GuidePedia

0
Μεσήλικας και κομματικός «στρατιώτης» ο Έλληνας βουλευτής
Σχεδόν όλοι είναι άνδρες, κατά μέσο όρο 54 ετών. Πολλοί από αυτούς είναι δικηγόροι, ένας γεννημένος το 1980 και δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το 1/3 «διαφημίζει» κυρίως την κομματική του δράση. Σχεδόν οι μισοί έχουν διατελέσει υπουργοί ή υφυπουργοί. Καλώς ήρθατε στην ελληνική Βουλή......

Η ερευνητική ομάδα parlSTATS «πέρασε από κόσκινο» τα βιογραφικά των βουλευτών για την περίοδο 2007 – 2009, όπως αυτά είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου. Ανάμεσα σε άλλα, συμπέρανε ανακολουθία ανάμεσα στις σπουδές των βουλευτών, το επάγγελμα και την κυβερνητική τους θέση, καθώς και ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό κομματικών και όχι κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Όπως παρατηρεί η επιστημονική ομάδα που εκπόνησε τη μελέτη, «ο κύριος όγκος των πληροφοριών που λαμβάνει ο ψηφοφόρος για τον υποψήφιο πηγάζει από αποσπασματικές, κυρίως τηλεοπτικές, εμφανίσεις και αδόμητες πληροφορίες για εκείνους τους υποψήφιους που έχουν μεγαλύτερο μερίδιο μιντιακού χώρου και χρόνου».

Μάλιστα, επισημαίνεται: «Η αξιολόγηση των υποψηφίων βάσει τηλεοπτικής εικόνας, ενεργειών πολιτικής επικοινωνίας και προσδοκώμενου ατομικού οφέλους, ενδέχεται να οδηγήσει στην πολιτική άτομα με μη τεκμηριωμένη ικανότητα να ανταπαξέλθουν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης (ή τουλάχιστον στις απαιτήσεις σύνταξης ενός βιογραφικού που θα παρουσιάζει με σαφή τρόπο στην επίσημη ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, τα προσόντα, τις ικανότητες και το έργο τους)».

Μεσήλικας και πιστός κομματικός «στρατιώτης»

Ο μέσος βουλευτής είναι άντρας(τα 5/6 του συνόλου), 54 ετών(ο γηραιότερος βουλευτής έχει γεννηθεί το 1929, ενώ ο νεότερος το 1980) και έγγαμος με δύο παιδιά. Πρωτοεκλέχθηκε στην ηλικία των 45 ετών και ομιλεί την Αγγλική. Είναι πιθανό κατά 33% να έχει διατελέσει υπουργός ή υφυπουργός μια φορά(από του 300 σημερινούς βουλευτές, οι 107 έχουν διατελέσει στο αξίωμα) και είναι πιστός ακόλουθος του κόμματος. Περισσότερες πληροφορίες για αυτόν μπορούν να βρεθούν στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Δικηγόρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχεδόν οι μισοί βουλευτές είναι δικηγόροι, ιατροί και οικονομολόγοι. Επιπλέον, εντοπίζονται 2 ζωγράφοι, 7 επιχειρηματίες, 1 σύμβουλος επιχειρήσεων, 1 μάνατζερ πολυεθνικής, 2 ηθοποιοί, ένας προπονητής, 2 οικοδόμοι και 2 που δηλώνουν επάγγελμα: βουλευτής.

Και στα υπουργικά αξιώματα, το πεδίο των σπουδών αποτελείται κυρίως από 4 κατηγορίες: νομική, οικονομική, ιατρική και πολυτεχνικές σχολές.

Πάνω από το 80% των βουλευτών έχει σπουδάσει σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα συνηθέστερα ιδρύματα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Έως και 8 φορές σε κυβερνητικό σχήμα

Οι μισοί από αυτούς που έχουν αναλάβει υπουργικό αξίωμα, το έχουν κάνει μόνο μία φορά. Υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν συμμετάσχει επτά ή και οκτώ φορές σε κυβερνητικά σχήματα.

Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί βουλευτές έχουν εκλεγεί από το 2004 και μετά, ενώ υπάρχουν και 20 βουλευτές που εχουν εκλεγεί από το 1985 και πριν. Εκατόν δέκα βουλευτές δεν έχουν κάποια προσωπική ιστοσελίδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top