GuidePedia

0
Το οικονομικό επιτελείο, στην αγωνιώδη προσπάθειά του για εξεύρεση εσόδων, θέτει στο στόχαστρό του τις «κακές» συνήθειες πολλών φορολογουμένων, καθώς και ένα αναγκαίο προϊόν. Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα, με το αισιόδοξο σκεπτικό να συγκεντρωθούν περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.......

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2010. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι μια από τις βασικές στοχεύσεις του θα είναι η συγκέντρωση-εξοικονόμηση πόρων ύψους περίπου 7,5 δις ευρώ, αν και η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 10 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά εκτιμάται ότι η επίτευξη του στόχου που κάνει λόγο για μονοψήφιο ποσοστό ελλείμματος στο τέλος του 2010 θα επιτευχθεί.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης εσόδων θα γίνει στο σύνηθες πεδίο των εμμέσων φόρων. Συγκεκριμένα, ο αρχικός σχεδιασμός κάνει λόγο για αύξηση στους φόρους που αφορούν τσιγάρα, ποτά και καύσιμα. Εκτιμάται ότι μόνο από αυτή την κίνηση θα συγκεντρωθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, η χθεσινή μέρα είχε άσχημα μαντάτα για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και το χρηματιστήριο. Μετά το διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, και η Moody’s φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Τουλάχιστον, αυτό αφήνει να εννοηθεί ο Arnaud Mares, αντιπρόεδρος της Moody’s Sovereign Risk Group, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. Οπως επισήμανε, «η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας θέτει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητά των δημόσιων οικονομικών, πρόβλημα που αναμένεται να διογκωθεί, δεδομένων των επιδεινούμενων παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών». Ο ίδιος προσθέτει παρακάτω ότι «παρά το γεγονός ότι η ύφεση πλήττει την Ελλάδα σε μικρότερο βαθμό από ό,τι άλλες χώρες, το εκτιμώμενο έλλειμμα για το 2009 έχει αναθεωρηθεί ανοδικά - φτάνοντας ενδεχομένως έως και 12,5%. Το εν λόγω ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το μέγεθος της αναθεώρησης εντείνει τις μακροχρόνιες ανησυχίες της Moody’s για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top