GuidePedia

0
Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, 7 έως 18 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη Αντιπρόσωποι από 190 χώρες και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν από σήμερα, μέχρι τις 18 του μήνα, στην πρωτεύουσα της Δανίας, την Κοπεγχάγη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε μία προσπάθεια να επιτύχουν μία νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, και να θέσουν περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012-2020. Βασικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.....
το ποσοστό μείωσης των εκπομπών αερίων από τα ανεπτυγμένα κράτη, η οικονομική βοήθεια, που θα δοθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ο βαθμός δεσμευτικότητας της όποιας συμφωνίας.
“Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μία έκτακτη κατάσταση και εάν δεν συνδυαστούμε ώστε να αναλάβουμε αποφασιστική δράση οι κλιματικές αλλαγές θα καταστρέψουν τον πλανήτη”, υπογραμμίζεται σε σημερινό κοινό κύριο άρθρο, 57 εφημερίδων σε 45 χώρες.

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος για την έκβαση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, 7 έως 18 Δεκεμβρίου, στην Κοπεγχάγη ο γγ του Οργανισμού Μπαν Κι-μουν, επισημαίνει ότι, θα οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας, που θα υπογράψουν όλα τα κράτη-μέλη.Αντιπροσωπείες από 190 χώρες έχουν μεταβεί ήδη στην Κοπεγχάγη για τη Διάσκεψη, ενώ εκατόν πέντε ηγέτες έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Δανίας, ανάμεσά τους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο και ο Ινδός ομόλογός του Μανμοχάν Σινγκ.

"Είμαι πολύ αισιόδοξος για την Κοπεγχάγη", είπε ο Μπαν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Δανίας Berlingske Tidende.

"Θα επιτύχουμε συμφωνία και, πιστεύω, ότι η συμφωνία θα υπογραφεί από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, το οποίο θα είναι κάτι ιστορικό", είπε ο Μπαν στη συνέντευξη που παραχώρησε από το γραφείο του στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προσβλέπει σε μία νέα, παγκόσμια συμφωνία που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.

"Διαθέτουμε το σωστό πολιτικό πνεύμα. Όλοι οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων έχουν κοινό στόχο- να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη".

Αυτό που πρέπει καθοριστεί είναι ο τρόπος δράσης για την επίτευξη αυτού του στόχου, είπε ο νοτιοκορεάτης γγ του ΟΗΕ.

Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν στην Κοπεγχάγη να καταλήξουνσε πολιτική συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Το Νοέμβριο η Δανία αναβάθμισε τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης προσκαλώντας επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και από τις 192 χώρες-μέλη του ΟΗΕ.

Ο Μπαν είπε ότι ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν έπραξε καλώς επιδιώκοντας πολιτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη, και ότι η ιδέα "'έδωσε δυναμική στις διαπραγματεύσεις".

"Με συγκεντρωμένους τόσους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων, προφανώς θα καταλήξουμε σε συμφωνία, πρώτα μία πολιτική συμφωνία και αμέσως μετά ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο. Είμαι πεπεισμένος γι αυτό".

Ο Μπαν είπε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει τα συμπεράσματα των επιστημόνων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα.

"Οι κλιματικές αλλαγές είναι αληθινές και συμβαίνουν τώρα με ταχύτερο ρυθμό απ΄ό,τι θεωρούσαμε πριν από μερικά χρόνια", δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπαν.

"Η Διάσκεψη στην Κοπεγχάγη έρχεται στην καλύτερη συγκυρία να το αντιμετωπίσουμε με τις γνώσεις που διαθέτουμε", πρόσθεσε.

Το Σάββατο 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο για τις κλιματικές αλλαγές.

Δηλώσεις
Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να καταλήξουν γρήγορα σε μία συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της διεθνούς Συνόδου για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε μία πλήρη και συνολική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να μετουσιωθεί σε μία νομικά αναγκαστική διεθνή συνθήκη εντός μίας περιόδου που δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το εξάμηνο», τονίζει ο Μπράουν στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Γκάρντιαν.

 «Κάποτε αποφασιστικές στιγμές συμβαίνουν στην ιστορία. Για όλους μας, η αποφασιστική στιγμή του 2009 θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα», εκτιμά ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι μεταξύ των 100 ηγετών κρατών, ή κυβερνήσεων, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο για το κλίμα στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Ο Μπράουν είχε δηλώσει το Σάββατο, πάλι στη Γκάρντιαν, πως δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε από τους σκεπτικιστές, οι οποίοι αρνούνται ότι ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

  “Στόχος είναι μια πολιτική συμφωνία με δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ένα κείμενο που θα επικυρωθεί μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες”, δήλωσε, μιλώντας στον Α984, ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top