GuidePedia

0
Ο συντηρητικοί της Αγγελα Μέρκελ, νικητές των εκλογών στη Γερμανία, θα επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τους ελεύθερους Δημοκράτες της FDP σε διάστημα ενός μηνός, αφού καταλήξουν σε συμβιβασμό ως προς μια σειρά θεμάτων όπως η φορολογική πολιτική, η πολιτική απασχόλησης και η εσωτερική ασφάλεια.
"Οι συνομιλίες για τη συγκρότηση συνασπισμού θα αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν...και στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία το αργότερο σε ένα μήνα", δήλωσε ο Ρόναλντ Ποφάλα, γενικός γραμματέας της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).....


Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Θα έχει να διαχειρισθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας και να προλάβει την πιστωτική κρίση.

Ο γενικός γραμματέας της CDU τόνισε ότι το κόμμα του εννοεί να τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση για τη μείωση των φόρων.

Ωστόσο, το FDP θα επιδιώξει την εφαρμογή ενός περισσότερο φιλόδοξου προγράμματος. Τη στιγμή που η Αγγελα Μέρκελ έχει αρνηθεί να θέσει χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων, δεδομένης της δυσχερούς κατάστασης της οικονομίας, το FDP εξήγγειλε κατά την προεκλογική του εκστρατεία γρήγορη μείωση φόρων στο επίπεδο των 35 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα , η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Αγγελα Μέρκελ, μαζί με την Χριστιανοκοινωνική Ενωση της Βαυαρίας εξασφάλισαν το 33,8% των ψήφων, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη μεταπολεμική εκλογική τους επίδοση, έναντι του 35,2% που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2005. Αντίθετα το FDP αντισταθμίζει τις απώλειες της κεντρο-δεξιάς καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του με 14,6% των ψήφων. Το SPD κατέγραψε την χειρότερη μεταπολεμική του επίδοση, με 23%.

Οι συνομιλίες για τη συγκρότηση του κεντρο-δεξιού θα είναι σκληρές, κυρίως αφού το FDP αναμένεται να αυξήσει τις απαιτήσεις του εξαιτίας των υψηλών εκλογικών του επιδόσεων.

"Με δεδομένη την ισχύ του μικρότερου εταίρου του συνασπισμού, οι απόψεις του κόμματος αυτού θα εισχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται η απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος , καθώς και η μείωση των φόρων", λέει ο Χάινο Ρούλαντ, της Ruland Research.

Αναμένεται επίσης ότι το FDP θα επιδιώξει την προώθηση νομοθεσίας που θα καταστήσει πιο εύκολες τις προσλήψεις και τις απολύσεις για τις εταιρείες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top