GuidePedia

0

Προεκλογική περίοδο κοινοβουλευτικών εκλογών θύμισε το βράδυ της Παρασκευής η Αθήνα στις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις των υποψήφιων προέδρων της ΝΔ.Με τη βοήθεια του καλού για την εποχή καιρού αρκετοί ήταν οι φίλοι και ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που κατέβηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ «εθεάθησαν» ακόμα και πούλμαν.
Οι συγκεντρώσεις και των δύο υποψήφιων προέδρων χαρακτηρίστηκαν από δυναμισμό, παλμό και συνθήματα που έδωσαν τον τόνο στην κορύφωση της προεκλογικής ατμόσφαιρας......
«Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο Ζάππειο, ενώ στην Κοτζιά κυριάρχησε το σύνθημα «Ντόρα , Ντόρα έφτασε η ώρα».
«Απόψε γκρεμίζονται οι μηχανισμοί, έχει γίνει μια δημοκρατική επανάσταση και η ίδια η βάση επέβαλε να ακουστεί η φωνή της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην κεντρική προεκλογική του ομιλία που πραγματοποιήθηκε απόψε στο χώρο του Ζαππείου.

Ο κ. Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάδειξης της ιδεολογίας της ΝΔ και, όπως είπε, στην «απελευθέρωση από νοοτροπίες του παρελθόντος που τους κράτησαν μακριά από τις ιδέες τους», ενώ τόνισε ότι οι νεοδημοκράτες είναι υπερήφανοι για την ιδεολογική ταυτότητα που τους χάρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Θα ξαναστήσουμε το κόμμα στα πόδια του, θα το κάνουμε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, ένα κόμμα αξίων και αξιών», ανέφερε και σημείωσε:
«Έχουμε διώξει δικούς μας από το κόμμα γιατί δε μιλήσαμε για ιδεολογία και αξίες», κάνοντας παράλληλα λόγο για το κόμμα της μεγάλης κεντροδεξιάς.
«Δε θα μετακινηθούμε στην κεντροαριστερά, επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε φθαρμένο κόμμα».
Επίσης, έκανε λόγο για κόμμα ελεύθερων πολιτών και όχι φοβισμένων μελών, στο οποίο ο καθένας με την αξία του μπορεί να ανεβαίνει ψηλά, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και η Άγκελα Μέρκελ, η ταπεινή καταγωγή των οποίων δεν τις εμπόδισε να γίνουν πρωθυπουργοί.
«Υπόσχομαι αξιοσύνη και αξιοκρατία παντού. Η ΝΔ θα είναι κόμμα μακριά από φέουδα, χωρίς κομματικά και πολίτικα τζάκια και με ανοιχτές τις πόρτες. Θα είναι κόμμα λαϊκό και όχι ομοσπονδία κομματικών τζακιών».
Απάντησε με έμμεση αιχμή και στα όσα λέγονται από το στρατόπεδο Μπακογιάννη, λέγοντας ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ θέλει να βγει αυτός που έχει τη μικρότερη απήχηση στην κοινωνία. «Και αυτός δεν είμαι εγώ, είπε.
Παρουσία των περισσοτέρων στελεχών και βουλευτών του κόμματος που τη στηρίζουν, η Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησε την κεντρική της προεκλογική ομιλία στην πλατεία Κοτζιά.

Η κα Μπακογιάννη έστειλε για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους "πλήγωσαν την παράταξη το τελευταίο διάστημα" τονίζοντας πως "όσοι ζημίωσαν, όσοι πλήγωσαν την παράταξη, με εμένα στην ηγεσία, δεν έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία του αύριο. Ας ψηφίσουν άλλον αρχηγό." Η κα Μπακογιάννη για μια ακόμα φορά υπενθύμισε πως η ίδια δεν έφυγε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία. "Όταν κατέβηκα πρώτη φορά ως υποψήφια στην ΑΑθηνών, στις εκλογές του 1996, το σύνθημα και η υπόσχεσή μου ήταν ότι θα είμαι «στην πρώτη γραμμή». Και την τήρησα. Σε όλες τις μεγάλες μάχες τις παράταξής μας κατέθεσα και την ψυχή μου για τη Νέα Δημοκρατία.
Ήμουν εκεί και στις όμορφες και στις δύσκολες στιγμές. Ποτέ δεν φοβήθηκα, ποτέ δεν κρύφτηκα. Ως υποψήφια δήμαρχος της Αθήνας του 2002, το σύνθημα και η υπόσχεσή μου ήταν: ότι θα βάλω τα δυνατά μου! Την τήρησα κι αυτή. Εργαστήκαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάναμε περήφανους όλους του Έλληνες. Δείξαμε τι μπορεί να πετύχει η πατρίδα μας όταν υπάρχει εθνικό όραμα, όταν μιλά το φιλότιμο και η περηφάνια του Έλληνα. Σήμερα, εδώ, στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, σας δίνω μια νέα υπόσχεση: Ότι μαζί θα αλλάξουμε, μαζί θα κερδίσουμε

Μαζί θα κάνουμε καλύτερη τη Νέα Δημοκρατία. Μαζί θα κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Μαζί θα κάνουμε καλύτερη την Ελλάδα. Και θα τηρήσω κι αυτή την υπόσχεση". Δεν παρέλειψε μάλιστα να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς της τόνους εξαπολύοντας επίθεση στο ΠΑΣΟΚ. "Οι 100 ημέρες, μέσα στις οποίες το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε ότι θ’ αλλάξει τα πάντα, όπου να ναι τελειώνουν. Αποδείχτηκε πόσο κούφια ήταν «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα». Και τι είδαμε; Κυβερνητική ανοργανωσιά, παλινωδίες και τις τρεις από τις τέσσερις κυβερνητικές θέσεις να είναι ακόμα κενές.
Έλεγαν «λεφτά υπάρχουν». Και σήμερα έρχεται πραγματική καταιγίδα άμεσων και έμμεσων φόρων, με νέες έκτακτες εισφορές. Έχουν χάσει τον έλεγχο παντού. Από τις Βρυξέλλες έως το λιμάνι του Πειραιά. Από το ασφαλιστικό έως την Παιδεία. Οι πολίτες τους βλέπουν και ήδη απογοητεύονται. Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να πληρώσει τον προεκλογικό του λαϊκισμό είναι κοντά. Το πάρτυ τελειώνει κύριοι του ΠΑΣΟΚ.
Εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε έτοιμοι. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους. Θα είμαστε δίπλα σε όσους πληρώνουν το ρεβανσισμό και την μισαλλοδοξία του ΠΑΣΟΚ. Τα παιδία των stage, στους συμβασιούχους, τα στελέχη μας σε όλη την Ελλάδα".

Η κα Μπακογιάννη έκανε την αυτοκριτική της και ζήτησε καθαρή εντολή για ένα μεγάλο δημοκρατικό κόμμα. "Αυτή την κρίσιμη ώρα για την παράταξη, δύο λέξεις πρέπει να συμβολίζουν την πολιτική μας: η αλήθεια και η προοπτική. Η αλήθεια γι’ αυτά που μας πλήγωσαν και μας έφεραν στο 33% και η προοπτική για μια δυνατή Νέα Δημοκρατία και μια δυνατή Ελλάδα. Η αλήθεια για τα λάθη που κάναμε και δεν πρέπει να επαναλάβουμε.
Η προοπτική ότι το κόμμα μας θα παραμείνει μεγάλο, πολυσυλλεκτικό, δυνατό. Ανοιχτό στα νέα ρεύματα σκέψης και στις ανάγκες της κοινωνίας. Ένα κόμμα μακριά από τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα. Ένα κόμμα με σύγχρονες ιδέες, μακριά από συνθήματα και κορώνες που μυρίζουν ναφθαλίνη. Ένα κόμμα που θα κοιτάζει μπροστά. Φίλες και φίλοι. Η παράταξή μας βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της. Πέσαμε στο 33% και πρέπει να δούμε το γιατί. Κάναμε λάθη τακτικής, αλλά και λάθη στο έργο μας. Ενώ ξεκινήσαμε πολλές μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ολοκληρώσαμε λίγες απo αυτές. Γυρίσαμε την πλάτη σε οπαδούς και τα στελέχη μας. Δεν υποστηρίξαμε τις ιδέες μας, ακόμα και σε περιπτώσεις που η πλειοψηφία της κοινωνίας ήταν μαζί μας. Και το βασικότερο απ’ όλα:
Ζήσαμε απαράδεκτες συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών, που πλήγωσαν την παράταξη. Αυτά τα ζήσαμε, τα πληρώσαμε, δεν θα τα επαναλάβουμε. Oι Νεοδημοκράτες δεν χωρούν σε μικρά κόμματα. Αυτή τη Νέα Δημοκρατία θέλουμε. Γι αυτή τη Νέα Δημοκρατία ζητώ καθαρή εντολή. Στις 30 Νοέμβρη ξεκινάμε δουλειά. Δεν θα χάσουμε ούτε μια ημέρα. Δεν τους χαρίζουμε ούτε μία μέρα". Η υποψήφια για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίθεση στο "σύστημα ΠΑΣΟΚ" και απάντησε σε όσους της καταλογίζουν την ύπαρξη μηχανισμών μέσα στο κόμμα.
"Η μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ είναι η Νέα Δημοκρατία να μπει σε εσωστρέφεια και περιχαράκωση και να μην ασκεί ισχυρή αντιπολίτευση. Και επειδή κάποιοι επιμένουν να μιλούν για μηχανισμούς, επιτρέψτε μου να πω ότι μηχανισμός δεν είναι οι νεοδημοκράτες, μηχανισμός δεν είναι τα στελέχη μας. Μηχανισμός είναι τα Μέσα ενημέρωσης, και ειδικά τα Μέσα που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και που πολεμούν την παράταξή μας εδώ και χρόνια. Ξέρουμε ποιοι είναι. Τους βλέπουμε, τους διαβάζουμε, τους ακούμε.
Τους γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, γιατί πάντα ήταν απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Αυτά τα μέσα δίνουν σήμερα τα ρέστα τους εναντίον μου. Αυτοί είναι οι μηχανισμοί, αυτή είναι η αλήθεια και ας ενοχλούνται κάποιοι. Αλλά μας έχουν υποτιμήσει. Τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας δεν θα τον βγάλει το σύστημα ΠΑΣΟΚ, θα τον βγάλετε εσείς". Εξαπολύοντας αιχμές στον Αντώνη Σαμαρά η κα Μπακογιάννη τον κατηγόρησε πως έχει παλιές ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη. "Νέος Αρχηγός, με παλιές ιδέες θα είναι συνταγή αποτυχίας για τη Νέα Δημοκρατία. Νέο ξεκίνημα με ιδέες που μυρίζουν ναφθαλίνη είναι καταδικασμένες.
Η μεθαυριανή εκλογή θα καθορίσει αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Αν θα γίνουμε μια παράταξη μικρή, εσωστρεφής και αναχρονιστική ή μια παράταξη μεγάλη, δυνατή, σύγχρονη, που θα αποκτήσει ξανά προοπτική νίκης. Αυτό είναι το δίλημμα των εκλογών, φίλες και φίλοι. Και είναι ένα δίλημμα καθαρό.
Μπορεί να έχουμε από πάνω μας τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε τους ίδιους ορίζοντες. Και οι δικοί μου ορίζοντες είναι ανοιχτοί για τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία που ονειρεύομαι ακούει την κοινωνία. Είναι ανοιχτή σε νέα ρεύματα σκέψης.
Προχωρά μπροστά. Με νέα στελέχη, που μπορούν να απευθύνονται την κοινωνία και ειδικά στους νέους. Χάσαμε μια εκλογή, δεν πρέπει να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά". Απάντησε μάλιστα και σε όσα της καταλόγισε προσωπικά ο κ. Σαμαράς στις ομιλίες του το τελευταίο διάστημα. "Ακούσαμε ότι είναι ντροπή να στηρίζεις την παράταξη στην οποία ανήκεις, στις δύσκολες στιγμές, ακόμα και όταν δεν συμφωνείς σε όλα.

Ακούσαμε ότι είναι ντροπή την ώρα του αγώνα να μην καλλιεργείς την ηττοπάθεια, αλλά να αγωνίζεσαι με όλες σου τις δυνάμεις. Ακούσαμε ότι ο καλύτερος τρόπος να υπηρετείς την παράταξη σου δεν είναι να είσαι πάντα παρών, αλλά να μπαίνεις και να βγαίνεις από το κόμμα ανάλογα με τους προσωπικούς σου σχεδιασμούς. Ακούσαμε ότι αποφάσεις και επιλογές που ζημίωσαν την παράταξη και τη χώρα δεν έχουν σημασία και δεν πρέπει να συζητάμε γι’ αυτές. Μας ζητούν να ξεχάσουμε όλα όσα έγιναν και όσα συμβαίνουν.

Να ξεχάσουμε τις ζωές μας, τα όνειρά μας, τις προσδοκίες μας. Ποιοι στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία και ποιοι βρέθηκαν απέναντί της. Ποιοι μπήκαν μπροστά στις μάχες και ποιοι καιροφυλακτούσαν στα μετόπισθεν. Να ξεχάσουμε τους αγώνες μας, ποιοι είμαστε και που πηγαίνουμε".
"Φίλες και φίλοι. Αρκετά ακούσαμε. Τώρα μιλάτε εσείς. Τώρα μιλάμε εμείς. Τώρα θα μιλήσει η ψυχή, η καρδιά το φιλότιμο, η περηφάνια του Νεοδημοκράτη. Ζητώ από σας καθαρή εντολή για δυνατή και μεγάλη Νέα Δημοκρατία" τόνισε η κα Μπακογιάννη. Η υποψήφια για την αρχηγία της ΝΔ θα βρίσκεται το Σάββατο το μεσημέρι στη Χαλκίδα ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση υποστηρικτών της στη Λαμία.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top