GuidePedia

0
Τις εργασίες άνοιξε ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμφωνία των υποψηφίων με την Οργανωτική Επιτροπή για την εκλογή του επόμενου αρχηγού της ΝΔ που προβλέπει δικαίωμα ψήφου στα μέλη του κόμματος και σε όσους γίνουν μέλη μέχρι τη στιγμή της ψηφοφορίας, αλλά όχι στους φίλους του κόμματος.....
Ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι το συνέδριο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για κάθε καταστατική τροποποίηση, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται η εκλογή να γίνει το ταχύτερο δυνατόν. Ανέφερε ότι η αρχική του απόφαση ήταν να αποχωρήσει από την ηγεσία μετά το συνέδριο. Στην πορεία όμως δέχθηκε να παραμείνει μετά την κοινή απόφαση της 17ης Οκτωβρίου των υποψηφίων του κόμματος που συμφώνησαν στην τροποποίηση του Καταστατικού και στην αλλαγή της εκλογής αρχηγού από τη λαϊκή βάση.
Επίσης, τόνισε ότι δεν αρκεί στην πορεία για την εκλογή μόνο μία άψογα οργανωμένη διαδικασία αλλά υπάρχει και η ουσία που αφορά τον λόγο και τη συμπεριφορά όλων, αφορά την ανάπτυξη ευγενούς άμιλλας μεταξύ των υποψηφίων. «Εκπροσωπούμε αξίες και αρχές με βαθιές ρίζες στο χρόνο, έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον τόπο και την παράταξη», είπε.

Ο κ. Καραμανλής κάλεσε όλα τα στελέχη να επιδείξουν προσήλωση στο τρίπτυχο που είχε θέσει στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα: «ενότητα, συνοχή, αλληλεγγύη». Οι αρχές αυτές, ανέφερε, ορίζουν τη βάση του κοινού μας οικοδομήματος, εξασφαλίζουν τη δυναμική συνέχεια της παράταξης.

Πρέπει να εμπεδώσουμε και να συζητήσουμε αυτές τις αρχές, τώρα, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και σημείωσε ότι η αντιπαράθεση των υποψηφίων θα πρέπει να γίνει χωρίς αντεγκλήσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Θα πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά και όχι παραπολιτικά, είπε και προέτρεψε στα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να απομονώσουν και να απορρίψουν πρακτικές που δεν υπηρετούν το τρίπτυχο που ανέφερε. Ολοι είμαστε θεματοφύλακες των αρχών της παράταξης, πρόσθεσε και σύστησε σε όλα τα στελέχη του κόμματος να εξασφαλίσουν την αντικειμενική και ισότιμη υποδοχή κάθε υποψηφίου στην περιφέρειά τους.

Θα πρέπει να επιδείξουμε όλοι έμπρακτη απόδειξη της αντικειμενικότητας στη διαδικασία της εκλογής και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι ο ίδιος θα στηρίξει το νέο πρόεδρο από την πρώτη στιγμή.

Η παράταξή μας δεν σηκώνει ποτέ σημαίες ευκαιρίας, έχει την τόλμη να μιλά πάντα για τις δύσκολες αποφάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι κατά την προεκλογική περίοδο ανέπτυξε τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ενώ γνώριζε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Κάποιοι νόμιζαν τότε είναι σχήμα λόγου, επισήμανε, αλλά δεν ήταν.

Η ΝΔ, συνέχισε, δεν θα αντιπολιτευτεί μικροπολιτικά αλλά δεν μπορεί και να επιτρέψει στους επόμενους να κατεδαφίσουν το οικοδόμημα που χτίσαμε. Θα ελέγχει αλλά και θα προτείνει με βάση το συμφέρον του τόπου. Η ΝΔ είναι αντίθετη στον ανεύθυνο λαϊκισμό από όπου και αν προέρχεται ενώ πρακτικές δίωξης θα έχουν απέναντι την παράταξη. Η ΝΔ σέβεται πάντα τα ήπια πολιτικά ήθη, στηρίζουμε τις αρχές μας και τις παρακαταθήκες του ιδρυτή μας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι μετά τις εκλογές ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν παραιτούμε από τους αγώνες, θα είμαι μαζί σας στους νέους αγώνες της παράταξης.

Ο Δ. Σιούφας

Την πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Σιούφας. Μόνο η ΚΕ είναι αρμόδια για τις όποιες καταστατικές αλλαγές που θα εισηγηθούμε στο συνέδριο, τόνισε και παρουσίασε την πρόταση για εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ απο τη βάση, επισημαίνοντας ότι θα ψηφίσουν τα μέλη ή όσοι εγγραφούν μέλη μέχρι και την ημέρα εκλογής.

Πρότεινε να τροποποιηθούν τα άρθρα 3,4,5,14,15 που αφορούν την σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος, διευκρινίζοντας ότι ο ρόλος της Οργανωτικής επιτροπής ήταν να διευκολύνει τις συνεννοήσεις μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών του κόμματος για τις διαδικασίες και παρέπεμψε στα κείμενα που τροποποιούν το καταστατικό.

Ψηφίζουν τα μέλη που επαναβεβαιώνουν την ιδιότητα αυτή καθώς και όσοι εγγράφονται εκείνη την ημέρα, δηλώνοντας ότι αποδέχονται τις αρχές του κόμματος, είπε ο κ.Σιούφας. Επίσης, σημείωσε ότι εάν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της πρώτης ψηφοφορίας.

Ο κ.Σιούφας είπε ότι η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής έγινε αποδεκτή απο τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόσθεσε ότι διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την αρχική συμφωνία διατύπωσαν οι κ.κ. Αβραμόπουλος και Ψωμιάδης. Και αφορούν μόνο στο άρθρο 4 του καταστατικού για το ποιοι θα ψηφίζουν. Έγιναν γνωστές, συνέχισε ο κ.Σιούφας, οι διαφοροποιήσεις με επιστολές στην Επιτροπή και παρέπεμψε στο Σώμα για την τελική απόφαση.

Ο κ. Σιούφας τόνισε ακόμη την ανάγκη ενότητας και συνοχής της ΝΔ και είπε ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να πικράνουμε την παράταξή μας». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού οφείλουν να αναλάβουν οι υπηρεσίες του κόμματος.

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Ενωτική και βέβαιη ότι τελικά θα βρεθεί φόρμουλα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ξεκαθάρισε πάντως πως υπάρχει ήδη συμφωνία των 4 για εκλογή από τα μέλη του κόμματος.

Ωστόσο, εμφανίστηκε τελικά πρόθυμη, σε περίπτωση που η Οργανωτική επιτροπή αποφασίσει και τη συμμετοχή των φίλων, η ίδια να το αποδεχτεί. «Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες. Είμαι εδώ γιατί μοιράζομαι ένα αίσθημα ευθύνης. Υπάρχει μια συμφωνία. Ενα πλαίσιο αλλαγών που έχουμε συνυπογράψει. Μια συμφωνία που μας δεσμεύει. Και προβλέπει να ψηφίζουν όσοι θέλουν να γίνουν μέλη. Υπάρχει στην πρόταση αυτή και μια ουσιαστική διαδικασία, να έχει το κόμμα ένα νέο αρχείο ενεργών μελών. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να επιδιώξουμε όλοι την ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών. Οσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα. Ας εξετάσει η οργανωτική επιτροπή όποια φόρμουλα θέλει, να μην ευτελισθεί η διαδικασία όμως . Δυνατό κόμμα σημαίνει κόμμα αρχών και θεσμών. Τα δικαιώματα πάνε με τις υποχρεώσεις. Οι δύσκολες μάχες δεν με φόβισαν ποτέ. Εχω εμπιστοσύνη στα πολλά δοκιμασμένα στελέχη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Η υποψήφια για την αρχηγία αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν στην ήττα: «Η παράταξή μας βρίσκεται σε κρίσιμη στιγμή, μετά από μια μεγάλη ήττα και ενόψει μιας δύσκολης δοκιμασίας. Χάσαμε τις εκλογές αλλά παραμένουμε μια μεγάλη και ιστορική παράταξη με θεσμικό ρόλο. Χωρίς να παραβλέψουμε τη συζήτηση για τα αίτια της ήττας, χρέος μας είναι η ταχύτερη ανασυγκρότηση. Με αυστηρά πολιτικούς όρους και όχι ψυχολογικούς. Σε ζητήματα ουσίας αργήσαμε να εφαρμόσουμε τις πολιτικές. Πληρώσαμε συμπεριφορές που ενόχλησαν τους πολίτες. Δεν πρέπει να απαξιώσουμε μόνοι μας το κυβερνητικό μας έργο. Αφού κάνουμε την ειλικρινή και σε βάθος αυτοκριτική μας οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ο λαός αναμένει από εμάς να αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Οτι φέρνουμε νέες ιδέες».

Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε τις θέσεις της για αλλαγές στα όργανα του κόμματος και εμφανίστηκε έτοιμη για συγκεκριμένες δεσμεύσεις: «Με ξέρετε πολλά χρόνια, Δεν έχω λείψει ούτε μια στιγμή από τις μάχες της παράταξης. Εχω οργώσει την Ελλάδα δεκάδες φορές. Στάθηκα στο πλευρό του Καραμανλή σε όλη αυτή τη διαδρομή. Ημουν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θέλω τη στήριξή σας, γιατί συμφωνείτε ότι αυτο που εκπροσωπώ είναι το καλύτερο. Ζητώ την εμπιστοσύνη σας με καθαρούς στόχους για το πώς θα προχωρήσουμε. Αν εκλεγώ πρόεδρος το κόμμα θα εμπεδώσει τη φυσιογνωμία ενός μεγάλου σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος. Δεσμεύτηκα ότι θα προχωρήσω σε βαθιά ανανέωση. Οτι θα κάνω αποτελεσματική αντιπολίτευση. Χωρίς αποκλεισμούς. Με όλες τις τάσεις. Μπροστά μου δεν υπάρχουν ομάδες, παρά νεοδημοκράτες».

Η υποψήφια για την αρχηγία ζήτησε αλλαγή νοοτροπίας και ουσιαστική διαβούλευση του κόμματος με την κοινωνία. «Τα όργανά μας πρέπει να συνεδριάζουν συχνά... Να ακούσουμε τους πολίτες. Δεν αρκούν μόνο οι οργανωτικές αλλαγές. Μεγάλη πρόκληση η μάχη των ιδεών. Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει σε όλους τους τομείς. Πρέπει να διευρύνουμε την απήχησή μας και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Να γίνουμε ξανά σύντομα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. Θα το πετύχουμε με καθαρό λόγο και σύγχρονες θέσεις για οικονομία, κοινωνία και περιβάλλον».

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσίασε την πρότασή του, που είχε υποβάλει στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, να έχουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη του κόμματος αλλά και οι φίλοι πολίτες.

Με την πρότασή μου αυτή, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο ξεκίνημα για μία νέα και δυναμική παράταξη. Και πρόσθεσε ότι η πρότασή του, να ανοίξουμε το κόμμα, αποτελεί σε κάθε περίπτωση πρόοδο στην υιοθέτηση των αρχών μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι αλλάζουμε για να έλθουν και πάλι μαζί μας όσοι αποστασιοποιήθηκαν το 2004, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και σημείωσε ότι έτσι η συμμετοχή τους δεν θα είναι ευκαιριακή όπως κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν.

«Αν διολισθήσουμε στην εσωστρέφεια φοβάμαι ότι πάλι θα οδηγηθούμε στην έλλειψη οράματος και στην ατονία, ας μην κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Ας μην υποτιμούμε τους πολίτες όπως υποτιμήσαμε τον αντίπαλό μας, ζώντας μια εικονική πολιτική πραγματικότητα».

Ακολούθως είπε, ότι είναι ανάγκη να θέσουμε κάποιους κανόνες προεκλογικής συμπεριφοράς και να αναλάβουμε ηθική δέσμευση ότι θα είμαστε στυλοβάτες του νέου προέδρου καθώς επίσης να δηλώσουμε τις δαπάνες που κάνουμε ως υποψήφιοι πρόεδροι.

Πρότεινε για το συνέδριο που θα γίνει στις 7 του μήνα να είναι ανοιχτό συνέδριο, να μπορεί να τοποθετηθεί όποιος θέλει, όχι μόνο για τις τροποποιήσεις του καταστατικού αλλά σε όλα τα πολιτικά θέματα όσος χρόνος και αν χρειαστεί.

Ανέφερε και τις προτάσεις του για τις ευρύτερες καταστατικές αλλαγές τονίζοντας το ετήσιο τακτικό συνέδριο του κόμματος και εκλογή από τη βάση ή επαναβεβαίωση της ηγεσίας κάθε δύο χρόνια.

Επισήμανε την ανάγκη για ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και βαρονίες, ανοιχτό στην κοινωνία.

Ο Αντ. Σαμαράς

Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε την διαδικασία αναγκαίο άλμα εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφασίζει το κάθε μέλος για την κορυφαία επιλογή του κόμματος.

Είπε ότι συμφωνήθηκε από όλους η εκλογή από τη βάση «υπογράψαμε και η υπογραφή μου εμένα με δεσμεύει» πρόσθεσε. Ανέφερε ότι μετά προτάθηκε να ψηφίζουν και οι φίλοι, δηλώνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα «αρκεί να συμφωνήσουν όλοι και να πάμε ενωμένοι».

«Δεσμεύομαι σε ό,τι έχω υπογράψει. Από εκεί και πέρα ό,τι νέο υπάρχει εμπιστεύομαι τη σοφία της Οργανωτικής Επιτροπής», ανέφερε και ζήτησε όμως «να λυθεί σήμερα, γιατί κουράζουμε με τις ατέλειωτες ώρες διαδικασίας».

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι πρέπει να απαντήσει η ΝΔ πολιτικά στην επίθεση που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ «στα νέα παιδιά, στον φορολογούμενο της μεσαίας τάξης, απέναντι στον πολίτη που γεύεται κομματικές συμπεριφορές απο το χθες». Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του, κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής «να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στη βάση. Της το χρωστάμε».

Ο Π. Ψωμιάδης

Με την πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου συντάχθηκε ο Π. Ψωμιάδης, ώστε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην εκλογή αρχηγού όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι φίλοι του κόμματος.

Πάνω από τις διαδικασίες και το Καταστατικό υπάρχουν οι άνθρωποι, επισήμανε και πρόσθεσε: «Πώς θα πάμε στην εκλογή γυρίζοντας την πλάτη στην κοινωνία; Σήμερα θυμηθήκαμε το Καταστατικό που καταστρατηγήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τα μέλη μας; Κοροϊδέψαμε το πιο δυναμικό κομμάτι του κόμματός μας».

«Να τολμήσουμε να κάνουμε την ανατροπή και την επανάστασή μας», είπε ο κ. Ψωμιάδης και τόνισε: «Ν΄ ανοίξουμε τη διαδικασία, τη νίκη τη δίνουν οι φίλοι και όχι μόνο τα μέλη. Συνυπογράφω με τον κ. Αβραμόπουλο».

Παρέμβαση Καραμανλή

Στην εκτός προγράμματος παρέμβασή του ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυστηρός, λέγοντας ότι κανένας δεν ενοχλείται από το διάλογο, που θα γίνει και δεύτερη και τρίτη ημέρα στο συνέδριο, όπως ανέφερε. «Ο βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι συγκεκριμένος. Απο εκεί και πέρα, από κανέναν δεν αφαιρούμε το λόγο», ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι. «Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Επισήμανε ότι την απόφαση που έλαβε αρχικά για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου απο εκεί, την άλλαξε απο κοινού με τους 4 υποψηφίους, «όχι επειδή συμφώνησαν οι 4, αλλά επειδή και εμένα με εκφράζει. Άλλαξαν οι εποχές. Όμως όλο αυτό πρέπει να έχει σύντομο τέλος. Η πραγματικότητα πιέζει, δεν βιάζομαι εγώ. Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία. Το καταλαβαίνουμε αυτό ή όχι; Όση κουβέντα κι αν γίνεται, αν δεν έχεις αρχηγό δεν έχει νόημα».

Η παράταξη, σημείωσε, πρέπει να ξαναβρεί τον βηματισμό της, θα τον ξαναβρεί σίγουρα, «πρέπει όμως να αξιοποιήσουμε τον παράγοντα χρόνο. Να κλείσουμε σήμερα το θέμα ηγεσίας, οριστικά και αμετάκλητα, να το σεβαστούμε όλοι, και στο συνέδριο να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται».

«Κανένας δεν είπε ότι θα πάει ο κ. Σιούφας εκεί να υπαγορεύσει αποφάσεις, όλοι θα μιλήσουν. Και μετά θα πάμε σε μια μαζική εκλογή», κατέληξε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ.

Στελέχη

Ο Β. Μεϊμαράκης ζήτησε να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στα όργανα του κόμματος, λέγοντας πως η εκλογή θα έπρεπε να γίνει από το Συνέδριο όπως ορίζει το καταστατικό. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αντ. Σαμαρά: «Μην μας λέτε ότι δεν πρόδωσα το δάκρυ του εθνάρχη, γιατί εντολή του εθνάρχη δεν ήταν διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται».

Υπέρ της εκλογής προέδρου και από τους φίλους της ΝΔ τάχθηκε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Υπέρ της πρότασης Αβραμόπουλου και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος: «Να ανοίξουμε τις πόρτες σε όλους όσους πικράναμε. Το επιπλέον ένα εκατομμύριο των πολιτών που μας αγκάλιασε το 2004 δεν θέλουμε να επανενταχθεί; Να ψηφίσει το σύνολο των Ελλήνων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος πρότεινε «να συζητήσουμε ειλικρινά τα αίτια της ήττας, χωρίς πρόθεση κομματικού κανιβαλισμού» και στήριξε τον Δημήτρη Σιούφα, λέγοντας ότι του αξίζουν εύσημα για τη δουλειά του στην οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Ο Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της εκλογής απο τα μέλη του κόμματος, ενώ έκανε επίθεση κατά αυτών που βρίσκονται στο περιβάλλον της εκάστοτε ηγεσίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top