GuidePedia

0
Σχετική ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στο χώρο γύρω από το Πολυτεχνείο. Τα περίπου 600 άτομα που είχαν εισβάλει στο ίδρυμα βγήκαν πριν από λίγη ώρα και πραγματοποιούν πορεία στην 3η Σεπτεμβρίου προς την Ομόνοια.Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προβεί σε 43 προσαγωγές -30 Έλληνες και 13 αλλοδαποί- και 21 συλλήψεις -15 Έλληνες και έξι αλλοδαποί.
Στο μεταξύ, ανοικτοί είναι τώρα όλοι οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας......Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρα μία γυναίκα, εργαζόμενη σε κατάστημα στην Πανεπιστημίου 23 και ένας άνδρας στην πλατεία Κλαυθμώνος επίσης από πέτρα ελαφρά στον αστράγαλο.
Ακόμα προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές κυρίως σε τζαμαρίες έξι τραπεζών, σε δύο καταστήματα στις οδούς Πανεπιστημίου και Οθωνος, στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, σε μια στάση λεωφορείων και σε τέσσερις φωτεινούς σηματοδότες.
Ένταση και στον Πειραιά
Ένταση και μικροεπεισόδια δημιουργήθηκαν και στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, όταν ομάδα περίπου 500 μαθητών που είχαν συγκεντρωθεί έξω απο την αστυνομική διεύθυνση της πόλης, άρχισαν να πετούν εναντίον των αστυνομικών δύο διμοιριών των ΜΑΤ, νεράντζια και μπουκάλια νερού.
Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και στη συνέχεια απώθησαν τους μαθητές προς την πλευρά του λιμανιού.
Η ένταση συνεχίστηκε για περίπου 20 λεπτά και έλαβε τέλος όταν οι ομάδες των αστυνομικών επέστρεψαν στην αστυνομική διεύθυνση. Οι περίπου 500 μαθητές κατευθύνθηκαν στην οδό Νοταρά, στα δικαστήρια όπου αναμένετο να προσαχθούν για να απολογηθούν στον ανακριτή οι 22 νεαροί που συνελήφθησαν στο αντιεξουσιαστικό στέκι του Κερατσινίου. Αργότερα θα δικαστούν και οι 42 καταληψίες του δημαρχείου Κερατσινίου.
Από το πρωί έγιναν διάφορες προσυγκεντρώσεις μαθητών σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αγ. Παρασκευή, στην αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, στο Αιγάλεω, στον Αλιμο, στο Φάρο Ψυχικού, στο Γαλάτσι, στο συγκρότημα Γκράβας, στη Νέα Σμύρνη και αλλού.
Στο αστυνομικό τμήμα Ανω Πατησίων, στην οδό Αγ. Λαύρας, οι μαθητές πέταξαν νεράτζια εναντίον των αστυνομικών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν ένας 15χρονος και ένας 18χρονος, ελληνικής και αλβανικής υπηκοότητας αντίστοιχα.
Συνολικά, το τελευταίο 48ωρο σε όλη την Ελλάδα έγιναν 784 προσαγωγές και συνελήφθησαν 138 άτομα.

Μικροεπεισόδια σε Ηράκλειο και Χανιά
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης όταν νεαροί πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, προκαλώντας υλικές ζημιές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και κτίρια.
Το συλλαλητήριο ξεκίνησε γύρω στις 12.30 το μεσημέρι από την πλατεία Ελευθερίας. Μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί αλλά και φορείς που μετείχαν σ' αυτό, πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σήμερα, αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα οι έξι συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στο Ηράκλειο, ενώ στις 6 το απόγευμα αναμένεται νέο συλλαλητήριο, από άτομα που φέρονται να ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Εντάσεις στο Ηράκλειο και κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Τα ξημερώματα ομάδα ατόμων εισήλθε στο δημοτικό κτίριο της οδού Ανδρεω, προξενώντας υλικές ζημιές. Επίσης, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους και έριξαν μολότοφ σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων.
Με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 μετά το μεσημέρι, το μαθητικό συλλαλητήριο, που οργανώθηκε στα Χανιά.
Η πορεία των μαθητών που ήταν ειρηνική, κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το Νομαρχιακό Μέγαρο, όπου και είχαν παραταχθεί δυο διμοιρίες της ΕΛΑΣ. Την ίδια ώρα ωστόσο, ομάδα νεαρών άρχισε να πετά εναντίον των αστυνομικών αβγά, πορτοκάλια, μπουκάλια με νερό πέτρες και προς το κτίριο της νομαρχίας μπογιές. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και οι νεαροί στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε κάδους και προξένησαν ζημιές σε υποκαταστήματα δύο τραπεζών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθη ένας νεαρός.
Τέσσερις προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη
Σε προσαγωγές τεσσάρων ατόμων στο χώρο του πανεπιστημίου προχώρησαν αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, μετά τη λήξη του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.
Η ομάδα νεαρών εξήλθε από την Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας στις αστυνομικές δυνάμεις μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.
Καθηγητές, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και μαθητές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία έως τα πανεπιστήμια.
Σε συμβολικές καταλήψεις προχώρησαν μαθητές σε 42 σχολεία και σε αποχές σε άλλα 46, ενώ με απόφαση των γενικών τους συνελεύσεων αποφάσισαν καταλήψεις 10 Φοιτητικοί Σύλλογοι.
Εντολή για τρεις ανακρίσεις
Εντολή για το σχηματισμό τριών δικογραφιών για γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε την Κυριακή στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει δώσει στην Ασφάλεια ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακελάκος.
Σύμφωνα με την εντολή του Εισαγγελέα, η Ασφάλεια πρέπει να σχηματίσει δικογραφία για την εισβολή κουκουλοφόρων στο Πανεπιστήμιο και τον σοβαρό τραυματισμό του Πρύτανη Χρήστου Κίττα.
Η Ασφάλεια, που έλαβε εντολή να ερευνήσει την υπόθεση, θα πρέπει να αναζητήσει στοιχεία απο καταγραφές καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας και τηλεοπτικών συνεργείων, προκειμένου να εντοπίσει τους υπαίτιους για την επίθεση σε βάρος του πρύτανη.
Ο κ. Σακελάκος ζητά να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία για την υποστολή της σημαίας απο το κτίριο της πρυτανίας και για το κάψιμό της στη συνέχεια, καθώς και για φθορές που έγιναν απο τους δράστες εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.
Τρίτη δικογραφία θα σχηματιστεί και για το συμβάν, όπου αστυνομικός της «Ομάδας Δ» χτύπησε με τη μηχανή του 55χρονη γυναίκα στην πλατεία Συντάγματος.

Στον Εισαγγελέα
Στον Εισαγγελέα Πειραιά οδηγούνται σήμερα για να απολογηθούν οι 22 νεαροί -μεταξύ των οποίων τα δύο παιδιά του αντιπροέδρου της Βουλής Γρ.Νιώτη- που συνελήφθησαν το Σάββατο στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Υπό κατάληψη παραμένουν 50 σχολές σε όλη τη χώρα, καθώς και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απολογία των 22 από το Κερατσίνι

Εναντίον των 22 νεαρών που συνελήφθησαν στο χώρο «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ενώ κατηγορούνται επίσης και για τέσσερα πλημμελήματα.

Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Υπό κατάληψη παραμένουν η Νομική και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μικροεπεισόδια σημειώνονταν έως αργά χθες το βράδυ γύρω από το Πολυτεχνείο.
Συνολικά 50 σχολές σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό κατάληψη. Σε νέες γενικές συνελεύσεις στις σχολές θα ληφθεί η απόφαση για συνέχιση ή μη των καταλήψεων.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top