μετά την προειδοποίηση ότι «δεν απολογείται για κανέναν», ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεμήνυσε το Σάββατο από το βήμα της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης στη Χαλκίδα ότι «δεν καλύπτει κανένα». «Η Ν.Δ. δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική της... Σήμερα δεν χρωστάμε σε κανένα, δεν φοβόμαστε τίποτε, όλα στο φως! Δεν καλύπτουμε κανένα. Και όταν λέμε κανένα, εννοούμε κανένα», είπε με έμφαση. Χθες από το βήμα του έκτακτου συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποστασιοποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τη διακυβέρνηση Καραμανλή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρώην Πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο των «εκκαθαρίσεων» για τα γαλάζια σκάνδαλα. «Κάναμε την αυτοκριτική μας. Θα κάνουμε και την αυτοκάθαρσή μας. Όσοι με τη συμπεριφορά τους προσέβαλαν τον ελληνικό λαό και το φιλότιμό του δεν έχουν θέση στο κόμμα μας», ανέφερε σε υψηλούς τόνους δείχνοντας την πόρτα της εξόδου και από το κόμμα σε όσους ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα.

Στο έκτακτο συνέδριο της γαλάζιας νεολαίας έδωσε το «παρών» και ο Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος είναι από τους κεντρικούς αποδέκτες του προεδρικού τελεσίγραφου. Ο πρώην υπουργός ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ παρέμεινε για λίγα λεπτά στο βάθος της αίθουσας και αποχώρησε πριν από τις αναφορές του κ. Σαμαρά περί αυτοκάθαρσης. Κομματικά στελέχη πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η διαγραφή των στελεχών αυτών και από τους κομματικούς καταλόγους θα δώσει ώθηση στη Ν.Δ., αφού πρόκειται για στελέχη που βρίσκονται εκτός Βουλής και «έχουν οδηγηθεί, έτσι κι αλλιώς, στο πολιτικό περιθώριο», όπως χαρακτηριστικά λένε.

Από το βήμα της ΟΝΝΕΔ ο πρόεδρος της Ν.Δ. φρόντισε να στείλει ακόμη ένα μήνυμα προς το εσωκομματικό πεδίο, καλώντας όλα τα γαλάζια στελέχη να περιφρουρήσουν την ενότητα. Υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες τόνιζαν ότι αποδέκτες του αυστηρού μηνύματος είναι στελέχη που έχουν συνταχθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη και προκαλούν πλήγματα στη συνοχή της Ν.Δ. με δημόσιες παρεμβάσεις τους, αλλά και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδης ο οποίος το τελευταίο διάστημα συντηρεί τη συζήτηση για δημιουργία νέου κόμματος.

Espressonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top