GuidePedia

0
Αγωνιώδης σύσκεψη για τη ρευστότητα των τραπεζών πραγματοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος υπό τον διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, σύμφωνα με το ΒΗΜΑ.Αυτό που προβληματίζει τους τραπεζίτες είναι ότι ενδεχόμενη παράταση της αβεβαιότητας για τη δυνατότητα δανεισμού του Δημοσίου θα πλήξει περαιτέρω τις τράπεζες.
«Αν δεν υπάρξει σύντομα λύση στο ζήτημα, οι δυσκολίες στην άντληση ρευστότητας από τις αγορές, που συναντούν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, θα ενταθούν με συνέπειες για την οικονομία» επεσήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες.
Πάντως οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών συγκλίνουν στο ότι από τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα προκύψει στήριξη της ελληνικής υπόθεσης, κάτι άλλωστε που προεξοφλήθηκε χθες από τις αγορές με τη χαλάρωση του spread, το οποίο υποχώρησε στα επίπεδα του 2,80% από 3,10% την Τρίτη, και την άνοδο του γενικού δείκτη του ΧΑ.

Οι τραπεζίτες συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την ελληνική υπόθεση ώστε το πρόβλημα να μην επεκταθεί σε άλλες χώρες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Το ζήτημα δεν είναι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, π.χ. 20 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου,αλλά να καταστήσουν σαφές στις αγορές ότι αν χρειαστεί θα στηρίξουν τον δανεισμό του Δημοσίου» κατέληξαν.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, η οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είχε προγραμματιστεί πριν από την ανακοίνωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και κατ΄ άλλες δεν υπήρχε στο πρόγραμμα των τραπεζιτών ως χθες το πρωί, οι τραπεζίτες ενημερώθηκαν από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των δημοσίων οικονομικών, η οποία δεδομένης της κατάστασης κρίθηκε ικανοποιητική. Οι τραπεζίτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στις καταθέσεις, όπου διαπιστώθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν σταματήσει οι εκροές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top