GuidePedia

0
Ο εμπνευστής της περίφημης φράσης «η καρδιά χτυπάει αριστερά» απολαμβάνει τον εκλογικό του θρίαμβο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Δεν κρύβει τη χαρά του ο 66χρονος Οσκαρ Λαφοντέν για τον «θρίαμβο» του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke). «Το αποτέλεσμα στις κάλπες είναι ιστορικό....
Είμαστε το κόμμα που θα ασκήσει τις πιέσεις για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους» αναφέρει. Ο «κόκκινος» Οσκαρ γιορτάζει κυρίως για τη «μαύρη ημέρα» του SΡD.
Πρώην ηγετικό στέλεχος της γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας ο κ. Λαφοντέν αποχώρησε λόγω διαφωνιών με την πολιτική του «τρίτου δρόμου» του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Επικαλέστηκε την «έλλειψη διάθεσης συνεργασίας» εκ μέρους του καγκελαρίου και τον Μάιο του 2005 παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών, πρόεδρος του κόμματος και βουλευτής. Είπε ότι αποσύρεται και από την πολιτική έπειτα από 39 χρόνια.
Στη συνέχεια έγραψε βιβλίο με τίτλο «Η καρδιά χτυπάει αριστερά», όπου κατήγγειλε την πολιτική της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και τα μέτρα φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, μέσω της κυβέρνησης Σρέντερ.
Επανήλθε δριμύτερος το 2007, ιδρύοντας την Αριστερά με τον Γκρέγκορ Γκίζι , ηγέτη του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΡDS), των κομμουνιστών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Ο κ. Λαφοντέν ανέλαβε την ηγεσία του νέου κόμματος μαζί με τον Λόταρ Μπίσκι, επίσης προερχόμενο από την ανατολική πρώην «νομενκλατούρα».
Το πείραμα πέτυχε. Λίγες εβδομάδες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές το 21,3% που έλαβε ως υποψήφιος πρωθυπουργός με την «Αριστερά» στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου Σάαρλαντ προανήγγειλε την άνοδο της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Σήμερα θεωρείται από τους αναλυτές ως «ο στρατηγικός νους του αριστερού στρατοπέδου».
Ικανοποιημένοι από το ποσοστό τους δηλώνουν και οι δύο ηγέτες του κόμματος των Πρασίνων. Η θεατρολόγος Κλάουντια Ροτ και ο τουρκικής καταγωγής κοινωνικός λειτουργός Τζεμ Εζντεμίρ τόνισαν ότι μαζί με την Αριστερά και το SΡD θα ασκήσουν ισχυρή αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top