GuidePedia

0
Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλ  Τσίπρας, με ιδιαίτερη έμφαση στην μεταρρύθμιση που θα επιφέρει την αναδιανομή του πλούτου.
Αξιοσημείωτο είναι,  ότι πολλές από τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, συμπίπτουν μα αυτές του ΠαΣοΚ.
Σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, έχουμε ένα άδικο φορολογικό σύστημα που συρρέει πόρους από τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, από τους μισθωτούς, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους κι όχι από αυτούς που παράγουν, που κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ,αγωνίζεται......


    - Για να αλλάξουν τα βασικά χαρακτηριστικά της παρούσας κατάστασης, δηλαδή για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ στα επίπεδα των χωρών της ΕΕ.

    - Για να αντιστραφεί η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων, που είναι μια σχέση που αντανακλά την αδικία του φορολογικού μας συστήματος, μια σχέση η οποία είναι υπερβολικά άνιση υπέρ των έμμεσων φόρων, υπέρ της έμμεσης φορολογίας, έχουμε φτάσει κοντά στο 60-40. Και είναι μια σχέση που δεν την συναντά κανείς στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    - για να ελαφρυνθούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα χαμηλά εισοδήματα και να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα.

    Ειδικότερες προτάσεις για το φορολογικό σύστημα παρουσίασε ο κ. Τρύφων Αξελιάδης που, μεταξύ άλλων :

    - θα μελετά - αναλύει και προσαρμόζεται στα θέματα της "πράσινης" φορολογίας, του φορολογικού ανταγωνισμού, της ανάπτυξης κλάδων και περιοχών.

    -θα κατανέμει δίκαια τα αναγκαία φορολογικά βάρη κυρίως στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε κλάδους που εμφανίζουν προκλητικά προνόμια (Τράπεζες, κινητή τηλεφωνία, κατασκευές κλπ).

    2.Εξυπηρέτηση του πολίτη. Εφαρμογή ΚΑΙ στην χώρα μας (όπως στις άλλες χώρες της Ε.Ε.) μέτρων και διαδικασιών τα οποία:

    - θα επιτύχουν σε άμεσο διάστημα, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση της ανάγκης να μεταβαίνει ο πολίτης στην εφορία.

    - θα ελαφρύνουν τον πολίτη από ταλαιπωρία, κόστη και χάσιμο χρόνου (π.χ αποστολή σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την εφορία προεκτυπωμένων φορολογικών δηλώσεων με όλα τα σχετικά στοιχεία και της σχετικής εκκαθάρισης).

    - θα απλοποιήσουν κάθε σχετική γραφειοκρατία

    3. Ελάφρυνση μισθωτών - συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων (80% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο!)

    4. Αύξηση των φορολογικών εσόδων (ως ποσοστό του ΑΕΠ), στα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε, μέσω:

    α) Της καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής της φοροκλοπής και της φοροαποφυγής. Είναι πλέον αναγκαιότητα η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης. Κι' αυτό διότι πάνω απ' όλα θεωρούμε ότι η βασική αιτία της φοροδιαφυγής είναι η πλήρης απροθυμία των κυβερνώντων να την αντιμετωπίσουν

    - Αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

    5. Φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει:

    - Αφορολόγητο όριο πολύ πιο πάνω από το σημερινό, η λογική του οποίου θα είναι να μην φορολογούνται εισοδήματα απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωση του πολίτη -π.χ. πρόταση για αφορολόγητο όριο 16.000€, δηλαδή μηνιαίος μισθός 1.143€ (16.000:14)-.

    - Πολλά κλιμάκια, χαμηλά αρχικά συντελεστές και θεσμοθετημένη διαδικασία ετήσιας τιμαριθμοποίησης.

    - Άθροιση όλων των εισοδημάτων του φορολογούμενου στην ίδια κλίμακα. Η άθροιση αυτή πρέπει να κατοχυρώνει ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν μικρά και μεσαία εισοδήματα αλλά και θα ελαφρυνθούν.

    6. Φορολογία περιουσίας.

    o Επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος:

    - θα έχει αφορολόγητα (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο και 600.000 ευρώ ανά οικογένεια) ώστε να μη θιγεί η μικρή και μεσαία περιουσία.

    - θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα.

    - θα αποτελεί αποκλειστικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης.

    - θα καταργεί τα σχετικά τέλη.

    - θα φορολογεί την κατοχή μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας.

    o Φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ ο οποίος θα έχει υψηλά αφορολόγητα και θα στοχεύει στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.

    7. Μείωση της έμμεσης φορολογίας (60% οι έμμεσοι!). Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.

    8. Μακροχρόνιος σχεδιασμός - προγραμματισμός (μετά από ανάλυση - τεκμηρίωση και κοινωνικό διάλογο) του Φορολογικού συστήματος και των αλλαγών του, με στόχο την σταθερότητα, την απλότητα και την αναπτυξιακή διάστασή του. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

    9. Τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επιβολή τους σε κάθε συναλλαγή - μεταβολή περιουσίας και ειδικά σε αγορά (εισηγμένων) μετοχών, ομολόγων, ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κλπ.

    10. Φορολογικός έλεγχος, τακτικός, ετήσιος και αναλυτικός που θα κατευθύνεται στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δυνατότητα επιλογής για τις μικρομεσαίες, μεταξύ φορολογικού ελέγχου ή διαδικασιών αντικειμενικοποίησης.

    11. Φοροαπαλλαγές - φορολογικά κίνητρα. Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ (κατάργηση της ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των φοροαπαλλαγών εκκλησίας κλπ).

    12. Λειτουργία Φορολογικής Διοίκησης. Η βάση και προϋπόθεση για το οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Συνοπτικά:

    - Ανεξαρτητοποίησή της από κομματικές, πολιτικές και κάθε είδους παρεμβάσεις.

    - Αξιοκρατία σε κάθε υπηρεσιακή μεταβολή.

    - Αντιμετώπιση με ουσιαστικές παρεμβάσεις των φαινόμενων της διαφθοράς.

    - Αντιμετώπιση των θεμάτων εκπαίδευσης, συνθηκών εργασίας κλπ του προσωπικού της.

    - Άμεση ολοκλήρωση μηχανοργάνωσης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top