GuidePedia

0
Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί ακολουθούν το φορτηγό που μεταφέρει το φέρετρο του Μεγάλου ΑγιατολάχΦωνάζοντας αντικαθεστωτικά συνθήματα, δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συνέρρευσαν στην ιερή πόλη Κομ, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση των ηγετών της αντιπολίτευσης να παραστούν στην κηδεία του αντιφρονούντα Μεγάλου Αγιατολάχ Χοσεϊν Αλί Μονταζερί, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 87 ετών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας κινητοποιήθηκαν, ενώ το BBC Persian TV κατήγγειλε ότι μετά από μια σειρά εκπομπών του για το θάνατο του Μονταζερί δέχεται παρεμβολές στο σήμα του.Ο Μεγάλος Αγιατολάχ, πρώην δελφίνος του ιμάμη Χομεϊνί, υπήρξε σφοδρός επικριτής της ιρανικής κυβέρνησης, ενώ είχε αποκαλέσει "απάτη" την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ...... Ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί έφθασε στην ιερή πόλη Κομ για να παρασταθεί στην κηδεία του κύριου αντιπολιτευόμενου ανώτερου κληρικού της χώρας. Νωρίτερα, επισκέφθηκε την κατοικία του εκλιπόντος για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του. Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Ιράν (Μουσαβί και Μάχντι Καρουμπί) κήρυξαν την Δευτέρα (21/12) ημέρα εθνικού πένθους.

Η κυβέρνηση φοβόταν ότι η κηδεία θα μετατραπεί σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο, ωστόσο γνώριζε ότι δεν μπορούσε να την απαγορεύσει. Από την πρώτη στιγμή, οι ιρανικές Αρχές βρίσκονταν σε επιφυλακή, αναπτύσσοντας ισχυρές δυνάμεις καταστολής στους δρόμους του Κομ, ενώ επέβαλαν νέους περιορισμούς στα εγχώρια και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, απαγορεύοντάς τους να καλύψουν ειδησεογραφικά την κηδεία.
Επεισόδια
Επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ των πολιτών που παρίστατο στην κηδεία και σε φιλοκυβερνητικούς πολιτοφύλακες και την ιρανική αστυνομία.

Μέλη της αντιπολίτευσης φώναζαν αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως "σήμερα είναι ημέρα πένθους και το πράσινο ιρανικό έθνος πενθεί". Να σημειωθεί ότι το πράσινο είναι το χρώμα του φιλομεταρρυθμιστικού κινήματος στο Ιράν.

Φιλοκυβερνητικοί πολιτοφύλακες, μέλη του κινήματος Άνσαρ Χεζμπολάχ, κρατώντας μεγάφωνα επιχείρησαν να διαταράξουν τη διαδικασία "παραποιώντας τα συνθήματα" του κόσμου, ενέργεια που προκάλεσε "μερικές συγκρούσεις", σύμφωνα με την ιστοσελίδα των μεταρρυθμιστών Rahesabz.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και συλλήψεις.
Προβλήματα στα μέσα ενημέρωσης

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής (20/12) υπήρχαν προβλήματα στις συνδέσεις στο διαδίκτυο στο Ιράν, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στις ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης, ενώ το BBC κατήγγειλε ότι δέχεται παρεμβολές στις εκπομπές του τηλεοπτικού δικτύου του στην ιρανική γλώσσα.

Σύμφωνα με το δίκτυο BBC Persian TV, οι πρώτες παρεμβολές διαπιστώθηκαν την Κυριακή, έπειτα από μία σειρά εκπομπών για τον θάνατο του Μεγάλου Αγιατολάχ. Οι παρεμβολές επηρέασαν τον δορυφόρο Hotbird 6, που μεταδίδει τα τηλεοπτικά προγράμματα του BBC σε πολλές γλώσσες.

"Το γεγονός ότι κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν παρεμβολές στο σήμα του BBC Persian TV αποδεικνύει την επιρροή που έχουμε στο Ιράν"
ανέφερε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος του σταθμού Πίτερ Χόροκς. Και πρόσθεσε: "Ο ιρανικός λαός θέλει να μαθαίνει τι γίνεται στη χώρα του και γνωρίζει πως μπορεί να λαμβάνει αμερόληπτες και ανεξάρτητες πληροφορίες από το BBC".

Ήδη από τον Ιούνιο το BBC είχε διαπιστώσεις παρεμβολές στις δορυφορικές συνδέσεις του με το Ιράν, που είχαν δημιουργήσει προβλήματα

Δημοσίευση σχολίου

 
Top