GuidePedia

0
zorba1Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου κατάφερε με το «καλημέρα σας» να κερδίσει τις εντυπώσεις σε επίπεδο συμβολισμών: μικρότερο υπουργικό συμβούλιο με συνενώσεις υπουργείων και κατάργηση παρωχημένων, φρέσκα πρόσωπα σχεδόν άγνωστα που γνωρίζουν ξένες κουλτούρες, προκήρυξη των μετακλητών θέσεων του κρατικού μηχανισμού. Αν προσθέσουμε και την παρουσία του......
συνηγόρου του πολίτη στην πρώτη συνεδρίαση- τις ανεξάρτητες αρχές η προηγούμενη κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση τις ανεχόταν- τότε το μέλλον θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν και από τη θεωρία στην πράξη μεσολαβεί μια απόσταση…
Είναι επίσης βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εμπιστευτεί τα κρίσιμα πόστα σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, που έχουν δουλέψει μαζί και γνωρίζουν το που και το πώς θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση. Έτσι υπουργός Οικονομικών ανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αλλά από τις 9 Ιουνίου και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Κινήματος. Οι σπουδές και η εργασιακή εμπειρία του δικαιολογούν αυτή την απόφαση. Ουδέν μεμπτό μέχρι εδώ. Όμως ηχεί ακόμα στα αυτιά μου η δέσμευση του βουλευτή πριν τις ευρωεκλογές ότι θα παρέμενε σε κάθε περίπτωση στην ευρωβουλή. Και μιας και είναι ακόμα αρχή και κινούμαστε σε επίπεδο συμβολισμών για την ώρα, πρέπει να πούμε ότι ο Παπανδρέου έκανε το πρώτο του λάθος. Με την επιλογή αυτή στο ευρωψηφοδελτιο φάνηκε ότι δίνει σημαντική διάσταση στην παρουσία μας στην Ευρώπη δικαιολογώντας έτσι το κοσμοπολίτικο προφίλ του. Όμως στην πράξη αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για μια ακόμα ελληνική μαγκιά χωρίς αντίκρισμα, ένα παιχνίδι για τις εντυπώσεις με χαμένη όπως πάντα την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ομφαλοσκοπεί. Οτιδήποτε συμβαίνει τριγύρω μας σε κάθε επίπεδο πολιτικό, ιδεολογικό, κοινωνικό ή οικονομικό εδώ φτάνει ως απλός μετασεισμός. Οικονομική κρίση στον κόσμο; εδώ το συζητούσαμε για μήνες καθώς η αντιπολίτευση περί σκανδάλων ετύρβαζε. Σημαντικά και τα δυο, απλά το το πρώτο θα σε ακουμπήσει όσο κι αν κλείσεις τα μάτια. Το δεύτερο έχουμε την κακιά συνήθεια να το σπρώχνουμε κάτω από το χαλί. Περιβαλλοντική κρίση στον πλανήτη; «μόδα υπερβολής στα περιβαλλοντικά θέματα» αυτά για την Ελλάδα κατά τον Σουφλιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ορισμένοι από κεκτημένη ταχύτητα λένε πάντα και σε όλα όχι. Λαθρομετανάστευση στην υπόλοιπη Ευρώπη; εδώ έπρεπε να ηττηθεί με 4,5 μονάδες η ΝΔ και να βγάλει 2 ευρωβουλευτές ο Καρατζαφέρης για να πάρουμε χαμπάρι ότι αυτοί που προβληματίζουν τους άλλους είχαν ήδη διασχίσει τη χώρα μας. Τα έλεγε όλα το προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές: «ψηφίζουμε για την Ευρώπη αποφασίζουμε για την Ελλάδα»…
Η χώρα όσες φορές στη ιστορία της ήταν εξωστρεφής υπήρξε κερδισμένη. Έτσι η εξωστρέφεια κάποτε διπλασίασε τη χώρα και αργότερα την έσπρωξε στην ασφαλή αγκαλιά της Ευρώπης. Όταν κινούνταν στην αντίθετη τροχιά με τους ελληνάρες βαλκανόμαγκες σε πρώτο πλάνο, είτε καταδικαζόταν στη απομόνωση είτε φλέρταρε με το περιθώριο. Έτσι και σήμερα αν νομίζουμε ότι είμαστε τίποτα σπουδαίο και ιδιαίτερο καλύτερα να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο για να συνέλθουμε. Αναρωτηθήκαμε ποτέ τι θέση έχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οι καθηγητές που με το περισπούδαστο ύφος υπερασπίζονται τα αναχρονιστικά μας πανεπιστήμια; Είναι παντελώς άγνωστοι επιστημονικά. Πως μας βλέπουν οι εταίροι μας στη Ένωση όταν σύντομα τα λεφτά θα σταματήσουν να έρχονται και η Ελλάδα σήμερα συναγωνίζεται τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ; Πώς να μας πάρουν στα σοβαρά τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ όταν τη στιγμή που γίνεται η διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων η Αθήνα είναι απούσα γιατί η Ελλάδα απλά ζει σε ρυθμούς εκλογών; Eυτυχώς που είπαν ναι στη Συνθήκη της Λισσαβόνας οι Ιρλανδοί και το παζάρι πήρε παράταση γιατί ίσως βλέπαμε την Ελλάδα να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των οπτικοακουστικών μέσων…
Να μην παρεξηγηθούμε: η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει αλλάξει πολύ. Κι αυτό οφείλεται και στα δυο κόμματα που ανέλαβαν την εξουσία. Όμως και οι δυο απέτυχαν να ξεριζώσουν όλες αυτές τις έμμονες ιδέες που για κάθε τρία βήματα μπροστά μας πηγαίνουν δυο πίσω. Οι κινήσεις του Παπανδρέου κέρδισαν αναμφισβήτητα τις εντυπώσεις όμως η κωλοτούμπα με τον Παπακωνσταντίνου είναι και το πρώτο σφάλμα του. Θα αντέξει άραγε στον πειρασμό ελληνικής βαλκανομαγκιάς;

Δημοσίευση σχολίου

 
Top