GuidePedia

0
Επι τάπητος τίθεται και πάλι το θέμα του ασύλου μετά από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, τις καταλήψεις, αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό του πρύτανη του πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Χρήστου Κίττα. Το ζήτημα θα απασχολήσει τη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Παρασκευή και το Σάββατο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το θέμα της αλλαγής του ασύλου...... "Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του ασύλου, το μόνο θέμα που τίθεται είναι η εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Θέμα αλλαγής του ασύλου δεν υπάρχει, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι το μόνο που τίθεται, είναι θέμα εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.
Συλλαλητήρια για την προάσπιση του ασύλου, προγραμματίζονται για το απόγευμα της Τρίτης. Στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 19:00 στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 18:00. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Διαμαντοπούλου: "Ό,τι αποφασίσουν τα πανεπιστήμια"

Τη Δευτέρα, η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου έκανε δηλώσεις για την επίθεση στον κ. Κίττα και ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία θα στηρίξει τις αποφάσεις και τις επιλογές του Πανεπιστημίου.
"Χθες(σ.σ. την Κυριακή) υπήρξε καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι εγκληματικές ενέργειες που ακολούθησαν με την επίθεση εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών εμπίπτουν στο κοινό ποινικό δίκαιο. Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας", δήλωσε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε με νόημα ότι "ως υπουργός Παιδείας, σε συνεχή επαφή με τις πανεπιστημιακές αρχές έχω κάνει σαφές οτι είμαστε πλάι και έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις και τις επιλογές του πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου, το οποίο είναι σύμβολο της δημοκρατίας, των αγώνων και της ελεύθερης διακίνησης των αρχών. Είμαστε σε μια εποχή όπου δημοκρατία και φόβος δεν μπορεί να συνυπάρχουν"

Κατάργηση ζητά η Νέα Δημοκρατία

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, με αφορμή τον τραυματισμό του Χρ.Κίττα, η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο και δηλώνει πως θα την υποστηρίξει ως αντιπολίτευση.

"Είναι καιρός να καταργηθεί η ασυλία κακουργηματικών πράξεων μέσα στους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε.Το σημερινό καθεστώς-που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς". αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Αντίθετα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στα επεισόδια τόνισε ότι:

"Γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οι Πρυτανικές αρχές μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα είτε να χάσουν το κεφάλι τους είτε να φωνάξουν την αστυνομία να καταργήσει το άσυλο" και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ δεν απέχει απο τις εκδηλώσεις μνήμης της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και μετέχει σε κινητοποιήσεις που έχουν στο επίκεντρο τα προβλήματα της μόρφωσης και της εργασίας".

Η πρώην υπουργός Παιδείας και νυν ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό, έκανε λόγο για αριστερή τρομοκρατία μέσα στα πανεπιστήμια, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών.

Τάχθηκε πάντως κατά της κατάργησης του ασύλου. "Δεν είμαι υπέρ της κατάργησης, η απλή εφαρμογή του νόμου αρκεί" είπε χαρακτηριστικά.

Επίκαιρη ερώτηση για το άσυλο
Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με αντικείμενο το πανεπιστημιακό άσυλο κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έχει μετατραπεί σε εργαλείο αποδόμησης των αξιών που υπερασπίζεται. Καταγγέλλει την εισβολή ατόμων που επικαλούμενα το άσυλο, εισβάλλουν στους χώρους του και προχωρούν σε βιαιοπραγίες και κάνει αναφορά στον τραυματισμό του πρύτανη Χ. Κίττα.
Ο προεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ρωτά τον πρωθυπουργό "αν θα διατηρηθεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο με δεδομένα τα εγγενή προβλήματα".

Αγανάχτηση για τα επεισόδια

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να εκφράσει την αποδοκιμασία και την αγανάχτησή του για τα απαράδεκτα γεγονότα που συνέβησαν την Κυριακή στο κλειστό κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου μετά την εισβολή ομάδας εξωπανεπιστημιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του το πρυτανικό συμβούλιο εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του προς τον Πρύτανη καθηγητή κ. Χ. Κίττα, ο οποίος προπηλακίσθηκε και τραυματίσθηκε από καταληψίες με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου βρίσκεται ακόμα, στον Προϊστάμενο Γραμματείας του Πανεπιστημίου κ. Π. Κοντό και τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που επίσης τραυματίσθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.

Επισημαίνει ακόμα τις καταστροφές που προκλήθηκαν κατά την εισβολή, κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου. Καταδικάζει τέλος τη βία από όπου και αν προέρχεται, είτε ασκείται σε πανεπιστημιακούς χώρους είτε εκτός αυτών, και καλεί τους αρμόδιους παράγοντες της Πολιτείας και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να προστατεύσουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από πράξεις και ενέργειες που αλλοιώνουν και υπονομεύουν τη φυσιογνωμία και την εύρυθμη λειτουργία του.



"Κοινόχρηστοι οι πέριξ του Πανεπιστημίου χώροι"



Χθες το μεσημέρι οι τρεις αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησαν από την ΕΛΑΣ να προφυλάξει το κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών



Στην επιστολή που υπογράφουν οι αντιπρυτάνεις Δημοσθένης Ασημακόπουλος, Γεώργιος Κρεατσάς και Ιωάννης Καράκωστας, αναφέρεται:



"Κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχατε με τον Αντιπρύτανη κ. Ιωάννη Καράκωστα παρουσία και των άλλων Αντιπρυτάνεων κ.κ. Γεωργίου Κρεατσά και Δημοσθένη Ασημακόπουλου, περί ώρα 1η μεσημβρινή, παρακαλούμε να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη περιμετρικώς του ιστορικού κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι".



Ετσι αμέσως μετά το τέλος του συλλαλητηρίου της Δευτέρας, δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την πλατεία των Προπυλαίων και δεν επέτρεψαν την πρόσβαση σε κανένα από τα κτίρια μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου διαδηλωτή από την οδό Πανεπιστημίου.



Αργά το απόγευμα δε, κατά τη διάρκεια επεισοδίων από κουκουλοφόρους που κατέφευγαν στο Πολυτεχνείο, δόθηκε διορία μισής ώρας, σε όσους βρίσκονταν στο κτιριακό συγκρότημα, να το εγκαταλείψουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθούσε επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, κατόπιν συννενόησης με τις πρυτανικές αρχές. Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, το Πολυτεχνείο εκκενώθηκε ειρηνικά.



Βελτίωση της υγείας του πρύτανη



Απο το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Χρ. Κίττας, ανακοινώθηκε ότι βγήκε από την καρδιολογική μονάδα και συνεχίζε να νοσηλεύεται στην κλινική όπου και θα παραμείνει μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του.



Ο ίδιος μέσω της διεύθυνσης του νοσοκομείου δήλωσε: ''Πληροφορήθηκα με συγκίνηση το ενδιαφέρον για την υγεία μου, σύσσωμης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και όχι μόνον και τους ευχαριστώ θερμά όλους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους εσάς των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και να σας παρακαλέσω να ενημερώνεστε από τις επίσημες ανακοινώσεις της Διοίκησης του Νοσοκομείου".

Δημοσίευση σχολίου

 
Top