GuidePedia

0


Στόχος πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης η ελληνική οικονομία οδήγησε το χρηματιστήριο σε βουτιά 6,2% χάνοντας πέντε δις ευρώ μέσα σε λίγες ώρες. Για Ισλανδία του Αιγαίου κάνουν λόγο οι Φαινάνσιαλ τάιμς. Τραπεζίτες αλλά και μεγάλοι οίκοι όπως η Μέρυ Λιντς χαρακτηρίζουν υπερβολικά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου....


Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται εκ νέου το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στην έτσι κι αλλιώς κάκιστη ψυχολογία που επικρατούσε εσχάτως, ήρθε να προστεθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του κρατιδίου του Ντουμπάι, που οδήγησε σε κλιμάκωση των ρευστοποιήσεων διεθνώς.

Η κρίση που ξέσπασε στο Ντουμπάι χάλασε άρδην και το κλίμα σ’ όλα τα χρηματιστήρια, εν μέσω φόβων για αλυσιδωτές επιπτώσεις σε τράπεζες και μεγάλους ομίλους που πιθανότατα συνδέονται με το Εμιράτο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ευρωπαϊκές αγορές απώλεσαν άνω του 3% της αξίας τους την Πέμπτη, στοιχείο ενδεικτικό της κατάστασης. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, εύλογα ήρθε η διπλάσια πτώση στο ΧΑ, που έτσι κι αλλιώς είναι μια «πληγωμένη» και χωρίς ηθικό αγορά. Άλλωστε, το Ντουμπάι, τα τελευταία χρόνια ήταν το σύμβολο του νεοπλουτισμού και της ταχύτατης ανέλιξης σ’ όλα τα επίπεδα.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Το Ντουμπάι επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές για την αναδιάρθρωση του χρέους της Dubai World


Η κυβέρνηση του Ντουμπάι επιχείρησε σήμερα να καθησυχάσει τις αγορές υποστηρίζοντας ότι το αίτημά της για αναστολή της πληρωμής του χρέους της κρατικής εταιρείας Dubai World ήταν απαραίτητο προκειμένου "να αντιμετωπιστεί το βάρος" των "υποχρεώσεών" της.

"Κατανοούμε τις ανησυχίες της αγορές και ιδίως των πιστωτών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ανώτατης οικονομικής επιτροπής, σεΐχης Αχμεντ μπεν Σαΐντ Αλ Μακτούμ.

"Ωστόσο, χρειάστηκε να παρέμβουμε διότη υπήρχε ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βάρος του χρέους", πρόσθεσε.

Η οικονομία του Ντουμπάι είναι "στέρεη" και με "μεγάλα θεμέλια" μετά από μια δεκαετία ανάπτυξης "άνευ προηγουμένου", υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ανώτατης οικονομικής επιτροπής, σεΐχης Αχμεντ μπεν Σαΐντ Αλ Μακτούμ.

"Η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, στο Ντουμπάι και σε όλα τα Εμιράτα, κατά την τελευταία δεκαετία, συνέβαλε στο να τεθούν οι βάσεις της στέρεης οικονομίας, που έχει μεγάλο υπόβαθρο και φτάνει πέρα από την (εκμετάλλευση) των απλών φυσικών πόρων", σημειώνει ο Μακτούμ.

"Τα οικονομικά θεμέλια, όπως οι ανεπτυγμένες υποδομές, το ισχυρό δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών και το τοπικό οικονομικό κέντρο μας θα επιτρέψουν στο Ντουμάι να παραμείνει ελκυστικό μέρος", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top