GuidePedia

0
Επιμελείται η Καλομοίρα
Μια μεγάλη στιγμή στη μακρά ιστορία της έζησε και πάλι σήμερα η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης που συγκεντρώθηκε στον ιστορικό ναό της Παναγίας του Πέρα για να γιορτάσει την αποκατάσταση του ναού από το πλήγματα που του επεφύλασσε η ιστορία.
Η Παναγία του Πέρα, ο πρώτος μεγαλοπρεπής ορθόδοξος χριστιανικός ναός που χτίζει η ελληνική κοινότητα μόλις αρχίζει ο εκσυγχρονισμός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στα τέλη του 18ου αιώνα, έπεσε θύμα το 2003 της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του βρετανικού Γενικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το ναό, στην καρδιά του ιστορικού Πέρα.....

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που προΐστατο στη λειτουργία και στις τελετές, είδε με την αποκατάσταση και της Παναγίας του Πέρα να συμπληρώνεται ένα έργο που ο ίδιος ενέπνευσε : Την ανακαίνιση όλων των ναών της Πόλης.
Η ιστορία, αλλά και ο καλλιτεχνικός πλούτος που συγκεντρώνεται στην Παναγία του Πέρα, τον ενοριακό ναό της κοινωνικής ηγεσίας του νεότερου -μετά τον 18ο αιώνα ελληνισμού της Πόλης- δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στο έργο της ανακαίνισης αλλά και στον σημερινό εορτασμό.

Η υποδειγματική ανακαίνιση έγινε υπό την επίβλεψη καθηγητών από το Εθνικό Μετσοβιο Πολυτεχνείο και το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, με τη βοήθεια Ελλήνων, Ιταλών αλλά και Τούρκων εμπειρογνωμόνων και με τη βοήθεια τεχνιτών που κρατούν ακόμα και σήμερα ζωντανές τις τεχνικές περασμένων αιώνων από χώρες της βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου.

Τεχνίτες του ξύλου τεχνίτες του χρυσού, ζωγράφοι και αγιογράφοι, τεχνίτες του γυαλιού, του φίλντισι, συνεργάστηκαν υποδειγματικά για να ξαναδώσουν στον ιστορικό ναό της Παναγίας τη λάμψη που είχε όταν χτίστηκε.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top