GuidePedia

0
Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης
Στο διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση χρειάζεται μεγάλη προσοχή και νηφαλιότητα. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ...πνιγεί μία μεγάλη ευκαιρία στη θάλασσα των ελλειμμάτων.
Γιατί μπορεί η ανάγκη για έσοδα να είναι τεράστια, αλλά η φορολογική μεταρρύθμιση οφείλει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας......Και ένα από τα μεγάλα θέματα της φορολογικής μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, η μείωση της ταλαιπωρίας του πολίτη και του επιχειρηματία. Να μην τους μεταχειρίζονται σαν να φταίνε όλοι.
Αν πάρει σάρκα και οστά θα πρόκειται για μίνι επανάσταση, που μπορεί να αλλάξει ακόμα και τις εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στον πολίτη και την εφορία.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι γκρίζες ζώνες στο φορολογικό σύστημα αφθονούν, επιτρέποντας πολλαπλές ερμηνείες που αφήνουν τους φορολογούμενους (πολίτες και επιχειρήσεις) έκθετους απέναντι στην εφορία.
Το καθεστώς της ασάφειας και οι γκρίζες ζώνες ευνοούν τη διαφθορά και τη συνδιαλλαγή ανάμεσα σε φορολογούμενους και επίορκους υπαλλήλους.
Η ίδια αρρωστημένη κατάσταση επιτρέπει στην Εφορία να προχωρεί σε τυφλή αφαίμαξη των φορολογουμένων με αποτέλεσμα ο πέλεκυς να πέφτει επί των κεφαλών δικαίων και αδίκων ή μάλλον επί των δικαίων αφού οι άδικοι συνήθως βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν.
Με την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος κερδισμένοι θα είναι όλοι. Φορολογούμενοι, φορολογικές αρχές και προϋπολογισμός.
Οι μεν φορολογούμενοι γιατί θα γλιτώσουν χρήμα, κόπο και ταλαιπωρία και οι φορολογικές αρχές γιατί θα μειωθεί το κόστος εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, ο έλεγχος θα είναι ευκολότερος, ενώ θα αποδεσμευτεί σημαντικός αριθμός εργαζομένων στις εφορίες και θα χρησιμοποιηθεί για φορολογικούς ελέγχους με ευεργετικά αποτελέσματα για τα κρατικά ταμεία.
Επιπλέον με την απλοποίηση θα ξεκαθαρίσουν οι κανόνες του παιχνιδιού με αποτέλεσμα το φορολογικό σύστημα να λειτουργήσει ευεργετικά για την οικονομία και ιδίως για τις επενδύσεις, αφού ο φορολογικός λαβύρινθος είναι ένα από τα μεγαλύτερα αντικίνητρα.
Eξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κύριο αίτημα της εποχής είναι η διαφάνεια, την οποία υπηρετεί καλύτερα ένα απλό και σαφές φορολογικό σύστημα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top