GuidePedia

0
Το κλίμα που επικρατεί στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και συνολικά στην κοινή γνώμη μετά τη συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της ΝΔ στο MEGA, και το σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης από τον Αντ. Σαμαρά αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει σήμερα το Πρώτο Θέμα. Σε γενικές γραμμές, οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. θεωρούν δύσκολη τη συνύπαρξη Ντ. Μπακογιάννη - Αντ. Σαμαρά κάτω από τη στέγη του ίδιου κόμματος. Επιθυμούν, ωστόσο, η τέως υπουργός Εξωτερικών να συνεργαστεί με το νέο αρχηγό, ενώ σε περίπτωση που επιχειρήσει να τον υπονομεύσει προτείνουν τη διαγραφή της......

Μπάμπης Κούτρας, εφημερίδα Πρώτο Θέμα
"Ντόρα, κάτσε καλά ή σήκω φύγε!"
"ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ από την κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα στη συνεργασία της με τον Αντώνη Σαμαρά. Στο παρασκήνιο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και πολλοί στοιχηματίζουν ότι η ρήξη είναι απλώς θέμα χρόνου. Ο αρχηγός της Ν.Δ. αντιμετώπισε με νηφαλιότητα την κατάσταση και θεωρεί «το θέμα λήξαν», τόσο σε σχέση με την κυρία Μπακογιάννη όσο και με το περιβάλλον της που κρατά εχθρική στάση απέναντι του. Ταυτόχρονα ανέθεσε καθήκοντα τομεάρχη Περιβάλλοντος στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, η άρνηση της κυρίας Μπακογιάνννη να δεχτεί τη θέση του τομεάρχη Παιδείας - Πολιτισμού, οι δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την κυβέρνηση Καραμανλή και κυρίως το έντονο παρασκήνιο που αναπτύσσεται δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Η δημοσκόπηση της Alco έγινε από τις 16 έως τις 18 Δεκεμβρίου, δηλαδή μετά τη συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. στο ΜΕGΑ, αλλά και τη δημόσια αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. κ. Κώστα Μαρκόπουλο. Στην ερώτηση αν μπορούν να συνυπάρξουν στη Ν.Δ. Σαμαράς και Μπακογιάννη, το 51,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. απαντά «ναι» και το 36,1% «όχι», ενώ το σύνολο της κοινής γνώμης είναι ακόμη πιο απαισιόδοξο για τις δυνατότητες συνεργασίας. Μόλις το 29% πιστεύει ότι μπορεί να συνυπάρξουν, ενώ το 56,5% απαντά «όχι».
Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. επιθυμούν τη συνεργασία της κυρίας Μπακογιάννη με τον νέο αρχηγό. Στην ερώτηση αν θα πρέπει να συνεργαστεί μαζί του ή να αρνηθεί όποιο ρόλο της ανατεθεί, η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 85,2%) απαντά «να συνεργαστεί» και μόλις το 6,7% πιστεύει πως πρέπει να αρνηθεί. Αλλά και στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 68,6% ζητά συνεργασία των δύο στελεχών. Στην ερώτηση αν η κυρία Μπακογιάννη πρέπει να διαγραφεί στην περίπτωση που υπονομεύσει την ενότητα του κόμματος, το 50,4% των Νεοδημοκρατών απαντά «ναι» και το 28% «όχι». Στο σύνολο των ερωτηθέντων τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 54,9% και 23%.
Στη δημοσκόπηση υπήρχε και ερώτηση για το τι θα πρέπει να πράξει ο αδελφός της κυρίας Μπακογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, αν του προταθεί διακριτός ρόλος από τον κ. Σαμαρά. Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. σε ποσοστό 60,6% απαντούν ότι πρέπει να δεχτεί και το 20,4% να μη δεχτεί. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο των ψηφοφόρων είναι 41,4% και 34,2%. Φαίνεται πάντως ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται με την πλευρά της πλειοψηφίας, αποδέχτηκε το πολιτικό άνοιγμα του κ. Σαμαρά και την πρότασή του να αναλάβει τομεάρχης Περιβάλλοντος.
Αντίθετα, αρνητικές είναι οι απόψεις της κοινής γνώμης για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη και τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του. Στην ερώτηση αν είναι πειστικός όταν μιλά για την οικονομία και τη διαφάνεια, το 65% των ερωτηθέντων απαντά «όχι» και μόνο το 18,1% «ναι», ενώ αρνητική άποψη έχει και ένας στους τρεις Νεοδημοκράτες (ποσοστό 33,8%)."
 


ΠΗΓΗ Newstime.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top