GuidePedia

0
Με τη μάχη της Αθήνας κορυφώνεται σήμερα η προεκλογική καμπάνια της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά, ενώ με τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα ανεβαίνει ο πυρετός που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς δείχνουν ότι ο αγώνας για τη γαλάζια διαδοχή παραμένει ανοιχτός και μπορεί να οδηγήσει και σε δεύτερο εκλογικό γύρο......

Επικαλούμενοι τα μηνύματα από τις κομματικές οργανώσεις, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πλέον ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κάλπες, η οποία θα υπερβαίνει κατά πολύ, όπως λένε, τον αριθμό των οργανωμένων μελών, που προσεγγίζει σήμερα τις 300.000. Κορυφαία κομματικά στελέχη ξορκίζουν το ενδεχόμενο μιας επαναληπτικής ψηφοφορίας, εκτιμώντας ότι θα ανοίξει ακόμη πιο βαθιές πληγές στη Ν.Δ. και θα επισφραγίσει την εικόνα διχασμού στο στελεχικό δυναμικό και τη βάση του κόμματος. Σε αυτό το κλίμα, στους κομματικούς διαδρόμους ήταν έντονη χθες η φημολογία περί απόσυρσης του Παν. Ψωμιάδη στο παρά 5΄, ώστε η διαδικασία για την εκλογή του νέου αρχηγού να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Ο ίδιος ωστόσο, τονίζοντας και χθες ότι δέχεται «έντονες πιέσεις» προς αυτή την κατεύθυνση, απαντούσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα παραμείνει στην κούρσα της διαδοχής. «Το ρήμα “αποχωρώ” δεν υπάρχει στο δικό μου λεξιλόγιο» ήταν το δικό του μήνυμα, ενώ συνεργάτες του άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σήμερα σε δημόσια δήλωση κλείνοντας τα σενάρια περί απόσυρσής του.

Κρίσιμο ποσοστό
Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό του Παν. Ψωμιάδη θεωρείται κρίσιμο αφού- όπως παραδέχονται τα επιτελεία των δύο βασικών μονομάχων- από αυτό ουσιαστικά θα κριθεί αν θα υπάρξει επαναληπτική ψηφοφορία. Είναι βέβαιο μάλιστα ότι στον δεύτερο εκλογικό γύρο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης μπορεί να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για τη γαλάζια διαδοχή. Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι θα κινηθεί σε ζώνη πλήρους ουδετερότητας.

Η τελευταία μεγάλη μάχη των εντυπώσεων
Τα στρατόπεδα των δύο διεκδικητών της γαλάζιας ηγεσίας δίνουν σήμερα την τελευταία μεγάλη μάχη των εντυπώσεων με τις ανοιχτές συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει το βράδυ στην Πλατεία Κοτζιά και την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς έχει προσκαλέσει τους οπαδούς του σε ανοιχτή συγκέντρωση στον χώρο του Ζαππείου. Για πολλούς στη Ν.Δ., το σημερινό «κρας τεστ» θα δείξει σε ένα βαθμό και τη δυναμική κάθε υποψηφιότητας, αλλά η αντιπαράθεση είναι πλέον τόσο έντονη ώστε ανάγκασε τους δύο υποψηφίους να προγραμματίσουν προεκλογικές περιοδείες και για αύριο Σάββατο (η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει σε Χαλκίδα και Λαμία και ο κ. Σαμαράς σε Κόρινθο και Σπάρτη).

Τα επιτελεία τους εμφανίζονταν χθες αισιόδοξα για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημιουργούν εικόνα σύγχυσης.

Δύο έρευνες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας προεξοφλούν επαναληπτική αναμέτρηση, στέλνοντας ωστόσο αντιφατικά μηνύματα για τους δύο υποψηφίους. Σε έρευνα της εταιρείας Ρulse (για το «Ποντίκι»), ο κ. Σαμαράς προηγείται στον α΄ γύρο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες της κ. Μπακογιάννη. Στη δεύτερη έρευνα (Focus, για τον δικτυακό τόπο newstime.gr), η πρώην υπουργός έχει προβάδισμα 4,8% έναντι του βασικού αντιπάλου της.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

«Το ρήμα “αποχωρώ” δεν υπάρχει στο δικό μου λεξιλόγιο», ήταν το δικό του μήνυμα στις «έντονες πιέσεις» που δέχεται για να αποσυρθεί στο παρά 5΄


Κατά μέτωπο επιθέσεις μέχρι τέλους

ΤΟ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ κλίμα στη Ν.Δ. είναι εμφανές πλέον ότι συντηρούν και οι δύο υποψήφιοι, οι οποίοι ομνύουν στην ενότητα, αλλά ανταλλάσσουν ευθείες βολές και βαρύτατους υπαινιγμούς. Η κ. Μπακογιάννη κατήγγειλε ανοιχτά χθες τον κ. Σαμαρά ότι «απουσίαζε από όλες τις μάχες της Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια», ενώ υποστήριξε ότι οι Νεοδημοκράτες καλούνται να αποφασίσουν αν η Ν.Δ. «θα είναι κόμμα εξουσίας ή κόμμα διαμαρτυρίας».

Οξύτατος ήταν και ο εκπρόσωπός της Γ. Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε ότι «η παράταξη και οι Νεοδημοκράτες χρειάζονται αρχηγό μαχητή» και διερωτήθηκε: «Η προοπτική της Ν.Δ. εξασφαλίζεται με πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν σε μικρά κόμματα και τα οδήγησαν σε λουκέτο ή απαιτεί ηγέτη με διεθνή ακτινοβολία, με πολιτική συνέπεια και με ηγετικά χαρακτηριστικά;».

«Οι μηχανισμοί και τα κλειστά κυκλώματα πεθαίνουν», ήταν η απάντηση από την πλευρά του κ. Σαμαρά, ο οποίος ανέφερε (από το Ηράκλειο Κρήτης) ότι η Ν.Δ. «ζει επαναστατικές στιγμές» και πλέον «θα ακουστεί η φωνή της βάσης». «Σε αυτή την κοινωνία δεν υπάρχουν μόνο οι “ταλαντευόμενοι” ψηφοφόροι. Υπάρχουν, επιτέλους, και οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι. Με όλους αυτούς, που είναι πολλοί περισσότεροι, ποιος θα ασχοληθεί; Ζητώ από εσάς την εντολή να αλλάξω τα πράγματα. Και να πλημμυρίσετε την κάλπη» πρόσθεσε.

●●● Στη μάχη των προσχωρήσεων, το στρατόπεδο της κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε χθες τη συστράτευση με την πρώην υπουργό του ευρωβουλευτή και προέδρου της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκη, καθώς και των βουλευτών Γ. Ιωαννίδη (Α΄ Θεσσαλονίκης), Σπ. Γαληνού (Λέσβου), και Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα (Επικρατείας). Ακόμη παρουσίασε κατάλογο 30 πρώην βουλευτών που κινητοποιούνται για την εκλογή της: Νικ. Αγγελόπουλος, Κ. Αγοραστός, Γ. Αναγνωστόπουλος, Β. Βαρδαρίνος, Θ. Βασιλείου, Δ. Βλαχόπουλος, Θ. Βύζας, Π. Δελημήτσος, Π. Καββαδάς, Ηλ. Καλλιώρας, Χριστίνα Καλογήρου, Ανδρ. Καραγκούνης, Θ. Κατσιγιάννης, Κ. Καραμπίνας, Στ. Κελέτσης, Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, Ν. Κορτσάρης, Π. Κωνσταντινίδης, Αθ. Παναγιωτόπουλος, Ν. Παπαδημάτος, Στ. Παπαδόπουλος, Αλ. Παρίσης, Νατάσα Ράγιου, Ν. Τζήρος, Γ. Τρυφωνίδης, Φ. Τσαλίδης, Ν. Τσαρτσιώνης, Παρθένα Φουντουκίδου, Κρινιώ Κανελλοπούλου και Β. Μπουζιάλη. ●●● Με την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά ανακοίνωσαν ότι συντάσσονται οι πρώην βουλευτές της Ν.Δ. Αρ. Σταθάκης, Παν.

Σκανδαλάκης, Μερόπη Καλδή, Κων. Ποτίδης, Δημ. Δημόπουλος, Ν. Παπαφιλίππου, Κ. Γεωργολιός, Δημ. Βρεττάκος, Ελευθ.

Παπαδημητρίου, Μιχ. Σίδερης, Θόδ. Σολδάτος, Αντ. Καρπούζας και Βασ. Χρύσης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top