GuidePedia

0
Σύνοδος της Κοπεγχάγης: Η ελπίδα της γης ζει «Για τις επόμενες δύο εβδομάδες η Κοπεγχάγη θα είναι η πρωτεύουσα της ελπίδας», δήλωσε ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της. «Η παρουσία τόσο πολλών ηγετών σημαίνει μια ευκαιρία που ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» πρόσθεσε και διατύπωσε την εκτίμηση πως η επίτευξη συμφωνίας για τη Συνθήκη που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο «είναι εφικτή». Για την «τελευταία και καλύτερη ευκαιρία» για δράση έκανε λόγο η πρόεδρος της Συνόδου, Κόνι Χέντεγκααρντ. .....Η Σύνοδος άρχισε με παιδιά από όλο τον κόσμο να απευθύνουν έκκληση μέσω βίντεο στους περισσότερους από 15.000 απεσταλμένους πλέον των 192 εθνών να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν χωρίς τις καταστροφές με τις οποίες απειλούν τον πλανήτη οι κλιματικές αλλαγές. Ακριβώς αυτές τις επαπειλούμενες καταστροφές (κύματα καύσωνα, πλημ μύρες, κυκλώνες) υπενθύμισε ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα, και δήλωσε πως ακόμα και ο ευρέως αποδεκτός στόχος να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε +2 Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική περίοδο μπορεί να σημάνει άνοδο της στάθμης των υδάτων, «ικανή να καλύψει με νερό πολλά μικρά νησιωτικά κράτη και το Μπανγκλαντές». Η Λία Γουίκχαμ, 24χρονη ακτιβίστρια από τα Φίτζι, ξέσπασε σε κλάματα καθώς παρέδιδε σε αξιωματούχους της Συνόδου αίτημα υπογεγραμμένο ηλεκτρονικά από εκατομμύρια ανθρώπους για μια συμφωνία που θα σώσει νησιά όπως αυτά.

«Πιστεύω πως αυτή η Σύνοδος θα γράψει ιστορία, πρέπει όμως να διασφαλίσουμε πως θα είναι η σωστή ιστορία» δήλωσε ο Ίβο ντε Μπερ, επικεφαλής αξιωματούχος του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα Έλινορ Όστρομ, η οποία τιμήθηκε φέτος με Νόμπελ Οικονομίας επειδή απέδειξε πως οι κοινότητες μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα τους κοινούς πόρους από ό,τι το κράτος, καλούσε τους πολίτες όλου του κόσμου να μην περιμένουν «τους μεγάλους εκεί πάνω να πάρουν τις αποφάσεις τους» και να αναλάβουν οι ίδιοι δράση για τις κλιματικές αλλαγές.
Με μια απροσδόκητα καλή είδηση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού άρχισε χθες στην Κοπεγχάγη η μεγαλύτερη και σημαντικότερη Σύνοδος για το Κλίμα στην ιστορία: η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος χαρακτήρισε επισήμως τα αέρια του θερμοκηπίου κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, επιτρέποντας στον Μπαράκ Ομπάμα να αναλάβει δράση ακόμα και χωρίς τη συμφωνία του Κογκρέσου.

Ήταν ένας ελιγμός που ενισχύει τις ελπίδες όσον αφορά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, μιας και πολλές χώρες θεωρούν τις ΗΠΑ κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πως θέλει να μειώσει έως το 2020 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005 και θα βρεθεί στην Κοπεγχάγη, μαζί με περισσότερους από εκατό αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στα τέλη (και πιο κρίσιμο στάδιο) της 11ήμερης Συνόδου. Δεδομένου όμως πως το νομοσχέδιο που προωθεί για τον περιορισμό των εκπομπών έχει κολλήσει στη Γερουσία, πολλοί φοβούνταν πως τα χέρια του θα ήταν λίγο- πολύ δεμένα. Η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) αλλάζει τα δεδομένα, εφόσον χαρακτηρίζοντας τα αέρια του θερμοκηπίου κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, η Υπηρεσία αποκτά πλέον το δικαίωμα να λάβει μέτρα ανεξαρτήτως του Κογκρέσου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top