GuidePedia

0
Tο χθεσινό πρωτοσέλιδο του «Εθνους της Κυριακής» με την αποκάλυψη για τον άγνωστο διάλογο της Ντ. Μπακογιάννη με τον Α. Μιλοσόσκι στο Παρίσι, όπου υπήρξε διολίσθηση από την εθνική κόκκινη γραμμή στο ΣΕντονότατες πολιτικές αντιδράσεις προκαλούν οι αποκαλύψεις του «Εθνους της Κυριακής» για τη διολίσθηση από την εθνική κόκκινη γραμμή στο Σκοπιανό από την τότε υπ. Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη στη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι στο Παρίσι, στις 19 Σεπτεμβρίου 2008. Πέραν των «πυρών» που δέχτηκε η κ. Μπακογιάννη από την κυβέρνηση, εντύπωση προκαλεί ότι μία εβδομάδα μετά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ οι αποκαλύψεις υποχρέωσαν τη νέα ηγεσία του κόμματος με δήλωση του Γραφείου Τύπου να «αδειάσει» ουσιαστικά την τέως υπουργό και να πάρει αποστάσεις από χειρισμούς της στο Σκοπιανό......Η ίδια η κ. Μπακογιάννη, η οποία φυσικά δεν μπορούσε να διαψεύσει το περιεχόμενο του «Σημειώματος Ειδικού Χειρισμού», έκανε λόγο για... «συκοφαντικές επιθέσεις» τις οποίες απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.
Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, αφού διευκρινίζει ότι για λόγους αρχής δεν σχολιάζει το περιεχόμενο διαβαθμισμένης υπηρεσιακής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ, επισημαίνει τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχτεί την ύπαρξη δήθεν «Μακεδονικού» έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι επιμένουμε σε μία ονομασία για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πνεύμα του veto της κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι».
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολιτικό Γραφείο της κ. Μπακογιάννη, χωρίς να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά που δημιούργησε η αποκάλυψη του περιεχομένου των συνομιλιών της με τον κ. Μιλοσόσκι, σπεύδει να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για... «μυστική διπλωματία» και ότι γι' αυτόν τον λόγο «επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη μέσα από διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις που αναλαμβάνουν να κάνουν μέσα ενημέρωσης, τα οποία, όλο αυτόν τον καιρό, εργολαβικά επιτίθενται εναντίον της κ. Μπακογιάννη».
Η τέως υπουργός αναφέρεται στην εθνική κόκκινη γραμμή λέγοντας ότι «σήμερα η ελληνική εξωτερική πολιτική μπορεί να υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα απέναντι στα Σκόπια με αποτελεσματικό τρόπο, γιατί από το 2007 χαράχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία μια καθαρή πολιτική για το θέμα της ονομασίας που στηρίζεται σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτή είναι η εθνική κόκκινη γραμμή και αυτή έφερε το μόνο θετικό αποτέλεσμα που υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των Σκοπίων, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι».
Και η κ. Μπακογιάννη καταλήγει ότι «αυτή η πολιτική τηρήθηκε απαρέγκλιτα σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα επίπεδα», αποφεύγοντας, όμως, να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν ίσχυσε αυτός ο «κανόνας» και στις συνομιλίες που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό της Α. Μιλοσόσκι.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε: «Οι θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι καθαρές και γνωστές σε όλους. Είναι η γνωστή εθνική κόκκινη γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση ακόμη, για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes)...».
Ο κ. Πεταλωτής κάλεσε την κ. Μπακογιάννη να αναζητήσει αλλού εχθρούς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν καταφεύγει σε κομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα κορυφαίας εθνικής σημασίας.
«Αυτά τα παιχνίδια αποτελούν συνήθειες άλλων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατ επανάληψη», είπε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι «από εκείνους που έχουν υπηρετήσει σε υπεύθυνες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών περιμένει κανείς ιδιαίτερη προσοχή και ωριμότητα όταν τοποθετούνται για εθνικές υποθέσεις...».
«Την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούν τις αποχρώσεις των «κόκκινων γραμμών» και μπερδεύονται -ανάμεσα στους πρώην και στους επόμενους- για το πού βρίσκονται τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας και ανοχής, το αρραγές ιδεολογικό οικοδόμημα και οι θέσεις του ΛΑΟΣ τυγχάνουν της πλήρους αποδοχής της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που λέει ένα πράγμα: καμιά χρήση του ονόματος της Μακεδονίας και καμιά παραχώρηση της ιστορίας μας στο κράτος των Σκοπίων», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
Σε δήλωσή του ο Στ. Παπαθεμελής αναφέρει ότι: «Ο διάλογος Μπακογιάννη - Μιλοσόσκι αποδεικνύει ότι οι μονότονα επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις για δήθεν κόκκινη γραμμή «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» ήταν εμπαιγμός του λαού.
Η τότε υπουργός, αντί του erga omnes, συζητεί με τον αντίδικό της το «εύρος της χρήσης» και του δηλώνει ότι «δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα», καταλήγοντας ότι η εξεύρεση ονομασίας «δεν σημαίνει αλλαγή εθνικής ταυτότητας».
Απλοελληνιστί, πάρτε τη στον γάμο σας, να σας πει και του χρόνου! Ετσι, ενώ στη διεθνή πολιτική οι κόκκινες γραμμές ήταν σταθερές και αμετακίνητες, εδώ είναι κινητές σαν την κινούμενη άμμο».
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΠΑΛΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ
Το «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού» (που αποτελεί την υψηλότερη διαβάθμιση απόρρητου εγγράφου) καταγράφει το περιεχόμενο της συνάντησης την οποία είχαν, παρουσία μόνον των πρέσβεων των δύο χωρών στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Ντ. Μπακογιάννη και Α. Μιλοσόσκι στις 19 Σεπτεμβρίου 2008.
Η συνάντηση έγινε σχεδόν έξι μήνες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου και λίγες ημέρες πριν από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε η κ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, κ. Κ. Ράις, και τον Μ. Νίμιτς.
Η κ. Μπακογιάννη, αντί να αξιοποιεί τη δυναμική που είχε δημιουργήσει το ελληνικό βέτο, εμφανίζεται να συζητά εκτός πλαισίου «κόκκινης γραμμής» με τη σκοπιανή πλευρά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από αυτές τις «βολιδοσκοπήσεις» αποτυπώθηκαν στην πρόταση που υπέβαλε ο κ. Νίμιτς στις 8 Οκτωβρίου 2008...
Καθώς είναι πλέον σαφές ότι στη συνάντηση αυτή όχι απλώς συζητήθηκαν αλλά ήταν η ίδια η κ. Μπακογιάννη που υπέβαλε πρόταση να ονομαστεί η εθνότητα και η γλώσσα «Μακεντόνσκι» (Μακεδονική στην κυριλλική γραφή), έχει ενδιαφέρον ότι αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη είχε απαντήσει... αρνητικά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το εάν εξετάστηκαν θέματα ταυτότητας και γλώσσας.
Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
«Ξεχάστηκε» η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής»: «Η τότε υπουργός Εξωτερικών στη συνάντηση των Παρισίων... παραλείπει να αναφέρει την πλήρη ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει erga omnes. Η παράλειψη δεν είναι, όμως, τυχαία, καθώς η κ. Μπακογιάννη σπεύδει συγχρόνως να δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιδιώξει αλλαγές στο σκοπιανό σύνταγμα, όταν είναι σαφές ότι απαράβατος όρος και προϋπόθεση εφαρμογής μιας erga omnes λύσης είναι η εξασφάλιση εγγυήσεων εφαρμογής της λύσης μέσω τροποποιήσεων στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ.
Το Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού αναφέρει συγκεκριμένα: «Κα Υπουργός προσδιόρισε την ουσία της υπόθεσης στην ονομασία και στο εύρος της χρήσης αυτής. Τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν ασχολείται με το σκοπιανό σύνταγμα, δεν επιβάλλει ονομασία, όμως δεν συζητά μια ονομασία για το «χαρτί» αλλά για αποδεκτή ενσυνείδητη χρήση αυτής από τον λαό της ΠΓΔΜ».
Αφού έχει τεχνηέντως παραληφθεί από την παρουσίαση της ελληνικής θέσης το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Μπακογιάννη προχωρεί ένα βήμα παραπάνω διαβεβαιώνοντας τη σκοπιανή πλευρά ότι η συμφωνία σε ένα όνομα δεν θα επηρεάσει την εθνική ταυτότητά τους (δηλ. τη «μακεδονική» ταυτότητα).
«Πρόσθεσε Κα Υπουργός ότι τούτο (σ.σ.: η εξεύρεση ονομασίας) δεν σημαίνει αλλαγή εθνικής ταυτότητας και ότι αν τα Σκόπια συμφωνήσουν στη βάση αυτή μπορούμε να βρούμε λύση, αν όχι μπορούμε να περιμένουμε», δηλώνει απευθυνόμενη προς τον κ. Μιλοσόσκι η τότε Ελληνίδα υπουργός.
Απολύτως εκτεθειμένη, όμως, είναι η κ. Μπακογιάννη σε ό,τι αφορά το σκέλος της συζήτησης που αφορούσε στο θέμα της «ταυτότητας και της γλώσσας» στο οποίο οδήγησε τη συζήτηση ο κ. Μιλοσόσκι, καθώς τα ζητήματα αυτά είναι το «μείζον» για τη σκοπιανή πλευρά και όσους επιδιώκουν μέσω του ονόματος την προώθηση του «μακεδονισμού». Το «Σημείωμα Ειδικού Χειρισμού» αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Περαιτέρω Κος Μιλοσόσκι επανήλθε σε τοποθέτηση ότι «όπως όλα τα έθνη του κόσμου» τα Σκόπια έχουν δικαίωμα επιλογής ονομασίας της χώρας, χρήσης αυτής ως και της ορολογίας αυτοπροσδιορισμού, γλωσσικού και εθνότητας. Στο σημείο αυτό έγινε λόγος εκ μέρους της Κας Υπουργού για τον όρο «ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ», στην Κυριλλική, ως προσδιοριστικό στοιχείο γλώσσας και εθνότητας του λαού των Σκοπίων.
Ωστόσο, Κος Μιλοσόσκι επέμεινε στην ελευθέρα χρησιμοποίηση της αντιστοιχίας του όρου αυτού στην αγγλική, γαλλική κ.λπ. αναλυμένος σε λεκτικούς ακροβατισμούς σχετικής οιονεί ορολογίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Μιλοσόσκι επιμένει φυσικά στην πάγια θέση της χώρας του στη διατήρηση με κάθε τρόπο της «μακεδονικής» ταυτότητας, η οποία, όμως, αποτελεί και τον πυρήνα της διαφοράς με την Ελλάδα. Και, όμως, η κ. Μπακογιάννη σπεύδει να προσφέρει στη σκοπιανή πλευρά τη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα με την προσχηματική κυριλλική γραφή της (που υποτίθεται θα ήταν πιο... εύπεπτο για τους Βορειοελλαδίτες).
Το κρίσιμο θέμα, όμως, είναι ότι όχι μόνο θα εξασφάλιζαν τα Σκόπια τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα, αλλά αυτό θα γινόταν με τη σύμφωνη γνώμη και την υποστήριξη της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο κ. Μιλοσόσκι δεν δίστασε να θέσει τους γνωστούς ανιστόρητους ισχυρισμούς περί «Μακεδονίας», η κ. Μπακογιάννη αντί απάντησης προτίμησε να βάλει στο... ράφι την Ιστορία, λέγοντας ότι αποτελεί «παρελθόν».
Η συζήτηση, όπως αποτυπώνεται στο κείμενο που σήμερα αποκαλύπτουμε, έγινε ως εξής: «Η συζήτηση εκ μέρους του (σ.σ.: του κ. Μιλοσόσκι) έτεινε να εκφυλιστεί στην προέλευση της πληθυσμιακής σύνθεσης της ελληνικής Μακεδονίας (πρόσφυγες και όχι αυτόχθονες κ.λπ.), αλλά εκ μέρους Κας Υπουργού επανετέθη η ουσία της υπόθεσης. Η Ιστορία της Μακεδονίας είναι θέμα που ανήκει στο παρελθόν...».
Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Α. Μιλοσόσκι από την αρχή της συνάντησης είχε φροντίσει να θέσει ξεκάθαρα ότι για τη χώρα του δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του συντάγματος, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την erga omnes λύση».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top