GuidePedia

0
Πέφτει σήμερα η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας και για το ΠΑΣΟΚ με την ανοιχτή συγκέντρωση στην Πάτρα και την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά και την επιτυχημένη χθεσινή συγκέντρωση στην Αθήνα, στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει αισιοδοξία και εκτιμούν πως βρίσκονται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία, στόχος που προκαλεί αγωνία σε όλα τα στελέχη της Ιπποκράτους. Για το βράδυ της Κυριακής των εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προσκαλέσει κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες του στο Καστρί για μια μικρή δεξίωση. Μέχρι τότε όμως ο εφησυχασμός δεν έχει θέση στην Ιπποκράτους......


Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννη Ραγκούση: «Ο δικός μας προεκλογικός αγώνας, που προσπαθούμε να διεξάγουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη καθαρότητα, ευπρέπεια, αλλά και νηφαλιότητα, θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά μόνο όταν κλείσουν οι κάλπες. Γιατί σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά μας όσο το δυνατόν περισσότερους Ελληνες. Επειδή η χώρα έχει ανάγκη από μια στέρεη διακυβέρνηση. Από μια κυβέρνηση έτοιμη και αποφασισμένη να επιφέρει ριζικές αλλαγές στο κράτος και στην οικονομία, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών, το δημόσιο συμφέρον».

Σειρά μέτρων υπέρ των Ελλήνων της διασποράς ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα της Αυστραλίας. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την ψήφο των ομογενών, την αναγνώριση πτυχίων αυστραλιανών πανεπιστημίων, τις συντάξεις και τη δυνατότητα εργασίας Ελληνοαυστραλών στην ελληνική αγορά. O κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ήθελε τρεις με πέντε έδρες της ελληνικής Βουλής να δοθούν σε εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς, τα μέλη της οποίας θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στα προξενεία ή μέσω επιστολικής ψήφου.

Το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, είναι το στοίχημα της Ελλάδας να διορθώσει τα δημοσιονομικά της. «Οι αναγκαίες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, όσο δυσάρεστο και να είναι αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με πολίτες της Ηλιούπολης, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αρέσκεται σε υποσχέσεις, ευχολόγια και γενικόλογες διακηρύξεις. Δεν δικαιούσαι να τινάξεις τα πάντα στον αέρα για να αποδείξεις ότι μπορείς να κάνεις ευχάριστη πολιτική. Αυτά που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφικτά, δήλωσε ερωτηθείς για το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Σε ερώτηση για το αν πραγματικά οι πολίτες ενδιαφέρονται για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις παροχές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η γενική κατάσταση της οικονομίας είναι ζήτημα που πρέπει να ενδιαφέρει τους πάντες. Σχετικά με το δημόσιο χρέος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι η κύρια ευθύνη για το ύψος του βαραίνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα των καταλήψεων στα σχολεία και τα ΑΕΙ. Ανέφερε την αλλαγή του νόμου-πλαίσιο και αναγνώρισε ότι οι πρυτάνεις έχουν δισταγμό για την εφαρμογή του νόμου στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου θέτοντας το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και τονίζοντας ότι σε μια ελεύθερη κοινωνία δεν έχει πρακτική έννοια.

Σε ερώτηση για το θέμα των συντάξεων ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι για τους υψηλόμισθους στο Δημόσιο προβλέπεται «πάγωμα», αλλά για τους χαμηλόμισθους έκτακτη ενίσχυση. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις συντάξεις. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., που ενδεχομένως να πικράθηκαν από συμπεριφορές στελεχών ή παραλείψεις, για να ξεκαθαρίσει ότι η ψήφος στο ΛΑΟΣ είναι ψήφος που βοηθά το ΠΑΣΟΚ.

Την ανάγκη να προκύψει μια ξεκάθαρη γραμμή μεταξύ του λαού και των μονοπωλίων από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου επισήμανε χθες η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζομένους, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος υπογραμμίζοντας ότι μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ οδηγεί σε πραγματική πίεση σε όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν έθεσε ποτέ το σύνθημα «όχι στην αυτοδυναμία» της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά το να βγει όσο πιο ενισχυμένος γίνεται ο λαός από τις εκλογές.

Τρίτο κόμμα εκτιμά πως θα είναι στην επόμενη Βουλή ο ΛΑΟΣ. Ο πρόεδρός του Γιώργος Καρατζαφέρης είναι ικανοποιημένος από την προεκλογική πορεία του κόμματός του και πιστεύει πως η κοινοβουλευτική του δύναμη την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι αυξημένη. Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του με αφορμή την 49η επέτειο από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε: η φετινή επέτειος της Κύπρου συνοδεύεται από μια εθνική απαίτηση στενότερης παρακολούθησης του διαλόγου μεταξύ του κυρίου Χριστόφια και της Αγκυρας, μέσω Ταλάτ, από την Ελλάδα.

Δύο ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη χώρα μας και κανένα κόμμα πλην του ΛΑΟΣ δεν έχει αναφερθεί στο κυρίαρχο θέμα του Ελληνισμού, όπως είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. Ομηρίες, δεσμεύσεις και υπολογισμοί δεν επέτρεψαν στα κόμματα της εξουσίας να τοποθετηθούν στο καίριο αυτό ζήτημα. Η Κύπρος πρέπει τουλάχιστον να απολαμβάνει των ίδιων δικαιωμάτων και δυνατοτήτων που έχουν οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. απέναντι σε τρίτες χώρες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπίας του ΣΥΡΙΖΑ, περιόδευσε χθες στη Νέα Ιωνία, όπου επισκέφτηκε τη ΔΟΥ, το ΙΚΑ και το δημαρχείο της πόλης, ενώ μίλησε σε εργαζομένους. Το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση στην Καλαμάτα. Η μάχη για την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει διασφαλιστεί, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι το κόμμα του θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 3%. Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος για την εκλογική ήττα της Ν.Δ. λέγοντας ότι «της αξίζει η συντριβή» και ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης σε αυτή τη χώρα που να έχει αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top