GuidePedia

0
Μετά το εμπόριο ναρκωτικών και τη διακίνηση όπλων, το παζάρι ανηλίκων αποδεικνύεται η νέα κερδοφόρα επιχείρηση για τις μαφίες της Αφρικής. Η καρδιά των διαπραγματεύσεων είναι η Μοζαμβίκη. Εκεί, κάθε χρόνο, 10-30 χιλιάδες παιδιά απάγονται από τους δρόμους ή πωλούνται από τους ίδιους τους γονείς τους για μια χούφτα δολάρια και με την υπόσχεση ότι θα υιοθετηθούν από έναν καλό «θείο»......
που θα τους προσφέρει καθημερινά φαγητό, αλλά και την ευκαιρία της μόρφωσης. Πολύ σύντομα όμως ο «θείος» αυτός τα πουλάει σε έναν άλλο «θείο» που δεν διστάζει να δείξει το πραγματικό πρόσωπο του μπαμπούλα.

Μέσα σε λίγες μέρες, τα αγόρια βρίσκονται να δουλεύουν σκληρά σε κτήματα, ενώ τα κορίτσια να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οίκους ανοχής. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, μια 14χρονη παρθένα αξίζει χίλια δολάρια τη μέρα και αποτελεί πραγματικό χρυσορυχείο αν σκεφτεί κανείς ότι στη φτωχή Μοζαμβίκη το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 500 δολάρια το χρόνο.

Η πρώην πορτογαλική αποικία αποτελεί σήμερα αφετηρία για τη συγκέντρωση και τη μεταφορά χιλιάδων παιδιών προς το νέο αφρικανικό Ελντοράντο, τη Νότια Αφρική. Η χώρα που θα φιλοξενήσει την προσεχή χρονιά το Μουντιάλ ποδοσφαίρου έχει προσελκύσει πολύ σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και το ενδιαφέρον των εγκληματικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εμπόριο ανηλίκων διευθύνεται από ένα διεθνές δίκτυο μαφιόζων και αποφέρει κέρδη που το καθιστούν ως την πιο κερδοφόρα επιχείρηση μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Πέρα από τη Μοζαμβίκη, τα παιδιά απάγονται ή αγοράζονται και από τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και άλλες χώρες της νότιας Αφρικής. Ολα όμως καταλήγουν στη Μοζαμβίκη προτού πάρουν το δρόμο για τον τελικό προορισμό τους. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση σχετικά με το φαινόμενο αυτό σε μια χώρα όπου κύρια προτεραιότητα είναι η έξοδος από την υπανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί χαρακτηριστικά ότι μόλις από τον περασμένο Ιανουάριο άρχισε να ισχύει νόμος κατά του εμπορίου λευκής σαρκός.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top