GuidePedia

0
Την κατάργηση της βίζας για την ανεμπόδιστη είσοδο των Τούρκων πολιτών στις κοινοτικές χώρες ζητεί η Άγκυρα ως «αντάλλαγμα» για να επιτευχθεί συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών.
Ωστόσο, ο αρμόδιος για την Διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν θύμισε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «εκτός από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας που είναι μεταξύ άλλων και η έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων απαιτείται και η εφαρμογή από την Τουρκία μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ελέγχου των συνόρων της»...... Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρήκε την Κυριακή την ευκαιρία με τη σύνοδο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην Ένωση με το κεφάλαιο το σχετικό με το Περιβάλλον, για να θέσει το ζήτημα αυτό.
Αφορμή αυτού του «τούρκικου παζαριού» είναι οι πρόσφατη απόφαση των 27 να επιτρέψουν την είσοδο στις χώρες τους χωρίς βίζα των πολιτών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία).
«Δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία να μην προσφέρει η Ένωση αυτό το δικαίωμα και στους Τούρκους πολίτες από τη στιγμή που η Κοινότητα μας διευκρινίσει τους(σ.σ. τεχνικούς ) όρους και εμείς τους ικανοποιήσουμε» υποστήριξε ο κ. Νταβούτογλου.

Ως προς τη μη αναγνώριση της Κύπρου ο κ. Νταβούτουγλου επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση ότι πρόκειται για «ένα διμερές ζήτημα» και «δεν θέλουμε τέτοιου τύπου δευτερεύοντα ζητήματα (σ.σ. όπως η τουρκική άρνηση να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) να εμποδίζουν ,μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις» τονίζοντας μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του η Ένωση δεν πρέπει να επιτρέπει η «μονομερείς προσεγγίσεις» (σ.σ. το «πάγωμα « οκτώ διαπραγματευτικών κεφαλαίων από την Λευκωσία για όσο χρόνο η Άγκυρα δεν την αναγνωρίζει) να της «στερούν τα μεγάλα στρατηγικά πλεονεκτήματα» που θα έχει από την προσέγγιση της με την Τουρκία.

Ως προς τις Τουρκοκοινοτικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις για το περιβάλλον κοινή ήταν η αίσθηση ότι η Τουρκία οφείλει να υιοθετήσει πληθώρα νέων νόμων σύμφωνων προς τους αντίστοιχους κοινοτικούς για την προστασία του περιβάλλοντος που ξεκινούν από την (κακή σήμερα )ποιότητα του πόσιμου νερού μέχρι τη βιομηχανική ρύπανση.

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κυριακής συνιστούν ένα πολύ μικρό βήμα της Τουρκίας προς την Κοινότητα, κάτι που επιτείνει στην Άγκυρα ένα αίσθημα απογοήτευσης που το διατύπωσε ο ΥΠΕΞ της κ. Νταβούτογλου λέγοντας ότι «ελπίζουμε πλέον να συνεχισθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα απ ό,τι μέχρι σήμερα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top