GuidePedia

0
Ζητήθηκε όμως η επιβολή πρόσθετων μέτρων...
Σε ανεπίσημη δήλωσή του αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη Παπανδρέου, Μέρκελ και Σαρκοζί, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοινωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας η οποία θα ανακοινωθεί στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής. Αμέσως μετά σε γραπτή ανακοινωσή του ο κ. Ρομπάι σημείωσε ότι:«Ολα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Εχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, συμπεριλαβανομένης της υιοθέτησης συμπληρωματικών μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010. Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα.
Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάση της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο.
Τα μέλη της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη».

Τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευτούν στις 16 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο του Eco/Fin.

Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει».

Νωρίτερα, πριν την άτυπη σύνοδο κορυφής, πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες σύσκεψη μεταξύ της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σκοπός της «μίνι-σύσκεψης» κατά τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», και όπως αναφέρουν ανωνύμως γαλλικές πηγές, ήταν να πεισθεί η κυρία Μέρκελ να παράσχει την πολυσυζητημένη βοήθεια προς την Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Το σενάριο στήριξης της ελληνικής οικονομίας βρίσκει αντίθετους τους οικονομολόγους της γερμανικής κυβέρνησης- κάτι που αντανακλάται και στον γερμανικό Τύπο.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ κατά την έναρξη των εργασιών της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι πρέπει «να επεξεργασθούμε μηχανισμούς βοήθειας για χώρες που απειλούνται από οικονομική κρίση. Εν προκειμένω, το θέμα είναι η Ελλάδα ... Θα μπορούσε να πρόκειται για εθελοντικά δάνεια από χώρες μέλη. Αυτό φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση», είπε - προσθέτοντας ότι η στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η έκδοση κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων δεν πρέπει να αποκλεισθούν

Δημοσίευση σχολίου

 
Top