GuidePedia

0
Δεν μπορεί να συμμεριστεί την αισιοδοξία του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, για λύση μέσα στο 2010, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν.''Όταν σε όλα σχεδόν τα κεφάλαια υπάρχει χάσμα, δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτό το χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και αν λάβει κανείς υπόψη τη μόνιμη και σταθερή τουρκική αδιαλλαξία'', αναρωτήθηκε ο κ. Καρογιάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ενώ σε ερώτηση για την αναφορά του ότι οι συνομιλίες έχουν εκφυλιστεί, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι " έκανε μια διαπίστωση που είναι πραγματική"......
''Τα πράγματα, παρά τις πρωτοβουλίες και παρά την καλή διάθεση του Προέδρου Χριστόφια δεν προχωρούν στο βαθμό που όλοι θα θέλαμε, υπό την έννοια ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ακολουθεί μία λογική, μία τακτική και μία συμπεριφορά η οποία είναι έξω και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και παραβιάζει κάθετα τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ'', τόνισε ο κ. Καρογιάν.
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο, ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι δεν γνωρίζει από που προέρχονται αυτές οι πληροφορίες και ότι αρκείται στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στις απευθείας διαπραγματεύσεις.
''Η εντύπωση, αλλά και τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας δεν επιβεβαιώνουν αυτό το πράγμα. Αντίθετα, αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί ακόμη και σε ζητήματα που στις τεχνικές επιτροπές και στις ομάδες εργασίας έχει συμφωνήσει", τόνισε και πρόσθεσε: "Τουλάχιστον η ενημέρωση που έχουμε ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι υπάρχουν αποκλίσεις, υπάρχει χάσμα και υπάρχουν ελάχιστες συγκλίσεις σε δευτερευούσης και τριτούσης σημασίας ζητήματα''.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζου Τσελεπή, ότι αυτοί που αντιτίθενται σήμερα στην εκ περιτροπής Προεδρία θα παρουσιαστούν και υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι είναι γνωστές ''οι κάθετες διαφωνίες του ΔΗΚΟ για την εκ περιτροπής Προεδρία, όπως επίσης είναι γνωστή η δική μου θέση και η θέση του ΔΗΚΟ ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε φανατικοί πολέμιοι του σχεδίου Ανάν''.
Σε ερώτηση, κατά πόσον, αν τον Ιανουάριο ανακοινωθεί ότι οι συνομιλίες καταλήγουν σε σύστημα εκ περιτροπής Προεδρίας το ΔΗΚΟ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θα μπει ''σε αυτό το παιγνίδι''.
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας "αστάθειας στην κυπριακή κοινωνία, προκειμένου να ανακοπούν οι προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό".
''Για μας, είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν αστάθεια στην κυπριακή κοινωνία. Όχι τυχαία, διότι θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ανακόψουν τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επίτευξη λύσης'', τόνισε σε ομιλία του στην ΕΔΟΝ ο κ. Κυπριανού.
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το κατά πόσον οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό θα καρποφορήσουν ή όχι, διότι δυστυχώς χρειάζεται να υπάρξει η σωστή ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει.
''Εκείνο όμως το οποίο λέμε, ότι θα πρέπει να επιδιώξουμε εμείς από τη δική μας την πλευρά να υπάρξει αυτή η θετική ανταπόκριση. Σε ένα διαφορετικό ενδεχόμενο θα πρέπει να καταστήσουμε ανέφικτους τους στόχους της Τουρκίας'', πρόσθεσε.
''Η λύση ομοσπονδίας ήταν το μόνο σημείο στο οποίο μπορούσαν να συναντηθούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, για να επανενώσουμε την κοινή μας πατρίδα'', τόνισε, προσθέτοντας ότι ''οποιαδήποτε προσπάθεια εγκατάλειψης της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είναι καταστροφική'', ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
''Δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε ευρωπαϊκή λύση, δεν πρόκειται να μας οδηγήσει σε ενιαίο κράτος, αντιθέτως η μόνη πορεία που θα ακολουθηθεί εάν εγκαταλείψουμε αυτή τη συγκεκριμένη βάση θα είναι η λύση της διχοτόμησης'', κατέληξε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top