GuidePedia

0
Μαχαίρια και σουγιάδες έχουν πάρει τη θέση των βιβλίων και των μολυβιών στις μαθητικές τσάντες, με το απόλυτο μίσος να έχει «μολύνει» την παιδική αθωότητα. Οι βιαιοπραγίες και οι ρατσιστικές πεποιθήσεις ανηλίκων έχουν μεταφερθεί για τα καλά στα σχολεία, με αποτέλεσμα οι επιθέσεις και οι απειλές να αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο......

Ενα πρόσφατο περιστατικό ρατσισμού μεταξύ μαθητών σημειώθηκε προ ημερών στο Ρέθυμνο, προκαλώντας ανησυχία σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Μαθητές αλβανικής καταγωγής που φοιτούν στο Επαγγελματικό λύκειο της πόλης κατέφυγαν στην Ασφάλεια καταγγέλλοντας Ελληνες συμμαθητές τους για απειλές και τραμπουκισμούς εναντίον τους λόγω της καταγωγής τους. Η Ασφάλεια προχώρησε σε προσαγωγές, αλλά τελικά δεν έγινε μήνυση παρά μόνο επιπλήξεις από τις αστυνομικές αρχές. Ανάλογα επεισόδια είχαν σημειωθεί και την προηγούμενη εβδομάδα έξω από άλλο λύκειο και στην πλατεία της πόλης. Μάλιστα, υπάρχουν παιδιά μεταναστών που δηλώνουν πως δέχονται μέχρι και τηλεφωνήματα να μην πάνε στο σχολείο γιατί θα τα ξυλοφορτώσουν.

Στο μεταξύ, σε πεδίο μάχης μετατράπηκε λύκειο του Ηρακλείου Κρήτης με αφορμή το φανατισμό για τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Προχθές το μεσημέρι μια μητέρα πήγε έντρομη στο συγκεκριμένο σχολείο, καθώς ο γιος της, μαθητής της Α' λυκείου δέχτηκε επίθεση λίγα μέτρα έξω από το προαύλιο του σχολείου από συνολικά δέκα σχολικούς και εξωσχολικούς επειδή φορούσε κασκόλ συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής ομάδας. Πέντε ημέρες πριν από αυτό το περιστατικό δύο μαθητές της Β' λυκείου τραυματίστηκαν μέσα στο προαύλιο του σχολείου και μάλιστα ο ένας εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτεί, αφού έσπασε το αριστερό του χέρι στην άγρια συμπλοκή όπου βγήκε και μαχαίρι από έναν μαθητή της Γ' λυκείου! Ο καβγάς ξεκίνησε όταν μέσα στο σχολείο μπήκαν κάποιοι εξωσχολικοί, ο ένας εκ των οποίων φορούσε μπλούζα και καπέλο ποδοσφαιρικής ομάδας αντίπαλης εκείνης την οποία υποστήριζε ένας μαθητής της Β' Λυκείου. Οι δύο νεαροί λογομάχησαν ώσπου πιάστηκαν στα χέρια (βγήκαν ακόμη και μαχαίρια) μπροστά στα μάτια ακόμη και καθηγητή, ενώ στο επεισόδιο ενεπλάκησαν και οι παρέες των δύο πλευρών.

Με αφορμή το επεισόδιο πραγματοποιήθηκαν δύο έκτακτες συνεδριάσεις, από τις οποίες ανακοινώθηκε η αποβολή έξι μαθητών της Β' και της Γ' λυκείου.

«Πολλοί είναι οι λόγοι που ένας έφηβος μπορεί να οδηγηθεί σε τέτοια συμπεριφορά», τόνισε στην «Espresso» η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου και πρόσθεσε: «Πιθανότατα από την οικογένειά του μπορεί να λείπουν κάποια βασικά στοιχεία. Για παράδειγμα, ο ένας γονιός ίσως να είναι απών ή να γίνονται μεγάλες φασαρίες στο σπίτι. Το παιδί μπορεί να έχει πολλά συναισθηματικά κενά εξαιτίας αυτής της ουσιαστικής απουσίας των γονέων ή κάποιας ασθένειας ή ακόμα και σοβαρού προβλήματος, όπως η ανεργία. Η επιθετική συμπεριφορά του παιδιού αποτελεί μια έκφραση της ανάγκης του να επιβληθεί. Το παιδί νιώθει μια μεγάλη αβεβαιότητα και μια μεγάλη αγωνία. Ετσι, πολλές φορές νιώθει ότι έχει την ανάγκη να ενταχθεί σε μια ομάδα συνομηλίκων του, νιώθοντας ότι κυριαρχούν απειλώντας τους άλλους. Οι γονείς πρέπει να το βεβαιώσουν ότι το αγαπούν, να συζητήσουν μαζί του και να μάθουν γιατί λειτουργεί με αυτό τον τρόπο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top