GuidePedia

0
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις χθες των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης για να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΙσχυρή πολιτική στήριξη εκτιμάται ότι θα δώσουν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για δημοσιονομική εξυγίανση, παραπέμποντας ταυτόχρονα τις λεπτομέρειες της στήριξης αυτής στους υπουργούς Οικονομίας
της ζώνης του ευρώ που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ωστόσο η οικονομική στήριξη δεν αποκλείεται να προαναγγελθεί ως έναν βαθμό σήμερα από ορισμένες χώρες-μέλη της ευρωζώνης οι οποίες, όπως δήλωναν αργά χθες το βράδυ καλά πληροφορημένες πηγές, εμφανίζονται έτοιμες να δηλώσουν ότι αν απαιτηθεί θα συνδράμουν την Ελλάδα διμερώς, αφού ανάλογη κοινοτική βοήθεια στο επίπεδο της ευρωζώνης δεν προβλέπεται, με βάση την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία.

Η χθεσινή ημέρα πάντως ήταν ημέρα απόλυτης σύγχυσης. Οι φήμες ότι «κάτι σοβαρό» θα αναγγελθεί τις επόμενες ώρες άρχισαν να κυκλοφορούν από τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ συνεδρίαζε στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Δημοσιονομικής Πολιτικής της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας συζητούνται με απόλυτη μυστικότητα τα «ευαίσθητα θέματα» που απασχολούν τους υπουργούς Οικονομίας της ΕΕ.

Οι φήμες εντάθηκαν το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστό ότι ύστερα από απόφαση του προέδρου του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκλήθησαν σε τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, και κορυφώθηκαν τις πρώτες βραδινές ώρες, όταν έγινε γνωστό ότι σε τηλεδιάσκεψη βρίσκονταν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της οποίας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε εν τω μεταξύ επιστρέψει εσπευσμένως στη Φραγκφούρτη από την Αυστραλία όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.

Α πό τις συσκέψεις αυτές ελάχιστα πράγματα έγιναν επισήμως γνωστά, αφού όλοι οι κοινοτικοί ιθύνοντες στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη αλλά και στις εθνικές πρωτεύουσες τήρησαν απολύτως τη σιγήν ιχθύος στην οποία εξαρχής είχαν συμφωνήσει, προκειμένου να αποφύγουν, όπως ελέχθη, τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος του ευρώ. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να ενταθούν οι φήμες και να ενισχυθεί η νευρικότητα στις αγορές, οι οποίες πλέον δρούσαν ανάλογα με τις κατά καιρούς δηλώσεις είτε ανωνύμων είτε μη εξουσιοδοτημένων κύκλων. Ολα αυτά ως αργά χθες το βράδυ, οπότε άρχισε να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον σε σχέση με την πολιτική στήριξη προς την Ελλάδα και ότι το ζήτημα της οικονομικής στήριξης θα αποτελέσει αντικείμενο του Συμβουλίου των Υπουργών. Ωστόσο η δυστοκία της ΕΕ ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης οικονομικής αρωγής προς την Ελλάδα και τις άλλες «χειμαζόμενες» οικονομίες του ευρώ σε γενικές γραμμές ενέτεινε χθες τη νευρικότητα των αγορών, κάτι που πιθανώς να συνεχιστεί και σήμερα.

Η νευρικότητα αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην αίσθηση που πολλοί αποκόμισαν, ότι τελικώς αρκετές από τις ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης (με πρώτη τη Γερμανία) δεν είναι ούτε πρόθυμες ούτε έτοιμες να δημιουργήσουν ένα σχέδιο «έκτακτης ανάγκης», παρά το γεγονός ότι η ζώνη του ευρώ περνά μία από τις δυσκολότερες φάσεις της ιστορίας της, με τα κεφάλαια που στοιχηματίζουν υπέρ της διάλυσής της να μετρώνται πλέον σε ουκ ολίγα δισ. ευρώ.

Τ ο βέβαιο πάντως είναι ότι μετά την «ισχυρή πολιτική στήριξη» που θα λάβει σήμερα η Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ θα συνεχιστούν επί θεμάτων που προς το παρόν παραμένουν ασαφή. Θα πρέπει, για παράδειγμα, να συζητηθεί αν τελικώς είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για την αντιμετώπιση «εκτάκτων καταστάσεων», η προικοδότησή του, ο ενδεχόμενος ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η συμβατότητα του μηχανισμού αυτού με το κοινοτικό Δίκαιο κ.λπ.

Τα θέματα αυτά απασχολούσαν ως αργά χθες το βράδυ τα οικονομικά επιτελεία της Γερμανίας και της Γαλλίας που αναζητούσαν κάποια κοινή γλώσσα έναντι του ελληνικού ζητήματος. Απασχολούσαν επίσης το δείπνο κορυφής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, όπου παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και οι ομόλογοί του της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κκ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και Ζοζέ Σόκρατες. Απασχολούσαν ακόμη τα ηγετικά κλιμάκια του Εurogroup, ο πρόεδρος του οποίου κ. Γιούνκερ δεσμεύθηκε, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, ότι θα παρουσιάσει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων για τη συνδρομή της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Σε ανάλογη δήλωση προέβη τέλος και ο προεδρεύων της ΕΕ ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι τουλάχιστον στα λόγια οι πάντες στήριξαν χθες την Ελλάδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top