GuidePedia

0
Σήμερα, η επιτροπή της Βουλής αναμένεται να προχωρήσει τη διαδικασία κλήτευσης μαρτύρων.Σε ασκήσεις λεπτών πολιτικών ισορροπιών επιδίδονται ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στην εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Χθες, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην αντικατάσταση των δύο βουλευτών, κ. Αργύρη Λαφαζάνη και Δημήτρη Παπουτσή,
για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία είχε υποβάλει ένσταση, δεδομένου ότι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες κατά την προηγούμενη εξεταστική επιτροπή. Οι δύο βουλευτές ζήτησαν την αυτοεξαίρεσή τους για λόγους ευθιξίας.

Στον αντίποδα, όπως είχε διαμηνύσει τόσο με την ομιλία του στην Ολομέλεια όσο και με την επιστολή που έστειλε (σ.σ. και αποκάλυψε χθες η «Κ») στο προεδρείο της Βουλής ο κ. Αντώνης Σαμαράς, η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε αντικατάσταση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Νίκου Δένδια. Ο κ. Σαμαράς σημείωνε ότι ενδεχόμενη εμμονή του ΠΑΣΟΚ θα δυναμίτιζε εξ αρχής το συναινετικό κλίμα που πρέπει να διέπει τη λειτουργία της επιτροπής.

Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, η «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ν.Δ. -και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο- ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της Ν.Δ. να τορπιλίσει την επιτροπή, εφευρίσκοντας αφορμή για να αποχωρήσει. Παρά τις διαψεύσεις των στελεχών της Ν.Δ, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «τακτική της Ν.Δ. να εμποδίσει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας» και προσθέτει ότι η αυτοεξαίρεση των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «αφαιρεί από τη Ν.Δ. οποιαδήποτε δικαιολογία αποχώρησης, την οποία φαίνεται ότι επιμελώς προετοιμάζει».

Ο κ. Παπουτσής, ωστόσο, αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς και την εικαζόμενη πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καλέσει τον κ. Νίκο Δένδια ως μάρτυρα στην Επιτροπή, αναδεικνύοντας «de facto» ασυμβίβαστο. «Ανάλογη ευαισθησία με αυτήν των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να επιδεικνύουν ορισμένοι συνάδελφοι της Ν.Δ. που φέρονται να εμπλέκονται στις μεθοδεύσεις συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων», σημειώνει.

Τις θέσεις των κ. Παπουτσή και Λαφαζάνη κατέλαβαν ο Ντίνος Ρόβλιας (σ.σ. συμμετείχε και στην προηγούμενη εξεταστική για το θέμα) και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Μαν. Μπεντενιώτης, αντιπρόεδρος ο Νικ. Ζωίδης και γραμματέας ο Αν. Σιδηρόπουλος.

Αιτήματα ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.

Από σήμερα το μεσημέρι, η εξεταστική επιτροπή αναμένεται να μπει σε κανονικούς ρυθμούς, καθώς επί της ουσίας δεν έχει λειτουργήσει έως τώρα, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να αποκλείσει νέα εμπλοκή.

Το ΠΑΣΟΚ ναι μεν ζητάει η διερεύνηση να επικεντρωθεί στη ροή του χρήματος από το 2007 και μετά αλλά και στη μη επιστροφή των εκτάσεων στο ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο δεν αποκλείει η διερεύνηση να στραφεί και σε παλαιότερες περιόδους που δεν έχουν «φωτισθεί επαρκώς».

Στον αντίποδα, η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να περιορίσει τη συζήτηση αποκλειστικά στην περίοδο μετά το 2007, υποστηρίζοντας πως όλα τα προγενέστερα έχουν διερευνηθεί από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή.

Εντάσεις αναμένονται και κατά τη διαδικασία κλήτευσης μαρτύρων, που ξεκινά σήμερα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν να έχουν καταλήξει στην κλήτευση, μεταξύ άλλων, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του στενού του συνεργάτη Γ. Αγγέλου, αν και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top