GuidePedia

0
Την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "ΒΒΒ+" από "Α-" υποβάθμισε σήμερα η Fitch Ratings, προχωρώντας στην πρώτη, τα τελευταία δέκα χρόνια, υποβάθμιση της Ελλάδας κάτω του A από έναν διεθνή οίκο αξιολόγησης.H υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τη Fitch έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση από την Standard & Poor's ότι θέτει σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης τη μακροχρόνια πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη Fitch, η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της ανησυχίας για τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, με δεδομένο τα διαρθρωτικά προωλήματα της ελληνικής οικονομίας.....Η Fitch θεωρεί ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ μέχρι το 2010, μπορεί να επιτευχθεί, ωστόσο δεν παραλείπει να σημειώσει την έλλειψη σταθερών μακροπρόθεσμων πολιτικών προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο οίκος αξιολόγησης προχωρά και σε κριτική των νέων μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία όπως σημειώνει βασίζονται σε μέτρα αύξησης εσόδων των οποίων το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται "αβέβαιο".
Σύμφωνα με τη Fitch, περίπου το 50% της μείωσης του ελλείμματος της ελληνικής οικονομίας βασίζεται σε έκτακτα μέτρα, ενώ μικρό μόνο ποσοστό της πρόσφατης επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μπορεί να αποδοθεί στην κρίση, η οποία ήταν σχετικά ήπια και ειδικότερα για το χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η Fitch προειδοποιεί, τέλος, ότι η πιθανή διόγκωση του χρέους σε ποσοστό άνω του 120% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και άνω του 125% το 2011, θα αφήσει τα δημόσια οικονομικά εκτεθειμένα σε μεγάλους κινδύνους.

Παπακωνσταντίνου: "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί"

"Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Προβόπουλο στο υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι η σημερινή ανακοίνωση για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένο οίκο Fitch αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια.
Πρόσθεσε, όμως, ότι δεν ανταποκρίνεται η τοποθέτηση του ξένου οίκου στην πραγματικότητα και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση.
"Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Αυτό που εκφράζεται από τους αναλυτές, είναι η δυσπιστία γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε μια πλήρη κατάρρευση της εικόνας μας στο εξωτερικό" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος είπε ότι η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει.



Επίσης, ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα και ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα τραπεζικά κέρδη διότι υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top