GuidePedia

0
Ανταρσία στο Κοινοβούλιο μπροστά στο ενδεχόμενο μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης- Εξετάζονται αντισταθμιστικά μέτρα
Oι παρασκηνιακές αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες που εκδηλώνονται από μερίδα βουλευτών στο ενδεχόμενο να «μπει βαθιά τα μαχαίρι» των περικοπών στις αποζημιώσεις τους ανέβαλαν και χθες τις ανακοινώσεις για τις μειώσεις στις αποδοχές τους. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος είχε χθες πυρετώδεις διαβουλεύσεις με κοινοβουλευτι- κούς αξιωματούχους, κυρίως από το κυβερνών κόμμα, και πιθανότατα θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις τελικές αποφάσεις σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία θα εκφραστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων για το δέον γενέσθαι, ώστε να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πέραν τής κατά 10% νέας περικοπής των βουλευτικών αποζημιώσεων- μειώθηκαν ήδη κατά 5% το 2009- είναι ειλημμένη απόφαση να καταργηθεί η κατά 50% φορολογική απαλλαγή που ισχύει επί σειρά ετών και πρόθεση είναι να φορολογείται το σύνολο των αποδοχών των μελών του Κοινοβουλίου με την ισχύουσα για όλους τους φορολογουμένους κλίμακα.

Ο συνδυασμός των μέτρων αυτών ωστόσο συναντά ζωηρές αντιδράσεις καθώς μόνο από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της μισής απο ζημίωσης οι συνολικές απολαβές των βουλευτών θα υποστούν καθίζηση που σε ετήσια βάση θα φθάνει τις 20.000 ευρώ.

Γι΄ αυτό και εξετάζονται διάφορα εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες, οι οποίες, αν δεν υπάρξουν «αντισταθμιστικές ρυθμίσεις», μπορεί να φθάσουν το 40% και πάντως να ξεπεράσουν το 30% των συνολικών «καθαρών» ετήσιων αποδοχών των βουλευτών, που κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια ήταν της τάξεως των 100.000 ευρώ.

Σ το πλαίσιο αυτό οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που δέχθηκε από συναδέλφους του και εξετάζει ο κ. Πετσάλνικος είναι να υπάρξει «αντιστάθμιση» των απωλειών με την υιοθέτηση μέτρων ανάλογων αυτών που πήρε το υπουργείο Οικονομικών συνδέοντας το γενικό αφορολόγητο για όλους τους πολίτες με τη συλλογή αποδείξεων.

Προτείνεται, δηλαδή, ορισμένα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα οι βουλευτές και τα οποία δεν μπορεί να θεωρηθούν μισθός, αλλά κάλυψη δαπάνης, όπως το επίδομα οργάνωσης γραφείου (είναι ίσο με το 20% της βουλευτικής αποζημίωσης και κυμαίνεται από 1.200 ως 1.500 ευρώ), τα έξοδα κίνησης (ποικίλλουν ανά εκλογική περιφέρεια και κυμαίνονται από 450 ως 1.000 ευρώ), καθώς και η ταχυδρομική ατέλεια (τους καταβάλλεται το αντίτιμο της αποστολής 1.000

επιστολών εσωτερικού ανά μήνα), να μπορεί να δικαιολογηθούν με την προσκόμιση αποδείξεων για τις σχετικές δαπάνες που κάνει κάθε βουλευτής. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι οι παροχές αυτές «δεν αποτελούν μέρος του εισοδήματος των βουλευτών, αλλά συνιστούν επαγγελματική δαπάνη, η οποία δεν μπορεί να φορολογείται».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top