GuidePedia

0
Συνεχίστηκε σήμερα ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προσκάλεσε με σχετική επιστολή τους κοινωνικούς φορείς, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών επί του ασφαλιστικού, των κοινωνικών εταίρων και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το θέμα της συνεδρίασης ήταν η συμφωνία ως προς τις επιμέρους πτυχές, που συνθέτουν το συνολικό ζήτημα του ασφαλιστικού...... καθώς και η συζήτηση επί των προτάσεων της κυβέρνησης και των φορέων για τις κατευθυντήριες γραμμές επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας.
Τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών για το ασφαλιστικό όρισαν κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόεδρος της Επιτροπής των Ειδικών θα είναι ο καθηγητής Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Άγγελος Στεργίου, μετά από σχετική συμφωνία των εταίρων και της πολιτείας.

Κρίσιμο έτος το 2015

Το 2015, όταν θα βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην εργασία στο μέσο της δεκαετίας του ΄70, θα είναι το έτος της έκρηξης του ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση με συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δίχως την καταφυγή στο δημαγωγικό κατακερματισμό.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικότητας αλλά και της ευθύνης της. Μέχρι τις 30 Απριλίου του 2010 το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος εντός και εκτός βουλής με στόχο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό ως το τέλος Ιουνίου του 2010.

Εννέα δομικές αλλαγές

Ως προς τις δομικές αλλαγές που όπως είναι φανερό θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος πρότεινε τα εξής σημεία:

-Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.

-Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και περαιτέρω ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών όπως και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία.

-Επίλυση των προβλημάτων της διαδοχικής ασφάλισης ώστε πέραν της διευκόλυνσης των ασφαλισμένων να διευκολύνεται και η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

-Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας που θα καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού (σσ και κατά συνέπεια το σύνολο των ασφαλισμένων) .

-Ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) μετά όμως την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

-Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

-Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία. και

-Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση από άμεση φορολογία, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν με την εξαίρεση όμως του ΦΠΑ την οποία ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ως πηγή χρηματοδότησης άδικη αλλά και ανεπαρκή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top