GuidePedia

0
Σε τροχιά ρήξης κινείται η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ,  έχουν αποφασίσει ακόμη και την αποχώρησή τους από την Κουμουνδούρου, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας υποχωρήσει στην πίεση των συνιστωσών και δώσει το «πράσινο φως» για μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΝ θεωρεί  ότι έχει θέσει με σαφήνεια την «κόκκινη γραμμή», προκειμένου να παραμείνει οργανωτικά ενταγμένη στην Κουμουνδούρου....... «Ο Αλέξης είτε πρέπει να αποφασίσει απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε να παραμείνει μία χαλαρή εκλογική συμμαχία. Και πάντως να μη γίνει κόμμα γιατί τότε ο ΣΥΝ θα διαχυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος της πτέρυγας, που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Βεβαίως, κατά πληροφορίες, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ που πρώτος από όλους δεν επιθυμεί περαιτέρω οργανωτική σύσφιγξη του εκλογικού σχήματος, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται πλέον και η πλειοψηφία του ΣΥΝ, το Αριστερό Ρεύμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει μία εκλογική συμμαχία και να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο στην κοινωνία και στη νεολαία», σημειώνει ο επικεφαλής του Ρεύματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Πάντως, οι «ανανεωτές» έχουν θέσει τη δική τους «κόκκινη γραμμή» και προτείνουν το Συνέδριο της Άνοιξης να «ξεκαθαρίσει» τη σχέση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκ των πραγμάτων έχει πλέον γίνει προβληματική. Ενδεικτικές των προθέσεων της Ανανεωτικής πτέρυγας, πάντως, είναι οι συνεντεύξεις που έδωσαν το σαββατοκύριακο δύο κορυφαία στελέχη της πτέρυγας, ο Φώτης Κουβέλης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ακολουθούν αποσπάσματα των συνεντεύξεων του κ. Παπαδημούλη ( στην εφημερίδα Free Sunday και το δημοσιογράφο Νίκο Παπαδημητρίου) και του κ. Κουβέλη (στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή).

Δημήτρης Παπαδημούλης
Οι περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις, τελευταία, φαίνεται πως πιστοποιούν ότι, αν μπορώ να το πω σχηματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρία κόμματα (πλειοψηφία του Συνασπισμού, ανανεωτικοί του Συνασπισμού και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) σε… ένα. Είναι αναστρέψιμη η πορεία προς τη διαφαινόμενη διάσπαση, κ. Παπαδημούλη;

Θεωρώ το Συνασπισμό, το κόμμα μου, επιλογή μακράς πνοής κι όχι προσωρινό σχήμα υπό διάλυση. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ενιαίο κόμμα. Διότι αυτό όχι μόνο θα παραβίαζε το ιδρυτικό μας συμβόλαιο, αλλά θα οδηγούσε σε ένα στενότερο και μικρότερο σχήμα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε μια πλατύτερη συμμαχία, ανοικτή στον οικολογικό και σοσιαλιστικό χώρο. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε τον αφαλό μας. Ο Συνασπισμός, που είναι η ατμομηχανή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν πρέπει να διασπαστεί, αλλά οφείλει να πρωταγωνιστήσει, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτεί στην κοινωνία και να απομακρυνθεί από τον αριστερισμό.
 
Όμως, ο τ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης σημείωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται διάσπαση. Ο κίνδυνος της διάσπασης είναι από τον ΣΥΝ(ασπισμό)». Τι απαντάτε;
Όσοι ηγετικοί παράγοντες και τέως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν αντι-ΣΥΝ σύνδρομα και επιδιώκουν τη διάλυση και τη διάσπαση του Συνασπισμού, κάνουν σοβαρό λάθος. Θα διαψευστούν από τις ίδιες τις εξελίξεις.
- Κάποιοι ίσως πουν ωστόσο ότι αδικαιολογήτως βιάζονται τώρα οι ανανεωτικοί, καθώς εκείνη η πτέρυγα που δείχνει να έχει αναπτύξει περισσότερο δυναμική σύγκρουσης (ή και αποχώρησης) είναι οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Αλαβάνο. Συμμερίζεστε την προσέγγιση αυτή;
 
Η θέση μου είναι απολύτως σαφής και κατηγορηματική. Διεκδικώ την ισχυροποίηση του Συνασπισμού και των ανανεωτικών του χαρακτηριστικών, τον απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατία, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και της αριστεράς. Είμαι απολύτως αντίθετος στη διάσπαση και στη διάλυση του Συνασπισμού μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με έχει ξαφνιάσει δυσάρεστα η τελευταία εντυπωσιακή μεταστροφή του Αλέκου. Πολύ περισσότερο που ήλθε μετά από μια πολύμηνη σιωπή και την απουσία του από τη συλλογική μας εκλογική προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς. Η αναζήτηση αριστερής καθαρότητας, μέσω διασπάσεων, είναι επιζήμια.
- Στην τελευταία ανακοίνωση της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, της οποίας μέλος είστε, διαβάζουμε: «Δεν θα δεχθούμε μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, δεν θα πάρουμε κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (…) Θα εργαστούμε είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος (…) είτε για την απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ». Επί της θέσεως αυτής έχω δύο ερωτήματα: πρώτον, τι απαντάτε στους συντρόφους σας εκείνους που σας κατηγορούν για «αντικομματική συμπεριφορά», δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν, αυτά τα οποία εσείς τώρα αρνείστε, έχουν υπερψηφιστεί σε κομματικά συνέδρια;…
Κανένα συνέδριο και κανένα κομματικό όργανο του Συνασπισμού δεν έχει αποφασίσει ποτέ τη διάχυση και τη διάλυση του ΣΥΝ ή την ντε φάκτο μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.
Και το δεύτερο ερώτημα. Τι θα συμβεί, πώς θα συμπεριφερθεί η ανανεωτική πτέρυγα στην περίπτωση που δεν πείσετε την πλειοψηφία του Συνασπισμού για την ανάγκη ανακαθορισμού της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ;
Η υπεράσπιση της αυτονομίας και της ανανεωτικής ταυτότητας του Συνασπισμού και η οριοθέτησή του από τον αριστερισμό και τον αντιευρωπαϊσμό, είναι ιδρυτική και καταστατική υποχρέωση ολόκληρης της ηγεσίας του κόμματος και όχι μόνον της ανανεωτικής πτέρυγας. Επιδιώκω και αισιοδοξώ ότι το επόμενο συνέδριο του ΣΥΝ θα επαναβεβαιώσει και θα ενισχύσει το διακριτό αριστερό στίγμα, την ανανεωτική ταυτότητα και το πρόγραμμα του ΣΥΝ.
Φώτης Κουβέλης
- Εσείς, ως Ανανεωτική Πτέρυγα δεν θα αποκτήσετε κάρτα μέλους, ούτε θα συμμετάσχετε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ...

Σε απόλυτη συνέπεια με τις πολιτικές μας θέσεις για τον Συνασπισμό και τον συμμαχικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα πάρουμε κάρτα μέλους και δεν θα εγγραφούμε σε μητρώα μελών του. Έχω κάρτα μέλους του Συνασπισμού. Την επιλέξαμε όταν ιδρύσαμε τον Συνασπισμό, με τα συγκεκριμένα πολιτικά στοιχεία της σύγχρονης Αριστεράς, τη διατηρούμε σε όλη του την πορεία και δεν την εκχωρούμε. Το ζήτημα της κάρτας δεν είναι διαδικαστικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αυτό για το οποίο συγκροτήθηκε. Μια πολιτική συμμαχία αυτόνομων κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς, χωρίς προαπαιτούμενο την ιδεολογική ταύτιση, αλλά με πολιτική συμφωνία στις εκτιμήσεις, στους στόχους και την πολιτική πρακτική από τους εταίρους του σχήματος, στη βάση της ομοφωνίας και της συναίνεσης. Είναι γνωστή η άρνηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας να δεχθεί αποφάσεις που σταδιακά μετασχηματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα εργασθεί είτε για τον ανακαθορισμό της μορφής του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχικού σχήματος- που σημαίνει νέα πολιτική συμφωνία και συνέχιση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με όσους συμφωνήσουν- είτε για απεμπλοκή του Συνασπισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ηγεσία του ΣΥΝ φέρεται να οδηγείται σε ένα Συνέδριο επίλυσης των διαφορών την άνοιξη. Συμφωνείτε;
Να γίνει το Συνέδριο. Με ένα θέμα: Συνασπισμός και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει άλλο θέμα. Εκεί, ας υπάρξουν με σαφήνεια οι αποφάσεις των μελών του Συνασπισμού. Προτείνω, μάλιστα, ένα συνέδριο διευρυμένο. Με συμμετοχή, όσο το δυνατόν, περισσότερων μελών του Συνασπισμού. Γιατί όχι και ένα δημοψήφισμα των μελών του κόμματος;
- Αν όμως δεν κατορθώσετε να αποτρέψετε τις εξελίξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Τα πάντα είναι «ανοιχτά». Δεν υποθηκεύσαμε τις ιδέες μας, τις απόψεις μας, τις διεκδικήσεις μας, τη συμμετοχή μας στη σύγχρονη Αριστερά σε κανένα φετίχ και στερεότυπο που την υπονομεύει και την ακυρώνει. Η βιωματική μας σχέση με την Αριστερά δεν είναι σύνδρομο. Είναι συνεχής διεκδίκηση.

- Κατά τη γνώμη σας, ο κ. Τσίπρας «πού το πάει» με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Εκτιμώ ότι δεν θέλει τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα. Η συμμετοχή του όμως σε αποφάσεις που επιτρέπουν τη διολίσθηση στη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα είναι λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνον ως συμμαχικό σχήμα. Οι καθαρές πολιτικές θέσεις είναι πάντα χρήσιμες και ωφέλιμες. Οι αμφισημίες και οι ταλαντεύσεις βλάπτουν και τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Ο κ. Αλαβάνος δείχνει μια έντονη κινητικότητα, ακόμα και με στελέχη του ΝΑΡ. Εκτιμάτε ότι η στρατηγική του έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΝ;
Ο Συνασπισμός έχει - οφείλει να έχει - τα δικά του πολιτικά χαρακτηριστικά ως δύναμη της σύγχρονης Αριστεράς, με τον αριστερό ευρωπαϊσμό και μεταρρυθμισμό του. Όποιες επιλογές είναι σε αντίθεση με αυτά τα πολιτικά στοιχεία, αφορούν σε άλλες πολιτικές επιλογές, ξένες βέβαια για τη σύγχρονη Αριστερά. Δικαίωμα όμως του καθενός να τις επιλέγει.
- Την Ανανεωτική Πτέρυγα, πάντως, τη χαρακτήρισε «εχθρό εντός των τειχών»...

Αναζητήθηκε ο «εσωτερικός εχθρός εντός των τειχών» ως ευπρόσωπο πολιτικό πρόσχημα. Ποια «τείχη» όμως; Αυτά τα «τείχη» που ορθώσαμε όταν ιδρύαμε τον Συνασπισμό, για να τον οριοθετήσουμε απέναντι στον δογματισμό και τον αριστερισμό;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top