GuidePedia

0
Χρονοδιάγραμμα 5 μηνών καθόρισε η κυβέρνηση για να αποφασιστούν τα μέτρα σωτηρίας των Ταμείων- Συστήνεται επιτροπή ειδικών που θα επεξεργασθεί δύο εναλλακτικές λύσεις. Διάλογο πεντάμηνης διάρκειας- μέσω κοινής επιτροπής ειδικών- για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, ενώ δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων και πως «δεν θα αιφνιδιάσειούτε θα προκαταλάβει κανέναν»......
Αντιθέτως οι αλλαγές θα επικεντρωθούν στην παθογένεια αλλά και στη δομή του ασφαλιστικού συστήματος- ενοποιήσεις Ταμείων κτλ. Πάντως χθες η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένη ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στον διάλογο, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα φέρει κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.

Τη διαδικασία του διαλόγου για το Ασφαλιστικό ανακοίνωσαν χθες στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης, ενώ προσδιόρισαν την έναρξη των εργασιών της επιτροπής ειδικών στις 8 Δεκεμβρίου. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση αποχώρησε από τον διάλογο η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΝ, εκφράζοντας τη διαφωνία της «στις δομικές αλλαγές» που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «ενέχει τον κίνδυνο αλλοίωσης του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος» . Στον διάλογο δεν συμμετέχει επίσης το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), μιλώντας για «προαποφασισμένα μέτρα κατεδάφισης του συστήματος». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος προσδιόρισε την «κόκκινη γραμμή για τα συνδικάτα», υπογραμμίζοντας ότι δεν δέχονται αλλαγές στα όρια ηλικίας στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στο ύψος των εισφορών, ενώ επισήμανε ότι «η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την αύξηση των πόρων του συστήματος, κάτι που θα το κάνει όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά αποτελεσματικό». Αντιστοίχως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ ο κ. Σπ. Παπασπύρος ζήτησε «την άμεση χρηματοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων».

Η επιτροπή ειδικών που θα συσταθεί θα είναι εννεαμελής, με τέσσερα μέλη τα οποία θα υποδείξουν οι κοινωνικοί εταίροι (δύο η ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ και δύο οι εργοδότες), τέσσερα η κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος θα είναι κοινής επιλογής. Ως τις 30 Απριλίου θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να παρουσιάσει το πόρισμά της. Μάλιστα από την επιτροπή θα ζητηθεί η εκπόνηση μιας κύριας εκδοχής για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος και μιας εναλλακτικής εκδοχής. Θα ζητηθεί, επίσης, η ανάθεση εκπόνησης αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα στηρίξει το πόρισμά της. Η κυβέρνηση θα ενημερώνει κάθε μήνα τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εξέλιξη του διαλόγου. Μετά τη λήξη των εργασιών της επιτροπής και την κατάθεση του πορίσματος, η κυβέρνηση, αφού οργανώσει τον σχετικό πολιτικό διάλογο, εντός και εκτός Βουλής, στη συνέχεια θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Τα επί μέρους κεφάλαια του διαλόγου θα δοθούν από την κυβέρνηση κατά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, όπως και «το περίγραμμα της προτεινόμενης λύσης», το οποίο, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, θα βασισθεί στις αρχές «του δημόσιου χαρακτήρα, της βιωσιμότητας, της εξυγίανσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης του συστήματος».

Στην εισήγησή του ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της διόγκωσης των ελλειμμάτων, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος τα οποία αποτυπώνονται σε δύο επίπεδα: στην παθολογία του συστήματος που «είναι διακριτή διά γυμνού οφθαλμού» και στις «ειδικές πτυχές» του Ασφαλιστικού που απαιτούν βελτιώσεις μέσα στο 2010 (μείωση εισφοροδιαφυγής, μείωση σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, περιορισμός της αδήλωτης εργασίας, επίλυση προβλημάτων διαδοχικής ασφάλισης).

Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, θα δώσει έμφαση στη μείωση της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης ( «μαύρης» ) εργασίας.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται οπωσδήποτε και δομικές αλλαγές. Η σημερινή δομή και λειτουργία του θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητά του να παράσχει συντάξεις στις επόμενες γενεές, αλλά αποτελεί και νάρκη στα θεμέλια της εθνικής οικονομίας. Πρόσθεσε όμως ότι εγγυάται «τη διατήρηση του σημερινού πλαισίου παροχών του ασφαλιστικού συστήματος» .

Η κατεύθυνση που έδωσε ο υπουργός, σε συνδυασμό με τις προεκλογικές θέσεις του ΠαΣοΚ, ερμηνεύεται ως πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ενοποιήσεις Ταμείων ώστε να μείνουν τρία Ταμεία (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών).

ΓΣΕΕ: Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να εκτιμήσει το «πρώτο κείμενο» της κυβέρνησης και να καθορίσει τη στάση της στον διάλογο. Η πλειοψηφία της οργάνωσης θα αποφασίσει τη συμμετοχή υπό όρους στον διάλογο, ενώ θα επιμείνει η συζήτηση να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση του συστήματος, στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, στην ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και στη χορήγηση πόρων υπέρ του «ταμείου ασφαλιστικής αλληλεγγύης των γενεών» .

ΓΣΕΒΕΕ: Υπόμνημα με τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό κατέθεσε χθες η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) κατά τη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η οργάνωση χαρακτηρίζει επιβεβλημένο τον διάλογο για το Ασφαλιστικό και ζητεί να γίνει «χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και κρυφές ατζέντες». Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται στo καυτό θέμα της χρηματοδότησης του Ταμείου ελευθέρων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στο ζήτημα της εισφοροδιαφυγής, καθώς και στο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης. Ζητεί σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 0,64% επί του ΑΕΠ ετησίως και σημειώνει ότι ο ΟΑΕΕ βρίσκεται προ της οικονομικής κατάρρευσης με αναλογιστικό έλλειμμα που θα φτάσει τα 52 δισ. ευρώ.

ΕΣΕΕ (έμποροι): Υπέρ των αλλαγών τάσσονται και οι έμποροι, οι οποίοι κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας αναφέρθηκαν στα προβλήματα του Ταμείου τους, του ΟΑΕΕ, όπως και στο υψηλό όριο ηλικίας αποχώρησης που ισχύει στον χώρο του εμπορίου, δηλαδή τα 66,7 έτη της ηλικίας. Πρότειναν να υπάρξει διαχωρισμός των κλάδων συντάξεων και υγείας, αλλά και σταδιακή εξομοίωση των προνομίων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. ΣΕΒ: Το πόρισμα της επιτροπής να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, εφόσον εγκριθεί από όλα τα μέλη της επιτροπής, ζήτησε ο ΣΕΒ κατά τη συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να γίνει η αναλογιστική μελέτη και κατόπιν να ακολουθήσει η συζήτηση για τα μακροχρόνια και δομικά προβλήματα του συστήματος. Ταυτοχρόνως επισήμανε ότι δεν θεωρεί πως τίθεται θέμα αύξησης ορίων ηλικίας ή εισφορών, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση της σπατάλης, περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και εφαρμογή των νόμων που ισχύουν σήμερα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top