GuidePedia

0
Έκθετη αφήνει τη Ντόρα ο Α. Σαμαράς Ενοχλημένη φέρεται η Ντ. Μπακογιάννη, με την απάντηση της Ρηγίλλης με την οποία τηρούνται αποστάσεις από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», που εμφανίζει την τότε υπουργό Εξωτερικών να διαπραγματεύεται το Σεπτέμβριο του 2008 την εθνική «κόκκινη γραμμή» με τον Αντόνιο Μιλόσοσκι και να συζητά το ενδεχόμενο να μην αφαιρεθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»......Το δημοσίευμα βασίζεται στο υπηρεσιακό σημείωμα «ειδικού χειρισμού», που συνέταξε ο τότε πρέσβης της χώρας μας στη Γαλλία, Δ. Παρασκευόπουλος, περιγράφοντας την ανταλλαγή απόψεων που έγινε στη συνάντηση Μπακογιάννη και Μιλόσοσκι στο Παρίσι -λίγους μήνες μετά το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ: «Η κυρία υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος χρήσης αυτής. Τονίζοντας οτι η ελληνική πλευρά δεν απασχολείται με το σκοπιανό Σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δε συζητά μία ονομασία για το "χαρτί", αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από το λαό της ΠΓΔΜ». Παράλληλα, στο σημείωμα αναφέρεται πως η κυρία Μπακογιάννη συζήτησε με τον κ. Μιλόσοσκι το ενδεχόμενο να προσδιοριστεί η εθνότητα και η γλώσσα της γειτονικής χώρας με τον όρο «Μακεντόνσκι» γραμμένο στην κυριλλική.
Την ενόχληση της κ Μπακογιάννη προκάλεσε η αντίδραση της Ρηγίλλης, καθώς η ΝΔ εστιάζει στην «κόκκινη γραμμή» για το Σκοπιανό, χωρίς να καλύπτει τους χειρισμούς της πρώην υπουργού Εξωτερικών: «Για λόγους αρχής δε σχολιάζουμε το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δε θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχτεί την ύπαρξη δήθεν ''μακεδονικού'' έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Όπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι επιμένουμε σε μία ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πνεύμα του βέτο της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι».
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι διολισθαίνει σε μυστική διπλωματία με τα Σκόπια και επισήμανε ότι η εθνική «κόκκινη γραμμή» τηρήθηκε απαρέγκλιτα: «Σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας, που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Η κυβέρνηση ανταπαντώντας, πέρασε στην αντεπίθεση μετά την ανακοίνωση της Ντόρας Μπακογιάννη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπενθυμίζει ότι η διεκδίκηση ονομασίας για όλες τις χρήσεις (erga omnes) είναι πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να αφήνει αιχμές για έλλειψη υπευθυνότητας: «Από εκείνους που έχουν τοποθετηθεί σε υπεύθυνες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις. Περιμένει κανείς να μη συγχέουν τον εθνικό με τον κομματικό πατριωτισμό», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top