GuidePedia

0
Οι Ελληνες «να είναι υπομονετικοί. Να μην πιστεύουν αυτά που γράφονται στον διεθνή τύπο, αλλά να γνωρίζουν ότι χρειάζονται σκληρά μέτρα. Πρέπει να έχουν για το μέλλον μεγάλα αποθέματα από κουράγιο», διαμηνύει ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου των χωρών της Ευρωζώνης (eurogroup).
Στη συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, παραδέχεται ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική και ζητεί αλλαγές στον τομέα των εσόδων, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες....... «Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010 είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομως, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επιπρόσθετα μέτρα για να διορθώσει τον τομέα των δαπανών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πτωχεύσεως της χώρας μας. «Ναι, υπάρχει ανάγκη να πάρει η Ελλάδα σκληρά μέτρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης», τονίζει ο κ. Γιούνκερ.

Πάντως, ξεκαθαρίζει πως «εάν τα μέτρα δεν είναι επαρκή, θα εφαρμόσουμε αυτό που προβλέπει η Συνθήκη».

Το στάδιο της σκληρής επιτήρησης προβλέπει άμεσες κυρώσεις, όπως το πάγωμα επιδοτήσεων και την απαγόρευση δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στην ερώτηση «πότε θα είσαστε σε θέση να έχετε εικόνα ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε», ο κ. Γιούνκερ λέει χαρακτηριστικά: «Θα ελέγχουμε την κατάσταση στην Ελλάδα κάθε μήνα».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top